Soba satışları artan maliyetlerden dolayı durdu;

Soba satışları artan maliyetlerden dolayı durdu

Geçen yıl doğalgaz fiyatlarındaki zamlardan dolayı talebin yükseldiği odun ve kömür sobası, bu yıl soba malzemelerinde ve demirde artan maliyetlerden dolayı fiyatı yüksek olduğu için satış yapamıyor. Soba satıcılarından Mehmet Demir, müşteri olmadığını satış yapamadığını belirterek mevsimlik işçi olan vatandaşların gelmesiyle biraz hareketlilik olacağını ifade etti....

Geçtiğimiz yıl doğalgaz fiyatlarına art arda gelen zamlardan dolayı vatandaş çareyi odun ve kömür sobasında bulmuştu. Bu yıl ise demire gelen zamlar ve soba yapımında maliyetlerin artması, soba satışlarını neredeyse durma noktasına getirdi.

Sobacılardaki durgunluğun bir diğer sebebi ise Urfa’da bu yıl yazın uzun sürmesi ve sıcaklıkların hala devam etmesinden dolayı vatandaşlar soba almak için acele etmiyor.

Soba satıcılarından Mehmet Demir, vatandaşlara soba almak için bu sakin zamanda gelmelerini tavsiye etti. Demir, “Soba sezonu açılmak üzere, şu anlık pek müşteri yok toptancılara falan gelip alıyor. Diğer vatandaşlarımız ise mevsimlik işçi oldukları için daha gelmediler. Önümüzdeki ay her şeyin daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

 

FİYATLAR NASIL?

Soba fiyatlarına bir yıl içinde yüzde 80 – 90 oranında bir artış olduğunu belirten demir, 

“Soba fiyatlarımız 900 TL’den başlayıp 4 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Her sobamızın içinde ikişer kova ikişer ızgara ve parçaları takım olarak mevcuttur.

Geçen yılki fiyat ile bu yılki fiyat arasında çok fark var yani yüzde 80 ve 90 arasında bir artış var. Geçen yıl vatandaş 150 veya 200 TL’ye soba bulabiliyordu ama son yaşanan olaylardan sonra yükseldi fiyatları.

Sobalarımızı sadece Urfa değil, Antep, Diyarbakır, Mardin ve Şırnak gibi komşu illere de gönderiyoruz.

Soba alacak vatandaşlar, eğer ki ihtiyaçları varsa şu an sakinken gelip almalarını tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.

 

“SOBACILIĞI BIRAKACAK DURUMA GELDİK”

Sobacılar pazarında soba yapan esnaflardan biri olan Ömer Badıllı, soba satışlarında karın kalmadığını neredeyse bu işi bırakacağını ifade ederek şunları söyledi: “40 senedir Urfa merkezde sobacılık yapıyorum. Urfa tanıtımı için çok video çektim videolarım tıklanma rekorları kırdı.

Doğalgaz geldiğinden dolayı soba satışlarımızda ciddi bir düşüş oldu.  Zaten soba alanlar genellikle kırsal kesimdeki insanlar oluyor bu nedenle soba satışlarımız çok düştü. Eskiden iyi bir kazanç sağlıyorduk ama şuan kar kalmadı artık sobacılığı bırakacak duruma geldik.

Soba fiyatları ise 400 – 500 TL’den başlayıp 4 bin TL’ye kadar yükseliyor.

Geçen yıla göre soba fiyatlarında yüzde 50 ila yüzde 70 arasında bir artış oldu. Fiyatlar yükseldikçe satışlarımız ve kazancımız düşüyor”.

 

“SOBAYI GENELLİKLE KIRSAL KESİM ALIYOR”

Urfa’nın sobacılıkta baya ilerlediğini söyleyen Badıllı, 10 çeşit soba ürettiklerini ve insanların bunların arasında en ucuzunu aldığını belirtti. Badıllı, “Soba alanlar genellikle kırsal kesim oluyor onlarda 300 TL’lik teneke soba alıyorlar bizim bu teneke sobadan kazancımız 40 TL civarında. Yaklaşık olarak 10 çeşit sobamız var ama genellikle en ucuzu olan teneke soba alınıyor.

Zaten Urfa sobacılıkla meşhur ve baya ilerlemiş durumda bu nedenle çevre illere ve ilçelere satışımız var” dedi. 

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum