Urfa kürkleri fiyatıyla dudak uçuklatıyor

Şanlıurfa’da geçmişte erkeklerin kışın soğuk havalarda büründüğü yöreye özgü kürkler, artan maliyetleri nedeniyle şimdilerle fiyatıyla dudak uçuklatıyor. Yapımı oldukça zahmetli olan kürkler 40 kuzu derisinden günlerce süren uğraşın ardından elde ediliyor. Şanlıurfa’da sayıları her geçen gün azalan kürk satıcıları, 5 bin ila 30 bin lira arasında değişen fiyatları nedeniyle kuzu kürklerine eskisi gibi rağbet olmadığını kaydetti.

Şanlıurfa'da geçmişte kışın erkeklerin soğuktan korunmak için tercih ettiği kürkler, artan maliyetleri ve zahmet gerektiren işçiliği nedeniyle şimdilerde fiyatıyla dudak uçuklatıyor.

 

Hayvan kürklerinin işlenerek giysi haline getirilmesi, insanlık tarihinin en eski sanatlarından biri. Kürkçülük sanatı günümüzde Şanlıurfa’da halen sürdürülüyor. Ancak çeyrek asır öncesine kadar sayıları 200’ü bulan kürkçü ustalarının sayısı bugünlerde bir elin parmak sayısını geçmiyor.

 

BİHA’ya konuşan kürk satıcıları, pazara kuzu kürk gelmediğini ve gelen kürklerin ise fiyatları nedeniyle satılmadığını ifade etti.

 

Balıklıgöl Yerleşkesindeki Tarihi Çarşılar Bölgesinde bulunan Sipahi Pazarı’ndaki dükkânında yarım asırdır kürk satan esnaf Halil Şansal, mesleğe başladığı dönemde çarşıda onlarca kürkçü dükkânı bulunduğunu ama şimdilerde 3-5 tane kaldığını belirtti. Satıcılar, şimdilerde en düşük kuzu kürkü fiyatının 5 bin liradan başlayıp, 30 bin liraya kadar çıktığını aktardı.

Şansal, fabrikalaşmanın ve zamane insanlarının hazır giyime yönelmesiyle mesleklerinin artık son demlerini yaşadığını vurguladı.

 

ŞANSAL: URFA’DA 3-5 KÜRKÇÜ KALDI

Şansal, kürk yapımının oldukça zahmetli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“50 senelik esnafım burada. Erkeklerin kışın giydiği kürkler yani kuzu kürkü dediğimiz 40 tane deriden meydana gelir. Kürklerin siyah kısmına sakal derler. Bu kürkler değerli ve kıymetlidir. Urfa’nın zenginleri ve kırsal kesimde yaşayanlar kullanır. Türkiye’de sadece bir yerde yapılır orası da Şanlıurfa’dır. Kuzu kürkü dediğimiz zaman buranın milli kıyafetidir. Çok sıcak tutar. Fiyatları ise 5 binde 25 bine kadar çıkıyor. Eskiden Urfa’da 150 kürkçü vardı. Şimdi ise sayıları 3-5 kürkçü kaldı.”

 

İNANIR: KUZU KÜRKÜ ARTIK HER KESİME HİTAP ETMİYOR

Pazarda kürk satan bir başka esnaf Mustafa İnanır ise, kürklerin son dönemlerde fiyatı nedeniyle sadece zengin kesime hitap ettiğini belirterek, “Aşağı yukarı 10 yıldır bu mesleği yapıyorum. Elyaf olan kürklerimizin fiyatları 350 TL’den başlayıp bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Deri dediğimiz kuzu kürklerimizde 5 bin TL’den başlar 25-30 bine TL’ye kadar gider. Kalitesine göre değişir. Kürk çok zor bir iştir. Deri kürkün işlemi, örneğin mart ayında başlar, temmuz ağustosa kadar sürer. Ondan sona bize geliyor. Fiyatı nedeniyle artık, meraklı olanlar ve milletvekilleri gelip alıyorlar. Hediye olarak gidiyor. Kürkçü sayıları da çok az 3-5 tane var yok imalatını yapan. Usta yok yapan yok. Kalanlarda gitti mi kürk diye bir şey kalmaz” ifadelerini kullandı.

 

ŞEKER: FİYATLARI YÜKSEK, KUZU KÜRKÜ ALAMAYACAĞIZ

Pazara kuzu kürkü almaya gelen Ali Şeker ise, kuzu kürkü almaya geldiğini ama fiyatı nedeniyle vazgeçtiğini ifade ederek, “Kürk almaya geldim. İki modeli var kuzu kürkü ve normal olanı var. Kışın daha sıcak tutuğu için kuzu kürkünü tercih ediyorum. Ama fiyatları yüksek. Kuzu kürkü alamayacağız. Elyaf olan kürklerden alacağız” diye konuştu.

 

BİHA