Okullar açılıyor, beslenmeye dikkat!

Okul dönemi, çocukların enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskinin de oldukça arttığı bir dönem. Bu yüzden çocukların beslenme programları planlanırken mutlaka bağışıklık sistemini de güçlendirecek şekilde olmasına dikkat etmek gerekiyor. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, çocukların okul döneminde yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi için hangi adımların izlenmesi gerektiği hakkında bilgiler verdi.

Yaz tatilinin ardından yeni bir okul dönemi başlıyor. Okul çağı, çocuklar için fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimin hızlı olduğu, yaşam boyu devam edebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu, bilgi almaya ve alışkanlık kazanmaya en uygun oldukları dönem iken, yetişkinlik hastalıklarının gelişimi açısından ise en riskli dönem olarak görülüyor. Ayrıca hızlı büyüme ve gelişimin sağlanabilmesi için çocukların enerji ve besin ögesi gereksinimlerinin yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanması gerekiyor.

Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, çocukların okul döneminde yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi için hangi adımların izlenmesi gerektiği hakkında bilgiler verdi. 


Okul döneminde çocuklar büyüme ve gelişme sürecinde oldukları için enerji ve besin öğesi ihtiyaçları yetişkinlere göre çok daha fazla olduğuna dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

 

“Bu nedenle hem büyüme ve gelişmenin sağlanması hem de bağışıklık fonksiyonlarının güçlendirilmesi adına çocuğun bu ihtiyaçlarının karşılanması büyük önem taşıyor. Çinko, demir ve A, B12, B6, C, D ve E vitaminlerinin yeterli miktarda alınması, bağışıklık fonksiyonunun sürdürülmesi için önemli. Özellikle kivi, nar, kırmızı meyveler, mandalina, portakal gibi meyveler ile karnabahar, brokoli, ıspanak, roka, pazı, maydanoz, kereviz, soğan, sarımsak gibi sebzeler antioksidan kapasitesi yüksek besinler. Ayrıca soğan ve sarımsak, antibiyotik özelliği sayesinde enfeksiyonlara karşı da koruyucu bir rol üstleniyor. Zencefil, zerdeçal, karabiber gibi baharatların da vücut direncini arttırdığını unutmamak lazım.”

 

YETERLİ, DENGELİ VE SAĞLIKLI BESLENME İÇİN NELER YAPILABİLİR?

 

Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme için nelerin yapılması gerektiğine ilişkin Arslan, şu bilgileri paylaştı:

 

• Besin çeşitliliği artırılmalı; her gün çeşitli besin gruplarında yer alan besinlerden gereksinim kadar her öğünde tüketilmelidir.

• Toplam yağ ve doymuş yağ, kolesterol ile şeker alımı azaltılmalıdır.

• Yemeklerde; margarin, tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı gibi doymuş yağlar (katı yağlar) yerine bitkisel sıvı yağlar (zeytinyağı, ayçiçek yağı, fındık yağı vb.) tercih edilmelidir.

• Sebze, meyve, tam tahıl, kurubaklagil tüketimi, dolayısıyla posa alımı artırılmalıdır.

• Kemik sağlığı için her gün 2-3 su bardağı süt ve yoğurt tüketilmelidir.

• Haftada en az iki kez balık tüketilmelidir.

• Satın alınan besinlerin ambalajı üzerinde yer alan besin etiket bilgileri değerlendirilmeli, yağ ve şeker içeriği düşük olanları tercih edilmelidir.

• Uygun pişirme yöntemleri kullanılarak eklenen yağ miktarı azaltılmalıdır.

• Ev dışında yemek yeme sıklığı azaltılmalı, yendiği zaman yağsız veya az yağlı yemekler veya menüler tercih edilmelidir.

• Tuz tüketimi azaltılmalı, yemeğin tadına bakmadan tuz ilavesi yapılmamalıdır.

• Sıvı tüketimi artırılmalı, günde en az 8-10 su bardağı su içilmelidir.

• Şeker eklenmiş içeceklerden sakınılmalı, meyve suyu yerine meyve tüketimi tercih edilmelidir.

• Gün boyunca öğün atlamamaya özen gösterilmeli ve mutlaka kahvaltı yapılmalıdır.

• Fiziksel aktivite artırılmalı, çocuklar her gün 1 saat fiziksel aktivite yapmalıdır.

 

HABER MERKEZİ