Hayvanı çok barınağı ve hastanesi yok;

Hayvanı çok barınağı ve hastanesi yok

Şanlıurfa’da sokak hayvanlarının çokluğu ile bu hayvanların bakım ve denetiminin yetersizliği bilinen bir gerçek. Kentte bazı belediyelerin tedavi öneri merkezi bulunsa da yeterince barınak ve hayvan hastanesi bulunmuyor. Nüfusu 75 binin üzerindeki belediyelerin barınak açması yasal zorunluluk. Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, “Burada yalnızca belediyelere değil tüm vatandaşlarımıza iş düşüyor” dedi....

ŞANLIURFA - Şanlıurfa’da sokak hayvanlarının çokluğu kent genelinde büyük bir sorun oluşturuyor. Hayvan hastanesi ve barınakların yetersiz olması bu sorunu, hayvan ve insan sağlığı için daha da tehlikeli hale getiriyor.

Evcil hayvanların bakıma ihtiyacı olduğu gibi sokak hayvanlarının da bakıma ihtiyacı var. Sokak hayvanlarının bu ihtiyaçlarını barınak ve hayvan hastanelerinde karşılamak mümkün ancak Şanlıurfa’da barınak ve hayvan hastanesi sayısı yetersiz.

Temmuz 2021'de yasalaşan 'Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' ile nüfusu 25 binin üstündeki tüm belediyelere hayvan bakımevi kurma zorunluluğu getirildi.

Buna göre, nüfusu 25 bin ile 75 bin arasındaki belediyelerin 31 Aralık 2024’e kadar bakımevi kurması gerekiyor. 75 binin üstündeki belediyelerin ise 31 Aralık 2022'ye bu bakımevlerini çoktan kurmuş olması lazımdı.

 Ancak Şanlıurfa’da sadece Harran Üniversitesinde ve Türkiye Jokey Kulübü’nde (TJK) olmak üzere 2 hayvan hastanesi var. Siverek, Hilvan ve Haliliye ilçelerinde de 3 hayvan barınağı bulunuyor. Bu hastanelerden TJK’da bulunan hastane sadece at ve at hastalıklarına bakarken, Harran Üniversitesinde bulunan hastane ise dışarıdan gelen hayvanlara hizmet veriliyor.

 

AÇIKGÖZ: BARINAK VE HASTANE SAYISI YETERSİZ

Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, sokak hayvanlarının bakımı, denetimi ve kısırlaştırması için kentteki söz konusu yapıların sayısının yetersiz olduğunu dile getirdi.

Açıkgöz, barınak ve hayvan hastanesi sayısının artırılmasının şart olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Urfa’da, biri üniversitede biri de Türkiye Jokey Kulübü’nde olmak üzere 2 tane hayvan hastanesi bulunmakta. Bu hastaneler kendine ait çalışıyorlar. Türkiye Jokey Kulübü sadece at ve atçılıkla ilgili hastalıklara bakmakta. Üniversite ise genel anlamda baktığımızda dışarıdan gelen hayvan sahiplerine hizmet vermekte. Bu sayı yeterli değil.

Barınaklara baktığımızda, yeni yönetmelik kanununa göre nüfusu 25 ile 75 bin arasında olan tüm belediyelerin 2024’ün sonuna kadar barınak açması gerekiyor. 75 binin üzerinde nüfusu olan belediyelerin hepsinin barınak açması gerekiyor ama şu anda maalesef Siverek dışında hiçbir ilçemizde barınak bulunmamakta. Bu ilçelerin hızlı bir şekilde organize edilerek barınak açması gerekiyor çünkü barınakla beraber o ilçedeki sokak hayvanlarının kısırlaştırılması Büyükşehir Belediyesine yardımcı bir etken olacaktır katkı sağlayacaktır.”

 

“SOKAK HAYVANLARINI BİR NEBZE RAHATLATIR”

Büyükşehir Belediyesinin merkezde barınak ile hayvan hastanesi açma düşüncesinin tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Açıkgöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer bu hastane açılırsa merkezde bulunan sokak hayvanlarını bir nebze rahatlatır. Sokak hayvanları bizlerin canları, bunlara en iyi şekilde hizmet vermemiz gerekiyor. Burada yalnızca belediyelere değil tüm vatandaşlarımıza iş düşüyor. Buradaki sokak hayvanlarına bakarken bütün insanların, onların da bir can olduğunu hatırlaması ve ona göre değerlendirmesi gerekiyor.

Sokakta gördüğünüz hayvanlara su, yem verin. Hayvanlarda bir rahatsızlık olduğu zaman en kısa sürede belediyeler tarafından bu hayvanlara destek verilmesi gerekiyor. Bu noktada Tarım İl Müdürlüğü, belediyeler, üniversite, sivil toplum kuruluşları ve hayvanseverlerin hep birlikte hareket etmesi gerekiyor”.

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum