Şanlıurfa'da GAPTEAM tarafından geliştirilen tohumlar tanıtıldı;

Şanlıurfa'da GAPTEAM tarafından geliştirilen tohumlar tanıtıldı

Şanlıurfa’da GAPTEAM tarafından ıslah edilerek geliştirilen 9 çeşit makarnalık buğday, 6 çeşit ekmeklik buğday ve 5 çeşit arpa olmak üzere toplamda 20 çeşit tohumun tanıtımı yapıldı. GAPTEM Müdürü Çetiner, ”İnsanların gıdaya ulaşması ancak yerli ve milli tarıma verilen önemle mümkün olacaktır.” dedi....

Şanlıurfa’da  Gap Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTEAM) tarafından ‘Yerli ve milli tohumlarımızın ulaşmadığı çiftçi kalmasın’ projesi kapsamında Talat Demirören Araştırma İstasyonu’nda Çeşit Tanıtım Etkinliği düzenledi.

Etkinliğe, GAPTEAM Müdürü İbrahim Halil Çetiner’in yanısıra Harran üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Mehmet Yaşar Çullu, Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Özberk, çiftçiler, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve ilgililer katıldı.

Saygı duruşu ve İstaklal Marşı’nın ardından program açılış konuşmaları ile devam etti.

ÇETİNER: 100 CİVARINDA ÜLKEYE TOHUM İHRACATI YAPIYOR

Programda konuşan GAPTEAM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, Türkiye’nin 2022 yılı itibarı ile 100 civarında ülkeye tohum ihracatı yapar hale geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bereketli Hilalin içerisinde bulunan Güneydoğu Anadolu Bölgesi buğdayın orijini ve gen kaynağıdır. Buğdayın ilk defa kültüre alındığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi, halen kültürü yapılan birçok tahıl bitkisinin yabani atalarının doğal yayılış gösterdiği bir bölgedir. Bölgede bulunan   Karacadağ, birçok buğdaygil ve baklagil bitkisinin yabani akrabalarının yetiştiği önemli bitki alanlarından birisidir. Yapılan çalışmalarda, bölgenin 18 değişik buğday yabani akrabasına ev sahipliği yaptığı belirlenmiştir. Yüzyıllar boyunca buğdayın doğal yollarla gelişimi devam etmiştir. Buna bağlı olarak 1960 yılına kadar yerel tohumlar (Havrani, Menceki, Sorgül, vs.) ekilmiştir. Ancak 1960’lı yıllarda başlayan yeşil devrim olarak adlandırılan ve  kısa boylu buğdayların ülkemize girmesi ile yerel çeşitler rekabet gücünü kaybetmiştir. Yaklaşık 20 yıl kadar devam eden bu süreçten sonra ülkede top yekün yerli ve milli çeşit geliştirme çalışmalarına ağırlık verilmiştir. Tarımsal Araştırmalar Genel Genel Müdürlüğüne bağlı Araştırma Enstitülerinde hızlı bir şekilde yürütülen ıslah programları sayesinde, bugün buğday ve arpa tohumluğu konusunda tüzde 100 yeterliliğe ulaşılmıştır. Tohumculuk kanununda yapılan değişikliklerle özel sektör tohumcu kuruluşlarında bu serüvene katılmış ve ülkemiz 2022 yılı itibarı ile 100 civarında ülkeye tohum ihracatı yapar hale gelmiştir. “

“ISLAH EDİLEREK 20 ÇEŞİT TOHUM ÜRETİLDİ”

“Şanlıurfa’da faaliyet gösteren GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü, serin iklim tahılları ıslah araştırmaları 2002 yılında başlamış ve günümüze kadar 9 çeşit makarnalık buğday, 6 çeşit ekmeklik buğday ve 5 çeşit arpa olmak üzere toplamda 20 çeşit geliştirilmiştir. “diyen Çetiner konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yerli ve milli savunma sanayii kadar değerli olan yerli ve milli tohumculuğun önemi; Pandemi ve yanı başımızda devam eden savaşla birlikte daha da ön plana çıkmıştır. İnsanların gıdaya ulaşması ancak yerli ve milli tarıma verilen önemle mümkün olacaktır. Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde "Yerli ve Milli Çeşitlerin Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın" projesi kapsamında Şanlıurfa’da geliştirilen buğday ve arpa çeşitleri, 15 Haziran 2023 tarihinde sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve çiftçilerinin katıldığı programda tanıtılmıştır.”

Açılış konuşmalarının ardından tohumların ıslah edilip ekim yapıldığı Talat Demirören Araştırma İstasyonu’nda katılımcılara tohumlar tanıtıldı.

Program yemek ikramının adından sona erdi.

BİHA

 

 


Kaynak:

Etiketler :
,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum