Kent Konseyinden kadın aday adayları ile ilgili açıklama;

Kent Konseyinden kadın aday adayları ile ilgili açıklama

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde kentteki kadın aday adaylarının azlığı dikkat çekiyor. Şanlıurfa Kent Konseyi, Avrupa ülkelerinden önce seçme ve seçilme hakkı kazanan Türk kadınının siyasette çok daha fazla pay sahibi olması gerektiğini belirterek, yerel seçimlerde seçilmiş kadınlarının sayısının artması gerektiğini bildirdi....

Yerel seçimler yaklaşırken belediyeler için aday adayları belli olmaya başladı. Ancak ülke genelinde kadın aday adayı sayısı oldukça düşük.

Özellikle Şanlıurfa’da aday adaylığı için başvuran kadın sayısının oldukça düşük olmasından dolayı Şanlıurfa Kent Konseyi Kadın Meclisi, bu konu hakkında Kent Konseyi binasında basın açıklaması düzenledi.

 

“KADININ OLDUĞU YERDE KALİTE VARDIR”

Kadınların siyasette daha çok rol alması gerektiğini belirten konsey üyeleri, “Yaklaşan 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak yerel yönetimlerde daha fazla kadının olmasını talep etmekteyiz. Bugün toplumsal ve ekonomik hayatın bir yanını erkekler oluştururken diğer yanını kadınlar oluşturduğu halde kadınların ekonomik ve siyasal yaşama katılımları çok sınırlı düzeyde olmaktadır. Yasalar kadına ekonomik ve sosyal yükümlülükler getirirken kadının yükümlülüğü ev içi işler ile sınırlı kalmıştır. Kadınının siyasi alanda yer alması gereken çerçevenin genişletilmesi gerekmektedir.

Kadınların eğitim düzeyinin yükselmesiyle siyasi kararlarda ve kamu yönetimlerinde dengeli temsili demokrasinin ön koşuludur. Bu koşulla yönetimin kalitesinin arttırılması amaçlanmıştır. Görülmüştür ki kadının rol aldığı kurum ve kuruluşlar kaliteyi yakalamaktadır.” dedi.

 

AVRUPA’NIN ÇOK GERİSİNDEYİZ

Açıklamanın devamında yerel seçimlerde kadınlara daha fazla yer verilmesi gerektiğini söyleyen üyeler, “Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) tarafından hazırlanan ve   41 ülkeyi kapsayan rapora göre kadınların siyasetteki temsilinde İskandinav ülkeleri başı çekerken Türkiye bu konuda oldukça gerilerdedir. Ülke genelinde seçilmişler içinde kadın oranı yüzde 11,1, yerel yönetimlerde ise yüzde 10,7'dir. Avrupa'da seçilmiş kadın belediye başkanlarının oranı yüzde 15 iken Türkiye'de bu oran yüzde 3’tür.

Türkiye'nin 10 yıl önce hazırlanan raporuna göre kadın belediye başkanlarının sayısı yüzde 0.9 'dan yüzde 3.3'ye yükselerek yüzde 256'lık bir ilerleme kaydetse de ülkemiz bu sayıyla yüzde 20'nin altında kalan 7 ülke arasında gösterilmiştir. Türkiye'de 1389 belediye başkanının 41'i kadındır. Bu da oran olarak yüzde 2,95’e tekabül etmektedir. Birçok Avrupa ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkına kavuşmuş Türk kadını için bu çok az bir pay demektir.

Halbuki belediyeler halka, kadına ve kadın sorunlarına en yakın hizmet birimidir. Kadınlar çocuk ihtiyaçlarının tespitine sosyal yardım hizmetlerine sağlık ve eğitime dezavantajlı gruplara yeni bakışlar yeni çözümler getirebilir. Bu olumlu gelişmeler gerçekleşmesi için de yerel yönetimlerde seçilmiş kadın sayısının artması gerekmektedir.

Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak kadınların yeterli düzeyde temsil edilmesini, yerel yönetimlerde kadınlara yer verilmesini toplumda hizmet üretecek kadınlara fırsat tanınmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

BİHA



Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum