Urfa'da taksiciler zam talep ediyor

Benzin ve mazot fiyatlarının 36 lirayı geçtiği bugünlerde, taksi ücret tarifeleriyle ilgili bir zammın gündemde olmaması taksicilerin tepkisine neden oluyor. Mevcut taksi ücret tarifelerinin kendilerini kurtarmadığını vurgulayan Şanlıurfa Taksiciler Derneği Başkanı Hasan Karadaş da, tarifelere zam yapılmaması halinde taksicilerin kesinlikle kontağı kapatacaklarını belirtti. Taksimetrelerin güncellenmesini talep eden Yunus Karataş isimli bir taksici de zam gelmemesi halinde kontağı kapatacaklarını vurguladı.

Son günlerde ardı arkası kesilmeyen akaryakıt fiyatlarındaki zamlar, neredeyse her ürüne yansıyarak bütün vatandaşları etkiliyor.

Ancak ilgili akaryakıt zamlarından doğrudan etkilenelerin başında ticari taksi işletmecileri geliyor. En temel girdileri akaryakıt olan taksiciler, sürekli artan akaryakıt fiyatlarına rağmen taksi ücret tarifelerinin güncellenmemesinden şikayetçi.

Taksiciler, sürekli yükselen akaryakıt fıyatlarına rağmen ücret tarifelerine zam yapılmaması halinde kontak kapatacaklarını dile getiriyor. Taksimetrelerin bir an önce güncellenmesini talep eden taksiciler, akaryakıt fiyatları dışında da tamir ve parça değişimi maliyetlerinin yükseldiğine dikkat çekerek, artık eve ekmek götüremeyecek duruma geldiklerinin altını çiziyorlar.


KARADAŞ: BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZE ZAM İÇİN DİLEKÇEMİZİ VERDİK

Konuyla ilgili BİHA’ya değerlendirmelerde bulunan Şanlıurfa Taksiciler Derneği Başkanı Hasan Karadaş, bu ay için düzenlenen Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı’ndan taksi fiyatlarıyla ilgili bir karar beklediklerini ifade ederken, artan mazot fiyatlarından dolayı bazı taksicilerin şu an taksilerini evlerinin önünde kapattığını savunarak, şu ifadeleri kullandı:

“Büyükşehir Belediyemize zam için dilekçemizi verdik. İki hafta sonra encümene, belediye meclis toplantısına gidecek. Encümenden çıktığı zaman inşallah güzel olur, o da dur bakalım, bekliyoruz. Encümene, meclis toplantısına girmesini bekliyoruz. Mazot almış başını gitmiş. Taksiciler, gerçekten zor durumda. Taksicilerin bir kısmı şimdi evin önünde kapatmış durumda. Bir kısmı da çalışıyor, dürütçe çalışıyor. İçlerinde elle sayılacak kadar kişi taksimetreleri açmıyor. Bu da taksiciler için, şimdi 5 parmak da bir mi, değil. Bu, ayıp oluyor.”


“ZAM OLMAZSA KESİNLİKLE KONTAK KAPATIRLAR”

Karadaş, taksi fiyatlarına zam yapılmasının zorunlu olduğunu vurgulayıp aksi halde taksicilerin kontak kapatmak zorunda kalacağını belirten Karadaş, mevcut güncel fiyatlarda da indir-bindir fiyatının Urfa’da 40 lira, açılışın 13 lira, taksimetrenin ise 12 lira olduğunu hatırlatarak sözlerine şöyle devam: “Yapılacak Meclis Toplantısı’ndan zam bekliyoruz. Zam olmazsa, kesinlikle arabalar çalışmaz. Kontak kapatırlar. Zararına kimse çalışmaz. O yüzden kesinlikle zam olmalı. Örneğin, indir-bindir fiyatı 75 liradan aşağı kurtarmaz. Mazota baksınlar. Nasıl bir olmuş, ona göre. Şimdi burada indir-bindir 75 liranın altında olursa gerçekten kurtarmaz. En az 70-75 olması gerekir ki, burada taksiciyi kurtarsın. Şimdi zam yüzde 10, yüzde 20 olursa gerçekten kurtarmaz.”


“TRAFİK TAKSİMETRE KONTROLÜ YAPMIYOR”

Trafik görevlilerinden taksimetre kontrolü yapmalarını beklediklerinin altını çizen Karadaş, “Trafiğimizden taksimetre kontrolü yapmasını bekliyoruz. Yapmıyorlar. Korsan araba çok. Trafiğin gerçekten ne yaptığını bilmiyorum. Burda dernek başkanı olarak defalarca söyledik. Burda korsan var. Taksimetre kontrolü yapın ki, 480 tane taksi içinde eğer 10-15 tanesi kirli ise, taksimetreyi açmıyorsa, vatandaşla tartışıyorsa, fahiş para alıyorsa, arabayı bağlasınlar, ceza kessinler” dedi.


“ZAMAN GEÇTİKÇE EVİNE EKMEK GÖTÜREMEYECEK”

Artan akaryakıt fiyatlarına ek olarak başka sorunların da olduğuna ve akaryakıt dışında başka ürünlere gelen zammın da taksicileri etkilediğine değinen Dernek Başkanı Karadaş, bununla ilgili de şunları dile getirdi: 

“Şimdi burda tek mazot değil. Bir taksici kaza yaptı diye sigortası 35 bin lira çıkmış. Halbuki taksi sigortaları 13-20 bin lira arasındadır. Bunun dışında tamirat fiyatları, parça fiyatları yükseldi. Gerçekten taksicilere destek verilmezse, taksiciler belki taksicliği bırakmayabilir, o ayrı konu da, çoğu da zaman geçtikçe evine ekmek götüremeyecek. Zararına çalışacak.”


KARATAŞ: ZAM GELMEZSE KONTAK KAPATACAĞIZ

Taksicilerin durumunu değerlendiren Yunus Karataş isimli taksici de, artan akaryakıt fiyatlarından şikayetçi oldu. Karataş, fiyatlarla ilgili talepleri konusunda indir-bindir fiyatının 60-80 lira civarında olması gerektiğini belirtirken, fiyatlardan dolayı bazen vatandaşlarla da karşı karşıya geldiklerine değinerek, “İn-bin 60-80 lira arası olması lazım. Kilometre açılışı en az 25 liradan açılması lazım. Fiyatlar bizi vatandaşlarla karşı karşıya getiriyor. Tabii biz taksimetre ile gittiğimiz için bizi kurtarmıyor. İn-bin 40 TL’ye gittiğimiz zaman sadece mazota çalışıyoruz. Zam gelmezse kontak kapatacağız. Kontak kapatmaktan başka çaresi yok. Fiyatlar bizi kurtarmıyor” diye konuştu.


“TAKSİMETRELER GÜNCELLENSİN”

Aylık 5 bin lira taksi kirası, 2 bin lira da durak parası verdiğini belirten Karataş, yetkililere seslenerek şunları dile getirid: 

“Mazot fiyatları çok pahalı. Şimdi 36 lira. İn-bin 40 TL. Kurtarmıyor bizi. Taksimetresiz de gidemiyoruz. Burdan Cumhurbşkanımıza sesleniyorum. Gidişatımız iyi değil. Belediye Başkanımıza da sesleniyorum. Taksimetreler artık güncellensin. Ne yapacağız, nasıl olacak bilmiyoruz. Eve ekmek götüremiyoruz. Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Oy vermeden önce bize vaadler vermişti. Hani mazot bu kadar olacak, ekonomi düzelecek. Ekonomi daha berbat oldu.”.

BİHA