Vali Ayhan Urfa'ya "Şanlı" unvanının verilişinin yıl dönümünü kutladı

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Urfa’ya ‘’Şanlı’’ unvanının verilişinin 39. yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı. Vali Ayhan mesajında, “bu gurur dolu güne bir kez daha erişmiş olmanın haklı onurunu “Şanlıurfa” olarak hep birlikte yaşıyoruz” dedi.

Her yıl 22 Haziran günü Urfa’ya ‘’Şanlı’’ unvanının verilişinin yıl dönümü olarak kutlanır.

Urfa, Kurtuluş Savaşı sırasında Fransız işgal güçlerine karşı verdiği başarılı mücadeleden dolayı 22 Haziran 1984’te Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kararıyla “Şanlı” unvanını aldı. 

Kentin “Şanlı” unvanını alışının 39. yıl dönümü vesilesiyle Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan bir kutlama mesaj yayımladı. 

Mesajında Kurtuluş Savaşı yıllarına dikkat çeken Vali Ayhan, o dönemle ilgili olarak, “Yurdumuz dört bir tarafta düşman kuvvetlerinin işgali ile sarmalanmışken, Urfa’mızda da bu durum farklı değildi. Şehrimizde İngilizlerin ve Fransızların işgaliyle başlayan bu talihsiz süreçte; şanlı milletimizin azim ve kararı ile düşmanlar mağlup edilmiş, mutlak zafer ise tüm mücadelelerin sonucunda bizim olmuştur” ifadelerini kullandı.

Vali Ayhan, Urfa’ya Urfalıların Kurtuluş Savaşı yıllarındaki azimkâr mücadelesine karşı vefa borcunu ödeyebilmek adına “Şanlı” unvanının verildiğine dikkat çektiği mesajında, kente “Şanlı” ünvanının 39 yıl önce nasıl verildiği hakkında da şunları söyledi:

“Aradan geçen yıllardan sonra Urfa Milletvekili Sayın Osman Doğan ve 17 arkadaşı TBMM’ye bir teklif sundu. Sayın Doğan ve arkadaşlarının sunduğu bu teklif, 12 Haziran 1984’te kabul edilip yasalaştı. 22 Haziran 1984’te, yani 39 yıl önce bugün, 18439 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak Urfa’nın adı, şanlı direnişimizden ilham alarak Şanlıurfa oldu. Şehrimizin bu unvanı almasında emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.”

Savaş yılllarında oluşturulan Kuvâ-yi Milliye ordusuyla Urfa halkının düşman kuvvetlerini şehirden temizlediğini ve zorbalığa ve sömürüye hiçbir zaman boyun eğmediğini belirten Vali Ayhan, “Topraklarımızın her bir karışı uğruna gözünü kırpmadan can vermeye hazır bir milletin evlatları olarak, şehrimizi her alanda geliştirmeye, büyütmeye ve yüceltmeye devam edeceğiz” dedi.

BİHA