Urfa'da fırıncıların sıcakla imtihanı

Şanlıurfa’da kavurucu sıcakların iyice etkisini göstermesiyle işçiler de bir hayli zorlanmaya başladı. Termometreler 40 dereceyi gösterse de hissedilen sıcaklığın çok daha fazla olduğu kentte fırınlardaki ocakçılar (şatır) dışarıdaki sıcaklara ek olarak sıcaklığı 300 dereceye yaklaşan fırının karşısında mesai yapıyor.

ŞANLIURFA – Şanlıurfa’da, son günlerde sıcaklıkların artmasıyla birçok meslek grubunda çalışma şartları iyice zorlaştı.  Özellikle fırınlarda ustalar dışarıdaki kavurucu sıcağın yanı sıra içerideki kızgın ateşin etkisiyle de mücadele etmenin zorluğunu yaşıyor. Dışarıdaki sıcaklara ilave olarak fırındaki ustalar sıcaklığı 300 dereceye yaklaşan fırının karşısında çalışıyor. Sürekli ter döken ustalar her gün litrelerce su tüketiyor.

Urfa’da kavurucu sıcaklarda 300 dereceye yaklaşan fırının karışında ekmek parası kazanmaya çalışanlardan biri de Latif Baz. Haliliye’deki bir fırında çalışan ocakçı Latif Baz, Bizim Haber Ajansı'na (BİHA) konuştu.

BAZ: YAPACAK BİR ŞEY YOK, EKMEK PARASI

“Dışarısı sıcak, ateşin önü daha da sıcak” diyen Baz, yıllardır aynı işi yaptıkları için sıcak havada ateşin önünde çalışmanın artık zor gelmediğini vurguladı. Baz, “Vallahi bu sıcaklara alışmışız, yani 20 senedir ateş önünde çalışıyoruz. Malum Urfa’nın sıcağı da belli. İster istemez zorlanıyoruz. Dışarısı 40-50 derece, ateşin yanında 300 derece yakın bir sıcaklık var. Yapacak bir şey yok, ekmek parası” dedi.

“İÇERİSİ HAMAMDAN DA BETER”

Ateşin karşısında çalışmak zorken, bu zorluğun yazın daha da arttığını ifade eden Baz, sabah saat 7’de gelip öğleyin 13.30’a kadar çalıştıklarını, daha sonra 17.00’a kadar mola verdiklerini söyledi. Baz, akşam mesailerinin de 20.30’a kadar sürdüğünü kaydetti.

“Sabahtan akşama kadar ocak yanıyor” diyen Baz, “ Şu anda 300 derece bir sıcaklık var. Urfa’nın sıcağı o şekilde değil, burası hamamdan da beter. Aşırı sıcak. Mecburen yapıyoruz yoksa o kadar ekmek, patlıcan, isot ve tepsiler çıkmaz” diye konuştu.

“GÜNDE 6 LİTRE SU İÇİYORUM”

Ocakçı Latif Baz, ateş karşısında çalışırken aşırı ter döktüğünü belirterek vücudunun su kaybı yaşamaması için de günde 6 litre su tükettiği bilgisini verdi. Baz, “Ara sıra arkadaşlar ile yer değiştiriyoruz ama ocak başında olan hep benim… Günde 6 litre ortalama su içiyoruz, yoksa vücut çöker. Su da olmasa biteriz herhalde. Vücudun su kaybı yaşamaması lazım” ifadelerini kullandı.

ASUDE ARTAN – FADİME KILDI – ÖZEL HABER / BİHA