Fakıbaba’nın istifası kabul edilecek mi?

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba’nın bugün partisinden ve milletvekilliğinden istifa ettiğini açıklaması sürecin nasıl işleyeceğini akıllara getirdi. Fakıbaba’nın istifası hemen kabul edilir mi?

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, bugün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla AK Parti üyeliği ve milletvekilliğinden istifa ettiğini duyurdu.

Fakıbaba, “AK Parti üyeliğinden ve AK Parti için bana oy veren hemşehrilerime saygısızlık olmasın diye milletvekilliğinden de istifa ediyorum” ifadelerini kullandı.

Fakıbaba’nın parti üyeliğinden istifa dilekçesini bugün AK Parti Genel Merkezine göndereceği öğrenildi. Fakıbaba’nın partiden istifasını AK Parti Genel Merkezi değerlendirecek. Ancak Fakıbaba, milletvekilliğinden hemen istifa edemeyecek.

MİLLETVEKİLLİĞİNDEN İSTİFA SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Ahmet Eşref Fakıbaba’nın bir istifa dilekçesi ile milletvekilliğinden istifa etmesi mümkün mü? Hayır, mümkün değil. Çünkü bu istifanın geçerli olabilmesi için Anayasa ve TBMM İç Tüzüğü'ne göre üç ayaklı bir prosedür gerekiyor ki; bunun son aşaması TBMM Genel Kurul oylaması. Fakıbaba’nın istifasının TBMM Genel Kurulu'nda oylama yapılarak kabul edilmesi gerekiyor.

VEKİLLİKTEN İSTİFANIN ÜÇ ADIMI...

Anayasa'nın 84. maddesi 1. fıkrasına ve TBMM İç Tüzüğünün 136.maddesine göre AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba’nın vekilliğinin düşmesi için şu prosedürün izlenmesi gerekiyor:

1- Fakıbaba, milletvekilliğinden istifa için dilekçesini TBMM Başkanlığına sunacak.

2- TBMM Başkanlığı istifa dilekçesini TBMM Başkanlık Divanı'na getirerek, istifanın geçerliliğini tespit edecek. Divanın bu tespiti 7 gün içinde yapması gerekiyor. 

3- İstifanın geçerli olduğunun tespit edilmesi halinde Başkanlık Divanı, istifayı TBMM Genel Kurulu'na getirerek, doğrudan oylamaya sunacak. İstifa, genel kurulda kabul edilirse Fakıbaba’nın vekilliği düşecek.

İstifa kararının toplantıya katılanların basit çoğunluğu ile (139’dan az olamaz) onaylanması gerekiyor. Milletvekilliğinin düştüğü an ise istifa dilekçesinin verildiği tarih değil, TBMM Genel Kurulu’nca oylama yapılarak istifanın kabul edildiği an. Fakıbaba, istifası kabul edilene kadar milletvekillerinin sahip olduğu tüm hak ve yetkileri kullanabilecek.

MİLLETVEKİLİ SADECE PARTİSİNDEN İSTİFA EDERSE NE OLUR?

Partisinden istifa eden milletvekili, o seçim dönemi içinde ancak bağımsız olarak üyeliğini sürdürebiliyor. 

Partisinden istifa eden milletvekili, bir sonraki seçimde, herhangi bir partinin genel merkez organlarınca aday gösterilemiyor.

BİHA