Balıklıgöl'deki sorunlar çözüm bekliyor;

Balıklıgöl'deki sorunlar çözüm bekliyor

Şanlıurfa, Türkiye’nin önemli tarihi ve turistik kentlerinin arasında yer alıyor. Tarih turizminin yanı sıra kültürel değerleriyle de ön plana çıkan Şanlıurfa'da en fazla ilgiyi, kentle özdeşleşen ve üç ilahi dinin atası kabul edilen Hazreti İbrahim'in ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl görüyor. Ancak, her gün binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Balıklıgöl’ün güvenlik, temizlik, görüntü kirliliği vb. konularında yaşanan sorunlarla gündeme gelmesi, ayrıca bölge esnafının turistlere olan tavrı ve satılan ürünlerin kalitesi Balıklıgöl’e rağbeti baltalıyor....

ŞANLIURFA - Kültür ve inanç turizminin önemli merkezlerinin başında gelen Şanlıurfa, turizmde artan çeşitlilikle her geçen gün daha da güç kazanıyor. Ancak birçok zengin değeri bulunan Urfa’da bu fırsatın değerlendirilememesi, kenti turizm alanında da geri sıralara kaydırıyor.

Bizim Haber Ajansı’na özel açıklamalarda bulunan Eyyübiye Belediyesi Meclis Üyesi Necmeddin Sağlam, Balıklıgöl’de bir yönetim sorunu olduğunu belirterek, Balıklıgöl’ün korunması, kollanması, disipline edilmesi, işgallerden arındırılması konularında çalışmaların biran önce başlaması gerektiğini kaydetti.

SAĞLAM: ALAN YÖNETİMİNİ KURMAZSAK, BALIKLIGÖL ELDEN ÇIKACAK

Sağlam, Balıklıgöl’ün yönetimi ve yapısıyla ilgili çalışmalarda kat edilecek çok yol bulunduğunu kaydetti.

“Balıklıgöl, Şanlıurfa’nın göz bebeğidir” diyen Sağlam, “Emin olun bugüne kadar Urfa’ya gelen 10 turist varsa bunlardan 9’u Balıklıgöl’ü görmeye geliyor. Balıklıgöl’ün yönetimi ve yapısıyla ilgili kat edilecek çok yol var. Bunların başında, Balıklıgöl’deki işgaller konusunda alan yönetiminin mutlaka kurulması, alanının muhafaza edilmesi, işletmelerin disipline edilmesi geliyor. Eğer biz Balıklıgöl’deki alan yönetimini kurmazsak, Balıklıgöl elden çıkacak” dedi.

Necmeddin Sağlam, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün Kızılkoyun Nekropolü’nde yapmış olduğu çalışmaların Balıklıgöl’ün turizm altyapısına katkı sağladığını ancak bölgede yapılacak çok fazla şeyin olduğunu vurguladı. Sağlam, “Bir defa sadece Balıklıgöl aklımıza gelmemesi lazım. Haşimiye bölgesindeki durum da aynıdır. Yine Başkan Beyazgül’ün Özdiker Kuyumcular Çarşısı ile ilgili çalışması takdire şayandır” ifadesini kullandı.

“ESNAFIN TURİST KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRİLMESİ LAZIM”

Eyyübiye Belediyesi Meclis Üyesi Necmeddin Sağlam, bölgedeki esnafın turistler konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Tarihi çarşılar bölgesinde satışı yapılan ürünlerin sürekli denetim altında tutulması gerektiğini belirten Sağlam, “Dışarıdan turist geldiğinde, bölgede aldığı yöresel ürünlerin, biberin, isotun Türkiye’nin en kaliteli biberi ve isotu olması lazım” diye konuştu. Sağlam, şu noktalara dikkati çekti:

“Bütün yöresel ürünlerin hepsinin en kalitelisi olması gerekir. Maalesef bugün görüyoruz ki hem kalite hem fiyat konusunda aşağı çarşı, Haşimiye, ucuzluk pazarı ve Balıklıgöl kalite olarak yerlerde. Esnaf kardeşlerim, lütfen kendinize gelin. Eğer sizin orada satmış olduğunuz bir üründen veya yiyecekten dolayı bir turist Urfa’ya küserse, gittiği yerde kara propaganda yaparsa hep birlikte kaybederiz. Lütfen Urfa’ya gelen turistlerin kıymetini bilelim. Zaten yeteri kadar turizm altyapımız yok. Buraya gelenleri mutlu bir şekilde göndermemiz lazım. Bakın dünyada ve Türkiye’de birçok örneği var. İstanbul’u göz önüne getirin, bir ara Aksaray, Rus turistlerin uğrak mekanıydı. Şimdi oraya gelen Rus turistlere rastlayamazsınız.”

“BALIKLIGÖL’DE YÖNETİMLE İLGİLİ CİDDİ PROBLEM VAR”

Necmeddin Sağlam, Balıklıgöl’de yetki kargaşasından dolayı bir yönetim problemi bulunduğunu vurguladı. Temizlik ve güvenlik sıkıntılarına dikkati çeken Sağlam, “Temizlik ile ilgili yetki karmaşası var.  Büyükşehir Belediyesi’nin alanı içerisinde kalan yer var. Hakeza ilçe belediyesine de kalan yer var. Zabıta ile ilgili aynı şekilde problemler var. ŞURKAV ile ilgili güvenlik problemi var. Bölgeyle ilgili ne tür bir çalışma yapacaksak, biran önce yapmamız lazım. İlgili kamu kurumlarının bir araya gelerek, bu tür basit meseleleri çözüp, önümüze bakmamız lazım” açıklamasında bulundu.

“ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA SİNEK AVLARIZ”

Sağlam, Şanlıurfa’yı gezmeye gelen turistlerin kıymetinin bilinmesi gerektiğini belirterek, “Bugün Urfa’ya gelen turistlere kıymet vermezsek, ben korkarım önümüzdeki yıllarda biz esnaflar olarak, sinek avlarız. Alan yönetiminin bir an önce kurulması ve esnaf arkadaşlarımızın kendisine gelmesi lazım. Turistlerle ilgili bu çalışmaları hep birlikte yapmamız gerekir. Belediye, kaymakamlık, valilik, emniyet ve turizm zabıtası… bölgede kimin ne işi varsa hep birlikte bu işe el atmak lazım. Taksi esnafından, kebapçılara kadar herkesin bu durumu göz önünde bulundurarak, duyarlı olması gerekir” diye konuştu.

OFLUOĞLU: DENETİMLERİN SIKILAŞTIRILMASI ÖNEMLİ

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Merve Ofluoğlu da Balıklıgöl alan yönetimiyle ilgili halihazırda bir çalışmanın yapıldığını kaydetti.

Balıklıgöl’de yetki karmaşasının sadece temizlik ve hijyen konusunda olabileceğini vurgulayan Ofluoğlu, “Büyükşehir Belediyesi ve Eyyübiye Belediyesi baktığı için bu konularla alakalı yetki karmaşası olabiliyor. Güvenlik açısından sıkıntılar olabiliyor. Dönem dönem hırsızlık olayları olabiliyor. Onun için insanların güvenliği açısından önemli bir konu” dedi.

Turistlerin esnafla ilgili sıkıntı yaşamadığına değinen Merve Ofluoğlu, “Ama fiyat politikası ve hijyen konusunda sıkıntılar olabiliyor. Daha sık denetim yapılması lazım. Fiyatlar konusunda denetim ve en önemlisi hijyen konusunda muhakkak denetimlerin olması lazım. Denetimlerin sıkılaştırılması önemli. Olumsuz bir algı var, haberler de çıkmıştı zaten, bu algıları kırmak içinde özellikle yol ağzındaki ve girişteki baharatların açık şekilde değil daha hijyenik koşullarda satılması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

MUSTAFA EKİNCİ – ASUDE ARTAN – ÖZEL HABER / BİHA                                               


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum