Eğitim-Sen: Mevcut kanun öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamıyor

Eğitim-Sen Şanlıurfa Şubesi, ekonomik iyileştirmeler ve Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda değişiklik yapılması, banka promosyonların yenilmesi, seminer ve sınavların iptal edilmesi yönelik basın açıklaması düzenledi.

ŞANLIURFA -Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Şanlıurfa Şubesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçirilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilmesi yönelik basın açıklaması düzenledi. Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde yapılan basın açıklaması, Eğitim-Sen Şanlıurfa Şubesi Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül tarafından okundu.

 Eğitimin asli bileşenlerinin görüşünü almadan, masa başında hazırlanmış Meslek Kanu’nu ile eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını tek taraflı olarak düzenlendiğini belirten Şengül, “Bu kanun, muhatabı olan öğretmenlerin iradesi dışında, onların hakları ve taleplerini dikkate almadan hazırlanmış, eğitim emekçilerinin bütün eleştirilerine rağmen, yandaş sendikanın desteği ile iktidar tarafından yasalaştırılmıştır.

Anayasa Mahkemesi süreci devam ederken yönetmelik yayınlanmış ve öğretmenlik kariyer basamakları sürecinin uygulamasına başlanmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin bir an önce bu haksız süreci durdurmaya yönelik olarak karar sürecini hızlandırmasını talep ediyoruz. Ayrıca sendikamız tarafından yönetmeliğin bütün maddelerine ilişkin Danıştay’a açılan iptal davası da kamu vicdanını yaralayacak eşitsizlikler ortaya çıkmadan bir an önce sonuçlanmalıdır” dedi.

“SÜRECİN BİR AN ÖNCE DURDURULMASINI TALEP EDİYORUZ”

Sendikanın bu kanuna dair sürecin en başından bugüne itirazlarını yükselttiğini, gerek eylem ve etkinliklerle, gerekse hukuksal mücadeleyle bu kanunu ve bağlı süreci durdurmaya çalıştığını ifade eden Şengül, “Eğitim emekçilerinin bu kanun ve yönetmelik kapsamında angaryaya dönüşen seminer kıskacına alınmasına da sınava da kariyer basamaklarına da karşı olan sendikamız, bu kanunun ve yönetmeliklerin bir an önce iptal edilmesini, öğretmenlere yaşatılan anlamsız, nitelik kazandırmayan ve tersine öğretmen emeğini değersizleştiren bu sürecin bir an önce durdurulmasını talep etmektedir” dedi.

 

“YENİ BİR MESLEK KANUNU DÜZENLENMEK ZORUNDADIR”

Kapsamlı ve bütüncül bir Öğretmenlik Meslek Kanunu, tüm eğitim emekçilerinin ekonomik taleplerini ve başta iş güvencesi olmak üzere öğretmenlerin temel haklarını, sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye almak zorunda olduğunu kaydeden Şengül, ”Mevcut meslek kanununun öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamadığı açıkça ortadadır. Bundan dolayı yeni bir meslek kanunu düzenlenmek zorundadır. Öğretmenler lehine bir içerik taşıması gereken meslek kanunu, ILO ve UNESCO tarafından 5 Ekim 1966’da kabul edilen “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı”na uygun şekilde düzenlenmelidir” diye konuştu.

BİHA