Karaköprü'deki göçükle ilgili teknik rapor tamamlandı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Şanlıurfa İl Temsilciliği, Karaköprü’de bir işçinin göçük altına kalarak hayatını kaybettiği olayla ilgili teknik raporunda, isale hattının onarım çalışmaları sırasında, hattının altında bulunan zeminin durumunun ihmal edildiği ve herhangi bir iş güvenliği önleminin alınmadığını ifade etti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Şanlıurfa İl Temsilciliği, Karaköprü’de inşaatın temel kazası sırasında istinat duvarının çökmesiyle patlayan su borusunun tamiri için çalışan bir işçinin göçük altında hayatını kaybettiği olaya ilişkin raporunu tamamladı.

İnşaat Mühendisleri Odası Şanlıurfa İl Temsilciliği, göçüğün meydana geldiği ilk saatlerden itibaren odadan teknik heyetin hemen olay yerine intikal ettiğini ve ilgili birimler ile yerinde gözlemsel incelemelerde bulunduğunu vurguladığı raporunda, ulaşılan tespitler ve saptanan kusurlarla ilgili şu ifadelere yer verdi:

“• İlgili kurumlar ile yapılan görüşmeler sonucunda ilgili parselde yapılacak olan yapı için 12/09/2022 tarihinde Yapı Ruhsatı Belgesi düzenlendiği, 12/09/2022 tarihinde İşyeri Teslim Tutanağı hazırlandığı, 13/09/2022-20/09/2022 tarihleri arasında kazı yapıldığı ve 23/09/2022 tarihinde grobeton döküldüğü tespit edilmiştir.

• Kazı işlemi tamamlanmış ve grobetonu dökülmüş olan parselde su sızıntısından dolayı oluşan ilk göçük sonrasında müteahhit firma yetkililerinin çalışmaları durdurup isale hattının onarımı ve gerekli önlemlerin alınması için Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) ve Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) ilgili birimlerinde kayıt oluşturdukları tespit edilmiştir.

• Muhtemel su sızıntısının, parsel sınırında yapılacak olan istinat duvarı kazısı sonucu oluştuğu gözlemlenmiştir.

• Zemin cinsi marn (killi kireçtaşı) olmasından dolayı su sızıntısından doymuş bir tabaka haline gelen zeminde göçük meydana gelmiştir.

• İsale hattının onarım çalışmaları sırasında, isale hattının altında bulunan zeminin durumu ihmal edildiği ve herhangi bir iş güvenliği önlemi alınmadığı görülmüştür.

• İsale hattında meydana gelen hasara zamanında müdahale edilmemesi nedeniyle isale hattından ilgili parsele akan su taşarak çevre parsellere akmış ve daha düşük kotta yer alan bir parseldeki istinat duvarının yıkılmasına sebep olmuştur.”

Raporun öneriler kısmında ise şu ifadeler kullanıldı:

“Hazırlanan yapı projeleri uygulanacağı parsellerde parsel etrafı imar yollarının durumu ve bölgedeki mevcut ve yapılması planlanan altyapı hatları göz önünde bulundurularak İlgili idareler tarafından onaylanmalıdır.
İnşası yapılacak yapıların şevli kazıya imkân vermeyecek şekilde arazi sınırlarına dayanması durumunda, bodrum katların ve temelin inşa edilebilmesi için yapılacak olan kazılar geçici veya kalıcı iksa sistemleriyle desteklenmelidir. (Diyafram duvar, fore kazık, mini kazık, ankraj vb.)

İnşaat sahalarında yapılacak bütün imalatlarda iş güvenliği önlemleri göz ardı edilmemeli ve ilgili idarelerce denetimi sıklaştırılmalıdır.”

Raporun sonuç bölümünde ise ilgili alanda meydana gelen ilk göçük sonrasında ikinci bir göçük oluşumu göz önünde bulundurulmadan ve hiçbir iş güvenliği önlemi alınmadan isale hattı arızası giderilmeye çalışıldığının altı çizilerek, “Bu durum can ve mal kaybına yol açmıştır” denildi. Sonuç bölümünde, “Şanlıurfa ili sınırları içerisinde geçmiş dönemlerde de birçok yapı inşası için yapılmış olan kazılarda göçük meydana gelmiş ve altyapıya zarar vermiştir. Bu göçüklerden etkilenen imar yolları uzun süre trafiğe kapatılmış ve zarar gören altyapı hatları nedeniyle bölgedeki insanların altyapı imkanlarına ulaşımı kısıtlanmıştır. Uygun mühendislik çözümleri uygulanarak can ve mal kayıpları önlenebilir” denildi. 

BİHA