Urfa’da kış mevsiminde nasıl beslenmeliyiz?

Her yaş grubunda güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için vücudun ihtiyaç duyduğu bazı besinler bulunuyor. Bu nedenle, özellikle kışın görülme sıklığı artan nezle, grip gibi bulaşıcı hastalıklardan korunabilmek için sofralarda mevsim sebze ve meyvelerine daha fazla yer vermek gerekiyor. Şanlıurfa 75. Mesleki Eğitim Merkezi’nde Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Abdullatif Yılmaz, daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için alışveriş listesinden eksik etmemiz gereken besinler hakkında BİHA’ya bilgiler verdi.

YILMAZ: ÇOCUKLARIN SEVMEDİĞİ SEBZELERİ DEĞİŞİK ŞEKİLLERDE SUNUN

Genellikle kış aylarında çocukların sevdiği sebzeler az olduğundan dolayı çocuklara pırasa, kereviz, ıspanak gibi kış sebzelerini, zorlayıcı tavırlar ile yemelerini sağlamak özellikle anneler için oldukça önemli bir problem olduğunu belirten Yılmaz, “Bu sebzelerden yapılan yemekleri dikte ederek zorlamak yerine bu sebzeleri değişik şekillerde sunmak daha faydalı olacaktır. Mesela lahana, kereviz vb. yemeğini sevmeyen çocuklara bu sebzeleri rendeleyerek, yoğurt içine karıştırmak, bir miktarda ceviz ekleyerek çocuğa sunmak, aynı şekilde ıspanak yemeğini sevmeyen çocuklara, ıspanağı bir iç olarak kullanarak; börek, poğaça ya da krep yapılması ve çocukların bu besinleri tüketmeleri sağlanmak mümkün olur” dedi.

“Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili olan bir diğer vitamin de E vitaminidir” diyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“E vitamini, soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırıcı özelliğe sahiptir. En iyi E vitaminin kaynakları da yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, fındık, fıstık ceviz gibi yağlı tohumlardır. Günlük olarak 15-20 adet fındık (30 gr), veya 15-20 adet fıstık, veya 5-6 adet ceviz (30gr) ve haftada 2-3 defa kuru baklagil (mercimek, kuru fasulye, nohut) tüketilmesi önerilebilir.”

“GÜNEŞTEN FAYDALANILMALI”

Abdullatif Yılmaz, kemik ve diş sağlığı açısından D vitamininin önemine dikkati çekti. Yılmaz, “D vitamini güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir ve besinlerde kış mevsiminde, kemik ve diş sağlığı için, havanın güneşli olduğu zamanlarda mümkün olduğunca güneşten faydalanılmalıdır. Balık, D vitamini, beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot mineralleri ve E vitamini açısından önemli bir kaynaktır. Bu nedenle kış aylarında  haftada 2-3 kez balık tüketilmesi önerilir. Şanlıurfa da son zamanlarda balığın önemi ve tüketiminin artmış olması sevindiricidir” ifadelerini kullandı.

“YAĞ TÜKETİMİNE DİKKAT”

“Kış aylarındaki beslenme alışkanlıklarının başında, daha yağlı yiyecekleri tüketmeye olan eğilim gelir” diyen Yılmaz, “Yağ tüketimine özellikle dikkat edilmeli, katı margarin yerine kararında zeytinyağı kullanılmalı, aşırı yağlı etler tüketilmemelidir” uyarısında bulundu.

“BOL SIVI ALIMI GEREKİYOR”

Kış aylarında sıvı tüketiminin de oldukça önemli olduğunu kaydeden Yılmaz, “Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı gerekmektedir. Özellikle soğuk havalarda su içme isteği azalmakta olduğundan, vücudun su ihtiyacını farklı sıvı alımı ile gidermek mümkün. Kış çayları olarak isimlendirdiğimiz ıhlamur, ada çayı, hibiskus, kuşburnu çayı gibi bitki çayları ve katkısız iyi demlenmiş açık siyah çay gibi içecekler tercih edilebilir. Bitki çayları, karanfil veya zencefil gibi antioksidan özelliği olan aynı zamanda içeceklere farklı aromalar katabilen materyallerle de farklı, lezzetli ve keyifli içecekler haline getirilebilir” ifadesini kullandı.

BİHA