Yapay zeka din ve maneviyata da el attı;

Yapay zeka din ve maneviyata da el attı

Sorulara Hz. Muhammed’in sözlerinden yani hadislerden yola çıkarak yanıt veren yapay zeka uygulaması ‘Hadith GPT’ (Hadis GPT) kullanıma sunuldu. Uygulama 40 bin hadis bilgisi barındırıyor....

Yapay zeka tabanlı uygulamaların günümüzde varlık göstermediği pek bir alan kalmadı; din ve maneviyat konuları da bundan muaf değil.

HadithGPT (Hadis GPT) adından da anlaşılacağı gibi sorulara Hz. Muhammed’in sözlerinden yani hadislerden yola çıkarak yanıt veriyor.

Uygulama Sahih Buhari, Sahih Müslim, Ebu Davud, Nesei, İbn Mace ve İmam Malik'in Muvatta'sından 40 bin hadis bilgisi barındırıyor.

Uygulama, yanıtların sonunda kullanıcıları uyarmaktan da geri durmuyor. Örneğin faizle ilgili soru yönelttiğinizde, yanıtın en sonunda “Ben müftü değilim ve fetva veremiyorum. Faiz konusunda kapsamlı bir anlayış ve hüküm için bilgili bir İslam alimi ile istişarede bulunmak en doğrusudur” uyarısında bulunuyor.

Söz konusu yapay zeka uygulamasına bazı din adamları mesafeli. Uygulamanın soruyu yöneltene fikir edindirebileceğini ve perspektif kazandırabileceğini belirten din adamları, yine de oraya hangi verinin girildiğini bilmediklerini, bütün hadisler yüklenmişse bile her fetva herkese uygun olmayabileceği konusunda uyarıyor. Din adamları, biri için doğru olanın diğeri için yanlış olabileceğini ifade ediyor.

BİHA

 


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum