Deprem uzmanı uyardı: Büyük deprem kapıda;

Deprem uzmanı uyardı: Büyük deprem kapıda

Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde dün gece meydana gelen üç deprem, bölgede endişe ve korkuya neden oldu. 4.4, 3.5 ve 4.5 büyüklüğündeki sarsıntılar, 28 evde hasara yol açtı. Depremlerin etkisiyle, Prof. Dr. Okan Tüysüz, önemli uyarılarda bulundu....

NTV'de yapılan bir yayında konuşan Prof. Dr. Tüysüz, bölgedeki fay hatlarına dikkat çekerek, 7 büyüklüğünde bir depreme hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. Geçmişteki benzer olaylara referansla, 1930'da İran kaynaklı 7.2 büyüklüğündeki depremin Yüksekova'ya ciddi hasar verdiğini hatırlattı.

 

Tüysüz, 2005'te Hakkari Sütlüce'de yaşanan 5.9 ve 2011'de Yüksekova'da meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki iki deprem ile 1908'de Başkale'de gerçekleşen 6 büyüklüğündeki depremi de anımsattı. Bu bağlamda, İran kaynaklı depremin bölgedeki en şiddetli deprem olduğuna dikkat çekti.

 

ARAP LEVHASI ANADOLU'YU İTEKLİYOR

Tüysüz, bu bölgenin Arap levhasının Anadolu'yu kuzeye iteklediği etkin olduğu alanlardan biri olduğunu ve bu nedenle geçmişte yaşanan depremlerin gelecekte de yaşanabileceğini ifade etti. Ancak, son depremlerin büyük bir depremin işaretçisi olmadığını ve şu anda çok büyük bir deprem beklentisinin olmadığını belirtti. Bununla birlikte, bölgedeki fay hatlarının 7 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini ve bu gerçeğin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

 

Tüysüz'ün bu açıklamaları, bölgede yaşayan halk için bir uyarı niteliğinde olup, deprem gerçeğiyle yüzleşmenin ve gerekli önlemlerin alınmasının önemini bir kez daha gündeme getirdi.

Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum