HÜDAPAR Urfa’nın eğitim sorunlarını gündeme getirdi;

HÜDAPAR Urfa’nın eğitim sorunlarını gündeme getirdi

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, eğitimde yaşanan sorunları ve bunlara yönelik çözüm önerilerini 11 madde halinde sıralayarak Şanlıurfa'nın eğitim portresini gözler önüne serdi....

Her hafta Cuma günü saat 11.11'de Şanlıurfa'nın bir sorununu ve bu soruna yönelik çözüm önerilerini paylaşan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, bu hafta ise eğitimde yaşanan sorunları ve bunlara yönelik çözüm önerilerini 11 madde halinde sıralayarak Şanlıurfa'nın eğitim portresini kamuoyuna sundu.

Şanlıurfa'nın eğitimdeki portresini sunmak için bir sınıfta yazı tahtasının önünde kameralar karşısına geçen HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan “HÜDA PAR olarak bu hafta eğitimde yaşanan sorunları ve bunlara yönelik çözüm önerilerini 11 madde halinde sıralayarak Şanlıurfa'nın eğitimdeki portresini sunacağız” dedi.

Özaslan, sorunları ve çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

1. Öğretmen açığı: Şanlıurfa'da yaklaşık 8 bin civarı öğretmen açığı var. Bir an önce bu öğretmen açığı kapatılmalı.

2. Okul sayısı Sorunu: Şanlıurfa'da şu anda çok ciddi bir şekilde okul binasına ihtiyaç var. Her yıl nüfus artışına oranla okul sayısını artırmak için gerekli bütçe ayrılmalı ve okul sayısı her yıl revize edilmeli.

3. Sınıf mevcutları: Şanlıurfa'da yer yer sınıf mevcutları 55-60'a dayanmış. Hâlbuki Türkiye ortalaması 30'dur. Dolayısıyla Türkiye ortalamasının neredeyse iki katına çıkıyor. Bir an önce okul sayısı artırılarak sınıf mevcutları aşağı doğru çekilmeli.

4. Ulaşım sorunu: Veliler Eylül ayı boyunca öğrenci servislerini ayarlayana kadar, Büyükşehir Belediyesi öğrenciler için toplu taşımayı ücretsiz yapmalı. Öğrenciler okula çok rahat gidebilsinler diye. Ve hükümet, temel politikada bir değişikliğe gidip okul servisleri ve kırtasiye giderlerini de ücretsiz eğitim kapsamına almalıdır.

5. İnternet sorunu: Şehir merkezinde ve özellikle kırsal bölgelerde sık sık internet kesintileri oluyor. İnternetteki altyapı sorunları bir an önce giderilmeli, öğrenciler internete çok rahat ulaşabilmelidir.

6. Elektrik kesintileri: Sık sık yaşanan elektrik kesintilerinden dolayı akıllı tahtalar çalışmıyor ve eğitim yarıda kalıyor, o yüzden elektrik kesintilerine de bir an önce son verilmelidir. Elektrik kesintileri devam edecekse o zaman elektrik dağıtım şirketi her okula bir jeneratör vermek zorundadır.

7. Deprem sonrası Tadilatlar: Ağır hasarlı olup da yıkımı bekleyen halen okul binaları var. Bir an önce o binalar yıkılmalı ve hızlı bir şekilde yeni binalar yapılmalı. Tadilatı geciken binalar için de hızlı bir şekilde tadilat süreci başlatılmalı. Öğrenciler güvenli bir şekilde eğitimlerine devam etmeliler.

8. Klima yetersizliği: Şanlıurfa gibi sıcak bir memlekette sezonun ilk 2 ayı ve son 3 ayı oldukça sıcak geçiyor. Kliması olmayan okullara bir an önce klima takılmalı ve kliması olup da çalışmayan klimalar varsa onlar da bir an önce tamirattan geçirilip çalışılır hale getirilmelidir.

9. Mevsimlik öğrenciler: Biliyorsunuz Şanlıurfa'da her yıl 400 bin civarı insan mevsimlik tarım işçisi olarak Türkiye'nin dört bir tarafına gidiyor ve beraberinde öğrenciler de gidiyor. Dolayısıyla öğrenciler okuldan geri kalıyor. Biz Şanlıurfa'da mevsimlik tarım işçiliği sorununu halledemezsek maalesef eğitimde Türkiye ortalamasının üzerine çıkamayız.

10. Güvenlik sorunu: Okul ve öğrenci güvenliği için ihtiyaç duyulduğunda okul yönetimini talep ettiği zaman emniyet güçleri hızlı bir şekilde bu talebe cevap vermeli ve okul güvenliğini hızlı bir şekilde sağlamalıdır. Bazen emniyet güçleri personel yetersizliği dolayısıyla bu ihtiyaca zaman zaman cevap vermeyebiliyor. Bu da sezonun hemen başında dikkate alınmalı ve ona göre adımlar atılmalı.

11. Öğrenci takibi: Veliler için öğrenciyi okula kaydetmekle görev bitmiyor. Veliler sürekli öğretmenle iletişim halinde olmalı ve öğrencisinin başarısını takip etmeli. Öğrenci, öğretmen ve veli birlikteliği ile hep beraber eğitimdeki başarı oranını arttırabiliriz. 

Son olarak Özaslan "Öğrencilerimiz bizim yarınlarımızdır. Yarınlarımızın daha iyi olabilmesi için gelin hep beraber elimizi taşın altına koyalım, el birliğiyle bu sorunların üstesinden gelelim ve eğitimde Türkiye ortalamasının da çok çok üstüne çıkalım" diyerek, Şanlıurfa'nın eğitimdeki başarısını artırmak için hükümet, yerel yöneticiler, öğretmenler ve veliler olmak üzere herkesi göreve davet etti.

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum