Konserve yaparken nelere dikkat edilmeli;

Konserve yaparken nelere dikkat edilmeli

Şanlıurfa’da ev hanımlarının konserve hazırlıkları sürerken, Iğdır'da ev tipi sebze konservesinin 4 çocuklu annenin hayatına mal olması konservede kullanılan malzemelerin satın alınmasından hazırlanmasına kadar her aşamanın önemli olduğunu ortaya koydu. Şanlıurfa 75. Mesleki Eğitim Merkezi’nde Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Abdullatif Yılmaz, sebze konservesi yapımının püf noktalarını BİHA’ya anlattı....

ŞANLIURFA - Mevsiminde alınan sebze ve meyveleri farklı dönemlerde de tüketebilmek için en çok tercih edilen saklama koşullarından biri konserve yapmak. Şanlıurfa’da da ev hanımlarının kış için konserve hazırlıkları sürüyor.

Ancak sağlık açısından konserve yaparken dikkatli olmakta büyük fayda var. Iğdır'da geçtiğimiz günlerde ev tipi sebze konservesinin 4 çocuklu annenin hayatına mal olması “konserve deyip geçmemek” gerektiğini ortaya koydu.

Biz de BİHA olarak ev yapımı konservelerde yapım öncesi, yapım aşaması ve yapım sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini Şanlıurfa 75. Mesleki Eğitim Merkezi’nde Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Abdullatif Yılmaz’a sorduk.

YILMAZ: BAZI KÜF MANTARLARI GELİŞEBİLİR

Hijyenik ve doğru şekilde hazırlanmayan konserve ürünlerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğine dikkati çeken Yılmaz, “Vatandaşlar sebzelerin taze olmasına özellikle dikkat etmeliler. Çünkü taze olmayan sebzelerde bazı küf mantarlarının gelişmesi söz konusu olabiliyor. Bayatlamış sebzelerde bazı bakterileri barındırabilir. O yüzden satın alırken özellikle taze olmasına dikkat etmeliler” ifadelerini kullandı.

“ARAÇ VE GEREÇLER KAYNAR SUDAN GEÇİRİLMELİ”

“Konservenin esasını sterilizasyon oluşturur” diyen Abdullatif Yılmaz, son zamanlarda konserveden zehirlenme vakalarının nedenini şöyle anlattı:

“Steril bir ortamda, steril bir hale getirildikten sonra yaparlarsa konserve bir sıkıntı olmaz. Son zamanlarda konserveden zehirlenen insanlar oluyor. Bunun ana sebebi şudur; yapım aşamasında bazı bakterilerin yok olmaması veya salgıladıkları zehirlerin ve toksinlerin hazırladıkları konservelerin içerisinde yer almasından dolayı ileride tüketirken zehirlenme söz konusu olabiliyor. Onun için kullanacakları malzemelerin, sebzelerin yanı sıra kullandıkları araç ve gereçlerin, bıçak, kaşık, kavanoz, kavanoz kapağı, tencere vs. gibi malzemelerin hepsinin sterilizasyondan yani kaynar sudan geçirilmesi lazım. Mikropların ortadan kaldırılmasının en iyi yöntemi, ev ortamında kullanacakları malzemeleri bir tencerenin içerinde kaynar sudan geçirmeleri gerekiyor.”

“KAVANOZALARIN KAPAKLARI MUTLAKA YENİ OLMALI”

Sebzeleri kaynattıktan sonra kavanozlara koyma aşamasında ise en dikkat edilmesi gereken hususun, kavanoz kapağının yeni olması olduğunu hatırlatan Yılmaz, şu uyarılarda bulundu:

 “Sebzeleri yine kaynar vaziyette kavanozlara koyduktan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir şudur; kavanozun kapağının mutlaka yeni olması gerekir. Kavanozun kapağını kapattıktan sonra hava sızdırmaması lazım, bunun için de yeni kapak en iyisi. Yeni aldıkları kapağın da kontrol edilmesi gerekiyor.  İçerisinde, kenarında bir yerinde pas veya boyasında bir deformasyon varsa onu kullanmasınlar. Kaynar vaziyeti ki malzemeyi kavanoza doldurduktan sonra kapağı sıkıca kapatıyorlar. Sıkıca kapağı kapatmaya çalışırken diş sıyırıyor. Diş sıyıran bir kapağı kullanmamanız gerekiyor. Sonra kavanozu ters çevirip bir vakumlama sitemi gerçekleştirmeleri gerekir. Vakumla sistemi gerçekleştikten sonra konserve kullanıma hazırdır.”

“GÜNEŞ IŞIĞINDAN ETKİLENMEMELİ, SERİN ORTAMDA SAKLANMALI”

Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Abdullatif Yılmaz, konserveyi saklama aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında ise şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle direkt güneş ışığından etkilenmeyeceği serin ve rutubetli olmayan bir ortamda konservenin saklanması gerekiyor. Eğer bir deformasyon meydana gelmişse, ilk başta kapakta şişme meydana geldiyse asla kullanmamaları gerekiyor. Kokusu rengi normal olsa bile kapakta herhangi bombe fark ettiklerinde onu kullanmamaları gerekiyor, o anda anlamamış olabilirler. Eğer fark etmeyip tüketirlerse, sonrasında karın ağrısı, bağırsak fonksiyonlarında bozulmalar, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi belirtileri yaşayabilirler, bu durumda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir”.

BİHA 


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum