65 yaş üstü ücretsiz ulaşım kalktı mı?;

65 yaş üstü ücretsiz ulaşım kalktı mı?

Milyonlarca emekli ve 65 yaş üstü vatandaşı yakından ilgilendiren 65 yaş üstü ücretsiz ulaşım hakkı için TİHEK açıklama yaptı. Yapılan açıklamada "Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması halinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden 50 tam bilet bedeli tutarında idari para cezasının mülki idare amiri tarafından uygulanacağı hüküm altına alınmıştır" ifadeleri kullanıldı....

Türkiye'de seçimden sonra büyük bir hızla artan dolar kuru pek çok ürün ve hizmette de rekor zamların yapılmasına neden olmuştu.

 

Özellikle de akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar ile sonrasında yapılan KDV ve ÖTV düzenlemesi ile toplu ulaşım araçlarına zam rekoru kırılırken 65 yaş üstü ücretsiz ulaşım yasası tartışmalara neden olmuştu. Özel otobüsler akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar nedeni ile mağduriyet yaşadıklarını belirterek artık 65 yaş üstüne ücretsiz hizmet vermeyeceklerini ilan etmişti.

 

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) yaşlı ve engelli bireylere ücretsiz seyahat hakkının kullandırılmamasına yönelik medyaya yansıyan iddiaları yakından takip ettiğini duyurdu.

 

CEZAİ İŞLEM UYARISI

TİHEK’ten yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

               

"4736 sayılı Kanun, belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketleri de kapsamaktadır. Mezkur Kanun'un birinci maddesinin yedinci fıkrasında ise ilgili kurumlar, belediyeler ile belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlerin, ücretsiz ve indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili olarak gerekli tedbirleri alacağı düzenlenmiştir. Ayrıca ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması halinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden 50 tam bilet bedeli tutarında idari para cezasının mülki idare amiri tarafından uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

Temel misyonu insan onurunu temel alarak kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi olan Kurumumuz, yaşlı ve engelli bireylerin haklarından eşit şekilde faydalanmasında ücretsiz seyahat hakkının önemine dikkat çekerek, söz konusu kurumsal misyonu çerçevesinde yazılı ve görsel medyaya yansıyan iddiaları yakından takip etmektedir."

 

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum