Eşitsizlik Bülteni, “Eşitsizlik Bölgesi”
adını verdiği bir bölgeye odaklanıyor ve bu bölgeyi Türkiye’nin geri kalan
illeriyle kıyaslıyor. Konu edilen bölge, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2017
yılında hazırladığı Sosyo-ekonomik Gelişmişlik Endeksi (SEGE) çalışmasına
göre 6. düzeyde yer alan Doğu ve Güneydoğu’nun 16 kentini kapsıyor.
En son 7’inci sayısı yayımlanan Eşitsizlik Bülteni, bu sayısında Urfa’nın da dahil olduğu Eşitsizlik Bölgesi’nde altyapı hizmetlerine erişim kapsamında internet abone sayısı, kanalizasyon ve şebeke suyuna erişim oranı ile toplu taşıma hizmetlerinden memnuniyet oranını inceliyor.
2015 senesi için TÜİK tarafından yapılan “İllerde Yaşam Endeksi” çalışmasına ait verilerin esas alındığı incelemeye göre, internet abone sayısı Türkiye’de ortalama yüzde 8,7 olarak hesap edilirken, bu oran Eşitsizlik Bölgesi illerinde yüzde 3,4 olarak kaydediliyor. Eşitsizlik Bölgesi illeri dışında kalan 65 ilin internet abone sayısı ortalaması ise, yüzde 10 olduğu belirtiliyor.
Diğer bir inceleme kategorisi olan kanalizasyon ve şebeke suyuna erişim oranı da, Türkiye ortalamasında yüzde 74,4 olarak belirlendi. Bu kategoride Eşitsizlik Bölgesi’ndeki 16 ilin ortalaması yüzde 61,7 iken, geri kalan 65 ilin ortalaması ise yüzde 77,5 seviyesinde. Eşitsizlik Bölgesi illeri içinde sadece 4 kentin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülüyor.
Son kategori olarak incelenen toplu taşıma hizmetlerinden memnuniyet oranına bakıldığında ise, Eşitsizlik Bölgesi’ndeki illerin bu kategoride de Türkiye ortalamasının altında olduğu görülüyor. Türkiye ortalaması yüzde 58,4 olan toplu taşıma hizmetlerinden memnuniyet oranı, Eşitsizlik Bölgesi illerinde yüzde 45,5 olduğu tespit edildi. Bu oran diğer 65 ilde ise, yüzde 61,6 olarak hesaplandı.
Bültende toplu taşıma hizmetlerinden memnuniyetin en düşük olduğu 10 şehrin tamamına yakının Eşitsizlik Bölgesi illeri arasında yer aldığı belirtildi.
BİHA