Urfa’da ciğer kebabının fiyatı 150 TL’ye çıkabilir;

Urfa’da ciğer kebabının fiyatı 150 TL’ye çıkabilir

Gastronomi kenti Şanlıurfa’da ciğerin kilosu, son aylarda zamlanarak 400 liraya dayandı ve kırmızı etin fiyatını geride bıraktı. Kilosu 380 lira olan eti geçen ciğerin porsiyonu ise lokantalarda şimdilik 120 liraya satılıyor. Zamlardan sonra müşteri kaybeden esnaf, daha önce aileleriyle gelen vatandaşları şimdi mumla arıyor....

Şanlıurfa’da yöre halkının vazgeçilmez lezzetlerinden olan ciğer kebabı hem kent insanı hem de yerli ve yabancı turistlerce sabah kahvaltıları da dahil günün her saati tüketilen bir yemek.

Bir zamanlar yoksul yemeği olarak bilinen ciğer kebabı son zamanlarda artık lüks yemekler arasına girdi.

Urfalıların vazgeçilmezi olan ciğerin kilosu 400 liraya dayandı.

Geçtiğimiz aylarda porsiyonunu 80 TL’ye yenilen ciğerin porsiyonu şu anda 120 lira civarında O da şimdilik, önümüzdeki ay bu fiyatın 150 TL’yi bulabileceği belirtiyor.

Eyyübiye’de bulunan tarihi çarşılar bölgesindeki ciğerci esnafı, yeni zam gelen ciğerin fiyatının önümüzdeki ay da değişebileceğini söyledi.



İZOL: ZAMLARDAN DOLAYI ÇOK MÜŞTERİ KAYBETTİK

Çarşı esnafından ciğerci Süleyman İzol, eski aileleriyle gelen kalabalık müşterileri mumla aradıklarını ifade etti. İzol, şunları söyledi:

“Ciğeri daha önce 80 TL’ye veriyorduk Şu anda bir porsiyonunu 120 TL’ye veriyoruz. Fiyatı biraz fazla gelebilir ama komşu illerimizde aynı bizim verdiğimiz porsiyonlar 150, 160 TL’ye satılıyor. Ama yine de ciğer sevdalısı olan vatandaşlarımız 120 TL’yi çok buluyor. Bu zamlardan dolayı çok müşteri kaybı yaşadık.”

Ciğer satışlarının azaldığını ifade eden İzol, “Hafta içi ortalama 5, 6 kilo ciğer satıyoruz, hafta sonları ise 10 kilo ile 15 kilo arası değişiyordu. Bu sayılar gelen zamlardan sonra düştü tabii. Ciğerin bize maliyeti çok yükseldi” dedi.



“DÜKKÂN KAPATANLAR ÇOĞALACAK”

Ciğerci İzol, yabancı turistlerin de bu fiyatlardan rahatsız olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ciğer satışı biraz da gelen vatandaş ve turistlere bağlı. Fiyatların böyle yükselmesi vatandaşları da etkiledi, yerli veya yabancı turistler eskiden gelip direkt oturuyorlardı ama bu zamlardan sonra ister istemez fiyat soruyorlar, şimdiki fiyatlar da çoğu kişinin bütçesini aştığı için biz de satış kaybı yaşıyoruz.

Bu zamlar bizi kötü yönde etkiledi. Gelirimiz düştüğü için personel eksiltmek zorunda kaldık. Bu zamlar böyle devam ederse çoğu sektörde özellikle lokanta sektöründe dükkân kapatanlar çoğalacak.”

 

CANBEYLİ: CİĞER FİYATI 150TL OLABİLİR

Ciğerci Ömer Canbeyli, zamların kendilerini etkilediğini ama yine de uygun fiyata ciğer sattıklarını söyledi.

“Önümüzdeki ay da ciğere zam gelmesini bekliyoruz” diyen Canbeyli, şunları kaydetti:

“Ciğerin şu anda kilosu fiyatı 300 TL ile 400 TL arasında değişiyor. Ciğerin bir porsiyonu ise 120 TL. Önümüzdeki ay zammın gelmesiyle beraber bu fiyatın 140 ile 150 TL civarında olması bekleniyor.

Ciğer Urfalıların vazgeçilmezi, bu nedenle fiyat ne olursa olsun yine de gelip yiyen vatandaşlarımız var. Bu zamlar bizi etkiliyor olsa da biz, çarşı esnafı olarak ciğeri uygun fiyata vermeye çalışıyoruz.”.

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum