Urfa’daki bölge 'kesin korunacak hassas alan' ilan edildi;

Urfa’daki bölge 'kesin korunacak hassas alan' ilan edildi

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, Şanlıurfa’nın Viranşehir ve Siverek ilçe sınırları içerisinde de yer alan ‘Karacadağ Potansiyel Doğal Sit Alanı’ndaki bazı yerler ‘kesin korunacak hassas alan' ilan edildi. Peki, kesin korunacak hassas alan ne demek?...

Şanlıurfa’nın Viranşehir ve Siverek ilçe sınırları içerisinde de yer alan ‘Karacadağ Potansiyel Doğal Sit Alanı’ koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda bazı yerlerin kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesi kararlaştırıldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan karar şu şekilde:

“Şanlıurfa İli, Viranşehir ve Siverek ilçeleri ile Diyarbakır İli, Bağlar ve Çınar ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Karacadağ Potansiyel Doğal Sit Alanının koruma statüsünün değerlendirilmesi sonucunda, ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanların kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109 uncu maddesi gereğince karar verilmiştir.”

 

KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN NE DEMEK?

Kaynak değerlerinin korunması için alan kullanımı ve alana tüm etkilerin sınırlandırıldığı, gerektiğinde insanların bölgeye girişlerinin engellendiği, bilimsel araştırmalar, eğitim ya da çevresel izleme amacıyla özel önlemler alınarak korunacak kara, su, deniz alanları olup
Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilerek yapı yasağı getirilen mutlak korunması gereken alanlardır. I. Derece Doğal (Tabii) Sit Alanları Kesin Korunacak Hassas Alan kapsamında değerlendirilmektedir.

I. Derece Doğal (Tabii) Sit Alanları, bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlardır.

BİHA

 

 


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum