Kış aylarının gelmesiyle aktarlarda fiyatlar yükselebilir

Nezle-grip mevsimi yaklaşırken Şanlıurfa’daki aktarlarda hareketlilik kısmen başladı. Vatandaşların hastalıklara karşı en çok uğradığı yerlerden olan kentin tarihi çarşılar bölgesinde bulunan aktarlarda sıcaklıkların hala mevsimine göre yüksek olması satışları etkilemiş durumda. Ihlamur, kuşburnu, adaçayı, özel karışım kış çayları… Etiketler geçen yıla göre çok değişmemiş durumda. Ancak esnaf, havalar soğuyunca fiyatların da artabileceğini söylüyor.

ŞANLIURFA - Şanlıurfa’da bu yıl yaz mevsiminin uzun sürmesi birçok sektör ve iş yerini olumsuz etkiledi.

Mevsim değişiminde ve kış aylarında soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalığa yakalanan vatandaşların en çok uğradığı yerlerden biri olan Eyyübiye’deki tarihi çarşılar bölgesinde bulunan aktar pazarında, yazın uzamasından dolayı bu aylarda beklenen yoğunluk görünmüyor.

Çarşıda esnaflık yapan aktarlar kış mevsimi için hazırlıklarını yapmış durumda. Aktarlar, vatandaşların bağışıklık sistemini güçlendirecek ve yaşadığı hastalıklara iyi gelecek olan çeşit çeşit bitki çayları, karışımlar ve macunları hazırlayıp havaların soğumasıyla beraber gelecek olan vatandaşları bekliyorlar.

12 ÇEŞİT BİTKİDEN ÖZEL KARIŞIM

Çarşıdaki aktarlardan Mehmet Dişioğlu, 12 çeşit faydalı bitkiden yaptığı özel karışımın grip, nezle ve astım gibi birçok hastalığa iyi geldiğini belirterek, özel karışımıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Kış ayları yaklaşıyor, özellikle kendi yaptığımız bir karışım var vatandaşlara önerdiğimiz. Karışımın içinde zerdeçal, zencefil, adaçayı, kuşburnu, tarçın, ıhlamur, hibisküs, papatya ve hatmin çiçeği gibi 12 çeşit bitki bulunuyor. Yaptığımız bu karışım soğuk algınlığı, grip, astım, üst yolu enfeksiyonu, gribal enfeksiyon gibi birçok hastalığa iyi gelirken bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

Bunun dışında alternatif olarak vatandaşlara macun öneriyoruz. Macunun içinde keçiboynuzu, anız pekmezi, zerdeçal, zencefil ve çörekotu bulunmakta. Bu malzemeleri toz haline getirip pekmez ile karıştırdıktan sonra macun haline getiriyoruz. Macun, sabah akşam yemeklerden sonra bir tatlı kaşığı olacak şekilde tüketilmelidir.”

ALTERNATİF TIP AKTARLAR

Dişioğlu, eczanede satılan ilaçlara eskisi gibi rağbet olmadığını ifade ederek, “Bu tarz ürünlerin faydası çok var. Zaten vatandaşların da alternatif tıp olarak bir talebi var bu yönde. Eczanelerde satılan ilaçlara rağbet yok eskisi gibi, vatandaşların aktarlarda yapılan ilaçlara bir yönelimi var, faydasını gören çok kişi oluyor. Zaten eczanelerde satılan ilaçların yüzde 90’ı tropikal ormanlarda yetişen bitkilerden yapılıyor” dedi.

DİŞİOĞLU: FİYATLAR UYGUN AMA TALEP YOK

Bu dönemde daha fazla olması gereken talebin, önceki yıllara nazaran az olduğunu belirten Dişioğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Fiyatlar uygun olup karışımına göre değişiyor. Bizim yaptığımız 12 çeşit bitkiden oluşan karışımın fiyatı 50 TL, macunun fiyatı ise 100 TL civarında. Havalar daha tam soğumadı, bu nedenle talep var ama yeterli değil. Bir ay sonra havalar iyice soğuduğunda vatandaşların talebi daha da yükselecektir.”

YAŞAR: BU YIL KIŞ BİRAZ GEÇ GELDİĞİ İÇİN FAZLA TALEP YOK

Çarşıdaki diğer bir aktar Ahmet Yaşar da havaların soğumasıyla talebin yükseleceğini ifade etti.

“Soğuk havalarda vatandaşlara her yıl olduğu gibi bu yıl da hatmin çiçeği, kuşburnu, hibisküs, adaçayı ve ıhlamur gibi kış çaylarınız öneriyoruz” diyen Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu tarz çaylar soğuk algınlığına, gribe ve nezleye faydalı olduğu gibi direnci de artırır.

Bu yıl kış biraz geç geldiği için fazla talep yok ama ilerleyen zamanlarda havalarında biraz soğumasıyla inşallah her yıl olduğu gibi satışlarımızı yapacağız. Hem faydalı hem şifalı hem de yan etkisi olmayan bitkisel çaylar her zaman tavsiye ettiğimiz ürünlerdir.

Fiyatlarda ise abartılı olacak bir pahalılık yok. Zaten Urfa hayat şartları olarak diğer illere göre ucuz olan bir şehir. Yani yaklaşık 40 veya 50 TL’ye kış çayı karışımı alırsanız 20 gün boyunca içebilirsiniz”.

BİHA