Son 30 yılın en sıcak dönemini yaşayan İspanya’da
kuraklık nedeniyle baraj ve göletlerdeki su seviyesinin azalması pek çok
insanın hayatını olumsuz etkilerken, bu durum arkeologları sevindirdi. Kuraklık
nedeniyle suyu çekilen bir barajda, M.Ö. binlerce yıl öncesine ait İspanyol
Stonehenge'i olarak adlandırılan kalıntılar yeniden gün yüzüne çıktı.
İspanya’nın Caceres eyaletindeki Valdecanas vadisinde suların çekilmesiyle Guadalperal'ın Dolmen'i olarak bilinen ancak İspanyol Stonehenge'i olarak adlandırılan M.Ö. 5000 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen düzinelerce megalitik taş çemberi yeniden gün yüzüne çıktı.
Kalıntıların ilk olarak 1926'da keşfedildiği, ancak alanın 1963'te Francisco Franco'nun diktatörlüğü döneminde bir kırsal kalkınma projesinde sular altında kaldığı biliniyor.
Tarihi kalıntılar o tarihten bu yana sadece dört kez tamamen görülür hale geldi. Kalıntıların yeniden gün yüzüne çıkması arkeoloji dünyasında da heyecan yarattı.
İSPANYOL STONEHENGE’İ DOLMENLER
Dolmenler, Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişiyle "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'ye de benzerliğiyle dikkat çekiyor.
TARİHİN SIFIR NOKTASI: GÖBEKLİTEPE
Şanlıurfa'da kent merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Örencik Mahallesi yakınlarında 1995 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesi tarafından Prof. Dr. Klaus Schmidt başkanlığındaki kazılarda Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlar bulunmuştu. Ağırlığı 40 ila 60 ton olan taşların boyları da 3 ila 6 metre arasında değişiyor.
Göbeklitepe, 2011 yılında UNESCO "Dünya Miras Geçici Listesi"ne alınmış, 1 Temmuz 2018'de ise Bahreyn'de düzenlenen 42'nci Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmişti.
BİHA