Şanlıurfalı depremzedeler 10 bin lira desteği altına yatırıyor

Şanlıurfa’da kuyumcular çarşısında deprem sonrası hareketlilik hâkim. Depremde evleri hasar gören Urfalılar, verilen 10 bin lira desteği altınla değerlendiriyor. Piyasadaki canlılıktan memnun olduğu gözlenen kuyumcular, iki bine yakın altın atölyesinin bulunduğu Kahramanmaraş’ta depremde atölyelerin hasar görmesinin altın piyasasında sıkıntılı bir sürece neden olabileceğini ifade ediyor. Sebebi ise rağbet gören bazı altın modellerinin sadece Maraş’ta yapılması.

ŞANLIURFA –Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma neden olduğu Şanlıurfa’da deprem sonrası hayat normal seyrine dönerken, kuyumcular çarşısında da hareketlilik yaşanıyor.

Evleri hasar gören vatandaşların birçoğu verilen 10 bin lira nakit desteğini altında değerlendiriyor. Piyasadaki canlılıktan memnun olan kuyumcular, yaklaşık 2 bin altın atölyesinin bulunduğu Kahramanmaraş’ta atölyelerin hasar görmesinin kendilerini etkileyebileceğini belirtiyor. Çünkü piyasada çok satılan bazı altın modelleri sadece Maraş’ta yapılıyor. Kuyumcular bundan dolayı piyasanın sıkıntılı bir sürece girebileceğini belirtiyor.


BURUN: altında çeşit sıkıntısı da yaşıyoruz

BİHA’ya konuşan çarşıdaki kuyumculardan Nevin Burun, Şanlıurfa’ya özgü olan takılarda sıkıntı olmadığını ancak diğer ürünlerin Kahramanmaraş’tan geldiğini belirterek, şunları söyledi:

“Deprem nedeniyle bu kentimiz yerle bir oldu. Kahramanmaraş’ta atölyeler kapanmış durumda. Allah herkese yardım eylesin. Altında çeşit sıkıntısı yaşıyoruz. Herkes düğün, merasim gibi etkinlikleri unuttu. Herkes kendi canının derdinde. Çeyreği, alyansı olanlar gelip satıp ihtiyaçlarını karşılıyor… İnşallah bu durumlar düzelir.”

CAN: KAHRAMANMARAŞ’TAKİ ATÖLYELER GEÇ AÇILIRSA DURUM BİRAZ SIKINTILI OLABİLİR

Çarşıda birkaç gündür hareketlilik olduğunu söyleyen kuyumcu Sinan Can, “Herhalde devletin vatandaşlara verdiği 10 bin lira destek altına yansıdı. Biz bu hareketliliği bu desteğe bağlıyoruz. İnsanlar gelip 10 bin liralık altın alıyor” dedi.

Urfa’ya has olan altın modellerinde sıkıntı bulunmadığını belirten Can, “Kahramanmaraş son yıllarda altın piyasasında Türkiye’de etkili bir konumda. Ülkenin her tarafına genellikle Kahramanmaraş’tan altın gidiyor. Elimizde şu an stok bulunuyor. Kahramanmaraş’taki atölyeler geç açılırsa durum biraz sıkıntılı olabilir. İnşallah stoklar bitmeden, erimeden Kahramanmaraş eski haline kavuşur. Çünkü bazı altın modelleri sadece Kahramanmaraş’ta üretiliyor. Bu şehrimiz isteğe göre model yapıyordu” diye konuştu.

FİDANCI: DEPREM DESTEĞİ ALTINA YATIRILIYOR

Kuyumcu Ahmet Fidancı da bütün kuyumculuk sektörünün Kahramanmaraş’tan alışveriş yaptığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Kahramanmaraş’ın deprem nedeniyle yıkılması bizim işimize de yansıdı. Toptancılarda biraz sıkıntı yaşandı. Bunun haricinde piyasada bir sıkıntı yaşanmıyor. Şanlıurfa’nın bütün geliri tarıma dayalı olduğu için sektörel olarak zora girmedik. Altının çeşit bazında Kahramanmaraş ile alışveriş yaptığımız için toptancılarımız bu kent ile sıkıntı yaşadı.”

Devletin evleri hasar görenlere verdiği 10 bin lira desteği altına yatırdığını ifade eden Fidancı, “Vatandaş aldığı parayı getirip altın alıyor” dedi.

BİHA / ÖZEL HABER