Şanlıurfa da alınan kararlar tüm Türkiye de uygulanacak

Şanlıurfa’da Bebek ve Çocuk Ölümlerinin Engellenmesi ve Azaltılması Çalıştayı Gerçekleştirildi.

Şanlıurfa, 3-5 Şubat tarihleri arasında önemli bir sağlık çalıştayına ev sahipliği yaptı. Bebek ve Çocuk Ölümlerinin Engellenmesi ve Azaltılması Çalıştayı, alanında uzman akademisyenler, hekimler ve sağlık profesyonellerinin katılımıyla toplamda 60 Uzman kişi tarafından gerçekleştirildi. Çalıştayda, bebek ve çocuk ölümlerinin nedenleri detaylı olarak ele alınırken, çözüm önerileri ve eylem planları oluşturuldu.

Çalıştayın Açılışı ve İlk Günü

Çalıştay, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Solmaz’ın Şanlıurfa iline özel sunumu ve açılış konuşmaları ile başladı.  Doç. Dr. Abdullah Solmaz, konuşmalarında;

“3-5 Şubat Bebek ve Çocuk Ölümlerinin Önlenmesi ve Azaltılması Çalıştayına Geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. İnşallah bu üç günlük süre içinde çok güzel şeyler olacağına inanıyorum. Burada çok değerli hocalarımız bulunmakta ve biz bu hocalarımızla birçok kez bir araya geldik. Güzel çalışmalar yaptık, faydalarını gördük. İnşallah bu çalıştayımız ile bu çalışmaları taçlandıracağız diye ümit ediyorum. Tekrardan teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Ardından Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanı Uzm. Dr. Yüksel Hakan Aydoğmuş, Bizler Temmuz ayında buradaki bazı hocalarımızla birlikte bir bilim kurulu gerçekleştirdik. Bakanlığımız bilim kurulunda bu çalıştayı yapma kararı almıştık. Şanlıurfa bildiğiniz gibi Hazreti İbrahim'in doğduğu, Eyüp Peygamber'in sabrının sınandığı, medeniyetlerin harmanlandığı bir şehir. Tarih boyunca bu topraklarda yaşam filizlendi. Ancak bugün biz o filizlerin solmasını engellemek için buradayız. Bu toprakların çocuklarına sağlıklı bir gelecek sunmak için üç gün boyunca birlikte çalışacağız. Emekleriniz için ben şimdiden teşekkür ediyorum” dedi. Uzm. Dr. Yüksel Hakan Aydoğmuş tarafından Türkiye’de bebek ölümlerinin tarihsel süreci ve dünya ile karşılaştırılması üzerine sunum gerçekleştirdi. 

Çalıştayın İkinci Günü ve Akademik Katılım

Çalıştayın ikinci gününde, Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol değerlendirme konuşması yaptı.  Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol,

Daire başkanlarımız, ekiplerimiz ve kıymetli akademisyenlerimizin katkılarıyla masa çalışmalarına başlandı. Çalıştaydan önce kapsamlı bir hazırlık süreci geçirdik. Türkiye'nin dört bir yanından kıymetli akademisyenlerimizi ve sahada çalışan hekimlerimizi davet ettik. İl Sağlık Müdürümüzün ve ekibinin yoğun gayretleri sayesinde bu çalıştayı Şanlıurfa da gerçekleştirdik.

Bebek ve Çocuk Ölümlerinin Önlenmesi ve Azaltılması konusunda yol haritamızı belirlemek, sizlerin saha tecrübeleri, kıymetli hocalarımızın bilim ışığında göstereceği yol içerisinde bize vereceği ödevleri almak üzere bugün toplandık ve Ankara’dan sizleri ziyarete gelmiş olduk.


Sağlık Bakanımızın vizyonuyla, koruyucu sağlık hizmetlerinin ön plana çıkarıldığı, anne ve bebek ölümlerinin en aza indirildiği bir sistem inşa etmeyi hedefliyoruz. Çalıştay da beş farklı masa, alanlarında uzman akademisyenlerle bir araya gelerek önemli katkılar sundu. Bilim kurulumuz ve akademik çalışan hocalarımızın katkılarıyla, tavsiye niteliğinde kararlar alındı. Bu kararları bakanımıza arz ettikten sonra, ilgili genel müdürlüklerle istişare ederek sisteme entegre edeceğiz. Amacımız, sağlıklı bebeklerin doğması ve büyümesi, sağlıklı anne adaylarının gebelik süreçlerini sağlıklı bir şekilde geçirmesi için bir yol haritası belirlemek. Bu çalıştayın hem ülkemiz hem de ilimiz açısından çok verimli geçtiğine inanıyorum. Akademisyenlerimizin gözlerindeki heyecanı görmek bizleri de motive etti. Tüm akademisyenlerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şanlıurfa'ya da bu önemli çalıştaya ev sahipliği yaptığı için ayrıca teşekkür ediyorum. Çalıştay, bir İl sağlık müdürlüğünün oluşturduğu masa ve beş Bakanlık tarafından oluşan masa ile birlikte 6 farklı çalışma masasında çeşitli konular üzerine yoğunlaştı: 1. Masa: Yenidoğan ölümlerinin değerlendirilmesi ve önlenmesi (Prof. Dr. Esin Koç, Prof. Dr. Şerife Suna Oğuz, Prof. Dr. Hasan Sinan Uslu ve akademisyenlerin katılımıyla) 2. Masa: 0-1 yaş bebek ölümleri ve ölü doğumların değerlendirilmesi (Prof. Dr. Özlem Tekşam, Prof. Dr. Oğuz Dursun ve uzmanlarla) 3. Masa: 1-4 yaş çocuk ölümlerinin azaltılması ve önlenmesi (Prof. Dr. Tanıl Kendirli, Prof. Dr. Alkan Bal ve ilgili akademisyenler) 4. Masa: Gebelik sürecinin bebek ölümleri üzerindeki etkileri (Prof. Dr. Dilek Dilli, Prof. Dr. Özhan Özdemir ve uzmanların katkılarıyla) 5. Masa: Anne sütü, mikrobesin desteği, tamamlayıcı beslenme, tarama programları ve aşılamanın önemi (Prof. Dr. Ateş Kara, Prof. Dr. S. Songül Yalçın ve uzmanlar tarafından değerlendirildi) 6. Masa: Yenidoğan ve çocuk hemşirelik hizmetlerine yönelik eğitim ihtiyacı ve yenidoğan tedavi olanaklarının iyileştirilmesi (Prof. Dr. Hülya Karataş, Doç. Dr. Hüseyin Gümüş ve diğer uzmanların katkılarıyla) Çalıştayın Sonucu ve Kapanış Çalıştayın son günü, Uzm. Dr. Yüksel Hakan Aydoğmuş’un moderatörlüğünde, 6 masanın hazırladığı raporlar ve çözüm önerileri tüm katılımcılara sunuldu. Bebek Ölümleri Üst Kurulu oluşturularak ülke genelinde uygulanabilecek stratejiler belirlendi. Program, teşekkür konuşmaları ve katılımcılara teşekkür belgelerinin takdimi ile sona erdi. Çalıştay da alınan kararlar doğrultusunda, Türkiye genelinde bebek ve çocuk ölümlerinin azaltılması için yeni yol haritaları oluşturuldu ve sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi adına önemli adımlar atıldı.