Şanlıurfa'da Diyabet Günü'ne dikkat çekildi;

Şanlıurfa'da Diyabet Günü'ne dikkat çekildi

Şanlıurfa’da ‘Dünya Diyabet Gününe’ dikkat çekildi. Uzmanlar uyardı. Diyabet yani şeker hastalığı, giderek artan bir halk sağlığı sorunu olarak ön plana çıkıyor. Dünyada her 10 yetişkinden biri diyabetle mücadele ediyor....

Diyabet riskini azaltmak için alınabilecek önlemler arasında sağlıklı bir diyetin benimsenmesi, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı bir vücut ağırlığının korunması yer alıyor. İşlenmiş gıdalardan kaçınmak, bol miktarda meyve, sebze, tam tahıl ve yağsız proteinler tüketmek önemli. Ayrıca, haftada en az 150 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalı, sigara kullanımı ve alkol tüketiminden uzak durulmalı.

Diyabet konusunda Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Dr. İsmail Demir şunları aktardı:

“Bugün size gebelikte şeker hastalığı konusunda bilgi vermeye çalışacağım. Bizler için önemli olan kısmı yirmi dört ile yirmi sekizinci gebelik haftaları arasında özellikle yaptığımız oral glukoz tolerans testi olarak tarif ettiğimiz gebe hastalara şeker yükleyerek bu hastalığa karşı ortaya çıkacak burguları tarif etmektir. Bizler için önemli olan husus eğer yirmi dört-yüz yirmi sekiz haftalar arasında yakaladığımız hastalarda pozitif olanlarda koruyucu ilaç tedavisi verebilmek kısmı. Çünkü eğer koruyucu olarak bu şekilde tarama ve takip yapamadığımız hastalarda gebelikte şeker hastalığı ana rahminde bebek ölümüne kadar ilerleyecek şekilde ciddi komplikasyonlara sebebiyet verebilmektedir. Gereği olmayan karın çevresi çok büyük olan hastalarda da sezaryen olma durumuna sebebiyet vereceği için bizler için kritiktir. Lütfen gebelikte şeker yükleme testi ile beraber taramalarınızı yaptırın.”

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Dr. Alev Esercan ise şunları ifade etti:

“Daha önceden şeker hastası olan hastalarımız gebe kalmadan önce mutlaka kadın doğum uzmanına görülecekler. Görüldükten sonra şimdiki şeker durumları değerlendirilecek. Eğer yüksek şekerleri varsa belki de gebe kalmalarını ertelemek gerekebilecek. Çünkü biliyoruz ki yüksek şekerle gebe kalınan gebeliklerde düşük oranı, ölü doğum oranı, anne ve bebeğe vereceği zararlar çok fazladır ve gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı bazen doğumdan sonra da devam edebilir. Bu yüzden de doğumdan sonra şeker hastalığı geçiren hastanın tekrar kontrole gelmesi gerekmektedir. Gebelikte veya gebelik dışında tespit edilen tüm şeker hastalarımız hastanemizde ücretsiz olarak diyabet okulunda eğitimlerini almakta ve yapılan tedaviler hakkında bilgilendirilmektedir”.

BİHA 


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum