Çocuklarda gelişimsel gecikmenin geç tespiti kötü sonuçlar doğurabiliyor;

Çocuklarda gelişimsel gecikmenin geç tespiti kötü sonuçlar doğurabiliyor

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Süleyman Hilmi Sevinç, Çocuklarda gelişimsel gecikmelerin geç tespit edilmesinin öğrenme güçlükleri, davranış sorunları ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde işlevsel bozukluklar gibi kötü sonuçlara yol açabileceğini belirterek ailelere uyarılarda bulundu....

Çocuklarda büyüme ve gelişme, her ailenin en önem verdiği konuların başında geliyor.

Gelişim gerilikleri arasında en sık karşılaşılan durum, zihinsel faaliyetlerin yerine getirilmesindeki yetersizlik. Zekâ geriliği çocuğun yaşından beklenen yetileri yerine getirememesi olarak nitelendiriliyor.

 

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Süleyman Hilmi Sevinç, gelişme geriliği ile ilgili önemli bilgiler verdi.

 

Gelişme geriliğinin en sık sebeplerine bakıldığında anemiler, yani kansızlık hastalığının ortaya çıktığını belirten Sevinç, şunları söyledi:

 

“Kansızlık hastalığını detaylı bir şekilde incelediğimiz zaman demir eksikliği anemisi Şanlıurfa’da en çok dikkatimi çeken anemilerden bir tanesidir. Demir eksikliği neden olur, alım azlığında veya bağırsak hastalıklarında demir eksikliği olur.

Demir eksikliğinde tedavi etmek nasıl olur, beslenmesine dikkat edeceğiz. Demir içeriği fazla olan yiyecekler vereceğiz.

Şanlıurfa’da genelde ailelerden aldığımız anemnezlerde sabah çocuklara kahvaltı yemek yemiyor diye çay verilmesi veyahut çocuk iyi beslensin diye aşırı derecede inek sütü verilmesi demir eksikliğinin en sık sebeplerinden bir tanesidir.

Eğer çocuğumuzda toprak yeme, halsizlik, yorgunluk, bitkinlik gibi semptomlar varsa vakit kaybetmeden bir çocuk hastalıkları uzmanına başvurup teşhisini alıp tedaviye başlanılması gerekmektedir.”

 

Uzman Dr. Sevinç, gelişimsel gecikmelerin geç tespit edilmesi durumunda, erken müdahale fırsatlarının kaybedileceğini ve bunun da öğrenme güçlükleri, davranış sorunları ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde işlevsel bozukluklar gibi kötü sonuçlara yol açacağını belirterek, “Zamanında erken müdahale, bir çocuğun uzun vadeli yörüngesini olumlu yönde değiştirebilir” dedi.

BİHA 


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum