Şanlıurfa'da 'Suruç koyunu' koruma altına alındı;

Şanlıurfa'da 'Suruç koyunu' koruma altına alındı

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilen “Hayvan Gen Kaynakları Koruma Projesi” kapsamında bu yıl ilk defa Şanlıurfa’ya özgü olan Suruç koyunu koruma altına alındığını açıkladı....


Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, kendine has özellikleri bulunan "Suruç koyunu"nu koruma altına alındı. 

Aksoy, projenin Akçakale, Eyyübiye ve Suruç'ta 11 yetiştiriciye ait bin baş Suruç koyunu ile gerçekleştirileceğini belirterek, "Projenin amacı, Şanlıurfa'nın önemli hayvan gen kaynaklarından olan Suruç koyununun neslinin devamını sağlamak ve verim kabiliyetlerini artırmaktır. Proje kapsamında yetiştiricilerimize 4 bin lira destekleme ödemesi yapılacaktır" dedi.

Aksoy, aynı proje kapsamında Siverek'te 10 yetiştiricinin bölgeye özgü 100 baş Yerli Güney Sarısı ırkı büyükbaş hayvanının da koruma altına alındığını belirterek, "Bu proje ile bölgemizdeki yerli hayvan gen kaynaklarının korunmasına ve geliştirilmesine önemli katkı sağlanacaktır" diye konuştu.

HALK ELİNDE ISLAH PROJELERİ DE DEVAM EDİYOR

Aksoy, daha önceki yıllarda başlatılan Güney Doğu Anadolu Kırmızısı Irkı Koruma Projesi'nin de Bozova, Haliliye ve Hilvan'da 28 yetiştirici 738 hayvan ile devam ettiğini belirterek, "Bu proje ile de bölgemizin önemli hayvan gen kaynaklarından olan Güney Doğu Anadolu Kırmızısı koyununun neslinin devamı ve verim kabiliyetlerinin artırılması hedeflenmektedir" dedi.

Aksoy, Gen Kaynakları Koruma Projeleri haricinde GAPTAEM ve Şanlıurfa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile birlikte gerçekleştirdikleri “Halk Elinde Islah Projeleri” kapsamında da önemli çalışmalar yürüttüklerini belirterek, şunları söyledi:

"Daha önceki yıllarda başlatılan 3 alt projedeki 84 yetiştiriciye ait 28.231 hayvanla devam eden İvesi Irkı Islah projesine bir yenisi daha eklenerek 4 projeye çıkarıldı. Dördüncü projemiz yetiştiricilerimizle sözleşme imzalama aşamasına gelmiştir.

Bu yıl başlatılan diğer bir projemiz ise Zom Koyunu Islah Projesidir. Projemiz iki alt projeden oluşmaktadır. Ceylanpınar, Eyyübiye, Haliliye, Hilvan ve Viranşehir İlçelerimizdeki 43 yetiştiriciye ait 12.044 küçükbaş hayvan ile ilk defa bu yıl yapılmaya başlanmıştır.

Devam eden ve yeni başlayan projelerdeki yetiştiricilerimize 2023 yılı için 7.426.000 Türk Lirası destekleme ödemesi yapılacaktır."

Aksoy, bu projelerin Şanlıurfa'nın hayvancılık potansiyelinin artırılması ve sürdürülebilir bir şekilde devam ettirilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

BİHA



Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum