Büyükşehir Meclisi'nde doğal gaz tartışması: Uygulama 'kamu zararı'

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında, Karaköprü Aşık-Öğütçü bölgesinde doğal gazın yaygınlaştırılması için zemin tahrip bedelinde muaf tutulması ve ilerde oluşabilecek deplase bedellerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanması maddeleri üyeler arasında sözlü tartışmaya neden oldu. SP Meclis Üyesi Fırat Sultan,”Biz buraya hizmetin gitmesi taraftarıyız. Ama bir şirketin hizmet götürürken devleti tehdit etmesinden taraf değiliz” dedi.

 Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi 2023 Yılı  Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın son bileşimi yapıldı.

 Toplantı, Meclis Başkan Vekili Serdar Şeyhanlıoğlu başkanlığında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleşti.

 Gündem maddeleri arasında yer alan, “Karaköprü İlçesine Bağlı Aşık Öğütçü Bölgesinde Doğal gazın Yaygınlaşması İçin Zemin Tahrip Bedelinden Muaf Tutulması” ve “Karaköprü İlçesine Bağlı Aşık Öğütçü Bölgesinde Doğal gazın Yaygınlaşması İçin İleride Oluşabilecek Deplase Bedellerinin Büyükşehir Belediyesi Tarafından Karşılanması” maddeleri üyeler arasında sözlü tartışmaya neden oldu.

 Kararda, komisyon üyeleri HDP Meclis üyesi Ruken Baran ve Mahmut Bektaş’ın, belediyelerin bu tür külfete ve mali sorumluluğa maruz kalmasını doğru bulmadıklarından şerh koydukları belirtildi.

  

SULTAN: HİZMET GÖTÜRÜRKEN DEVLETİ TEHDİT ETMESİNDEN TARAF DEĞİLİZ

Saadet Partisi (SP) Meclis Üyesi Fırat Sultan, Aksa Doğalgaz'ın bu uygulamasını "devleti tehdit etmek" olarak nitelendirdi.

 “Biz buraya hizmetin gitmesi taraftarıyız. Ama bir şirketin hizmet götürürken devleti tabir yerine olsun tehdit etmesinden taraf değiliz.” diyen Sultan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Doğal gaz şirketinin alt yapı – üst yapı giderlerini istemeyin bizden istemeyin lafına karşılık aslında devletten asfalt, harfiyat ve kum döküm bedellerini alacak. Bizim burada sizi uyarmak istediğimiz nokta bu. Siz bu şirketin devletten bunları talep edip aldığını biliyorsunuz. Buna rağmen buraya bu hizmet gitsin diye diyorsunuz ki, o sizde kalsın biz de bunu size ücretsiz yapacağız. İşte sıkıntı burada. Aksa çıksın yeni sözleşmesine şunu eklesin, yeni yapacağı yerlerde devletten alt ve üst yapı parası almasın. Bu böleyse devlete bir zararı yok. İşi yaparken devletten  kazı, alt ve üst yapı bedellerini alıyorsa diğer bir devletin kuruluşuna ben bu parayı alıyorum ama ben buraya bu hizmeti götürüyorum sende benden bu parayı almayacaksın derse devletimiz şirkete 2 kez para ödemiş oluyor. Bunu söylemeye çalışıyoruz. “

 

KAYRAL: BURADA BELEDİYEMİZİN HERHANGİ BİR ZARARI OLMAYACAK

AK Parti Meclis Üyesi Ahmet Kenan Kayral da söz alarak, burada devletin herhangi bir zararı olmayacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Şuan Aşık-Öğütçü’de bir asfaltımız yok. Burada bir zemin tahrip bedelimiz, asfaltımız ve kırıp dökülecek bir şeyimiz yok zaten. Bu rutin EPDK’nın kararlarına istinaden alınmış rutin sözleşme. Burada belediyemizin herhangi bir zararı olmayacak. Aksa’nın belediyemize ödediği zemin tahrip bedelini alırken bunu bize sunarsa devletten alır. Bunu bize ödemediği takdirde nasıl ikinci kez alacak.”

 

AİŞEOĞLU: YEREL KAYNAKLARIN ÖZEL ŞİRKETLERE NASIL HARCANDIĞINI GÖRÜYORUZ

HDP Meclis Üyesi Sema Aişeoğlu ise, “Yerel kaynakların özel şirketlere nasıl harcandığını görüyoruz.” diyerek, şunları belirtti:

“Özel sektörlerin bu iktidar ile ne kadar çok kendi karına kar kattığını görüyoruz. Yerel kaynakların özel şirketlere nasıl harcandığını görüyoruz. Eyyübiye, Haliliye, Bozova… Aksa şirketinin o zemin tahrip bedelini belediyelerden temin ederek, ilçeleri ne hale getirdiğini görüyoruz. Ben sormak istiyorum bu özel şirket kar payından belediyelere de verecek mi acaba? “

Gündem maddesine ilişkin yapılan oylamalarda karar oy çokluğuyla kabul edildi. HDP üyeleri şerh düştü.

BİHA