Şanlıurfa’da ihracatçılar buluşması yapıldı

Şanlıurfa’daki ihracatçı firmaların gelişmesine yönelik ŞUTSO’da yapılan ihracatçılar buluşmasına katılan GAİB Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Şanlıurfa’ya ihtisas gümrüğü istemek için ihracatın arttırılması gerektiğini belirterek, “Burada 250 milyon dolar ihracat var diye buraya ihtisas gümrüğü yapılması… yani doğru söz biraz ters gelebilir ama yüzümüz, gücümüz olması lazım” dedi.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ile Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından, Şanlıurfa’daki ihracatçı firmaların gelişmesine yönelik soru, öneri ve çözümler Şanlıurfa İhracat Buluşması’nda konuşuldu.

ŞUTSO binasında Başkan Mehmet Yetim ev sahipliğindeki programa GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Şanlıurfa OSB Müdürü Osman Oktay ve Şanlıurfa’da bulunan ihracatçı firmaların temsilcileri katıldı.

                                          

YETİM: İŞLEMLERİ GAZİANTEP ÜZERİNDEN YAPMAK ZORUNDA KALIYORUZ

ŞUTSO Başkanı Mehmet Yetim, Urfa’da İhtisas Vergi Dairesi olmadığı için Gaziantep üzerinden işlem yaptıklarını belirterek, “İlimizde İhtisas Vergi Dairesi yok, bundan dolayı birçok firmamız özellikle KDV iadesini etkin ve hızlı bir şekilde sağlanması için işlemlerini Gaziantep ili üzerinden yapmaktadır. Bu yüzden biz firmalarımızın KDV iade işlemlerini etkin ve hızlı bir şekilde işlenmesi için her zaman ve her platformda ilimizde bir İhtisas Vergi Dairesinin kurulmasını talep ediyoruz” dedi.

 

KDV VE GÜMRÜK SORUNU

Gümrük, KDV ve vize gibi sorunların Şanlıurfa’nın ihracatını olumsuz etkilediğini söyleyen Yetim, konuşmasına şöyle devam etti:

“KDV sorununun dışında ayrıca gümrük, vize ve bürokratik sorunlar yaşandığını, iç pazarda artan talebin ihracatımızı olumsuz etkilediğini, hem küresel düzeyde hem de ülke bazında artan girdi maliyetlerinin yatırım üretim istihdam ve lojistik alanda firmalara ağır yükler getirdiğini belirtmek istiyorum.

Bu sorunların yaşanmasının en temel sebebi ilimizde GAİB’e ait kurumsal niteliği olan rahatlıkla ulaşabileceğimiz bir yer ve çalışma ortamı olmaması. İlimizde gümrük müdürü konusunda yetersizlikler söz konusu, gümrük işlemleri ile ilgili olarak kalifiye personel ve gümrük müşavirleri yok, yetersizler. Temel temennimiz GAİB’in bu konuda da üzerine düşeni yapması”.

 

ŞANLIURFA KENDİNE ÜRETMİYOR

Mehmet Yetim’den sonra söz alan GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Şanlıurfa’nın ihracatının 250 milyon TL ile 300 milyon TL arasında kalmaması gerektiğini kaydetti.

“Şanlıurfa’nın çok yüksek bir potansiyeli var, en az 1 milyar dolarlık bir potansiyeli var ama rakamlar düşük” diyen Kileci, bunun en büyük sebebi olarak Şanlıurfa’nın kendine üretmemesini, sürekli başkasına üretmesini gösterdi.


250 MİLYON DOLAR İHTİSAS GÜMRÜĞÜNE YETMEZ

Mehmet Yetim’in İhtisas Vergi Dairesi talebine karşılık, “İhracatı yükselttikten sonra bunlar açılır” diyen Kileci, şunları söyledi:

“Mehmet beyin dediği gümrük konusu kesinlikle olması lazım ama bunun da belli bir aşamadan sonra olması lazım. Siz eğer bugün kendi ihracatınızı kendiniz burada yapmaya başladığınız an zaten bu otomatik olarak devlet tarafından görülecek ve bu yönde çalışmalar devam edecektir.

Şimdi burada her şeye objektif bakmamız gerekiyor. Bizim ülkemizin en büyük problemlerinden bir tanesi, popülizm yapmamalıyız realiteye uygun hareket etmeliyiz. Burada 250 milyon dolar ihracat var diye buraya ihtisas gümrüğü yapılması… yani doğru söz biraz ters gelebilir ama yüzümüz, gücümüz olması lazım.

Biz burada bugün milyar dolar ihracat yapsak bu söylediğini ihtisas gümrüğünü çok daha rahat, çok daha bastırarak isteyebiliriz. Siz açın biz ihracatı oraya getiririz demek doğru değil. Mekanizma böyle çalışmıyor, birazcık daha farklı çalışıyor. İhracatı biz bir noktaya getirdiğimiz an burada gümrükte olur diğer şeylerde olur farklı avantajlarda olur her şey olur”. 

BİHA