Şanlıurfa’da oduncular sinek avlıyor!;

Şanlıurfa’da oduncular sinek avlıyor!

Şanlıurfa'da odun ve kömür satışları, fiyatların yüksek olması ve doğal gazın yaygınlaşması nedeniyle beklentilerin altında kaldı. Sezon ortasına gelinmesine rağmen hareketliliğin olmadığı pazarda esnaf adeta sinek avlıyor. Eskiden akşam saatlerine kadar tonlarca odun satan esnaf şimdi bol bol oturup demlik demlik çayı deviriyor. Kentte odunun tonu en ucuz 4 bin TL....

Şanlıurfa’da henüz doğal gaza geçmemiş olan vatandaşların soğuk havalarda odun ve kömüre olan ihtiyacı artmaya başladı. Ancak, fiyatların yüksek olması nedeniyle vatandaş odun ve kömür almakta zorlanıyor. Bu sebeple kentteki oduncuların büyük umutlarla doldurduğu depoların yarısından fazlası hala olduğu gibi duruyor.

Şanlıurfa’da meşe ağacının tonu 4 bin 500 TL, meyve ağaçlarının tonu 4 bin TL’den satılıyor. Geçen sene torbası 60 TL olan kömürün şu andaki fiyatı ise 180 TL.

Yakacaklarda geçen yıla göre yaklaşık iki kat artış var.

Oduncular, doğal gazın yaygınlaşmasının yanı sıra odun kömür fiyatlarındaki fahiş yükselişin de satışlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Esnaf ayrıca, kış mevsiminin sonuna doğru fiyatların daha da tırmanabileceğini öngörüyor.

KÜÇÜKSU: GEÇEN YIL TONLA ALAN BU YIL KİLOYLA ALIYOR

BİHA’ya konuşan pazar esnafından Yavuz Küçüksu, iki çeşit odun sattıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Bir kayısı odunu, iki meşe odunu… Kayısı odunu 4 bin TL, meşe odunu 4 bin 500 TL. Şanlıurfa fiyata bakıyor, ona göre alıyor. Tercih meselesi kalktı. Mecburiyete bakıyor, hangisi düşükse onu alıyor. İyi kötü ayrımı yapmıyorlar. Geçen sene 2 ton alan bu sene 150 kiloya düştü. Şimdi adam diyor 5 bin TL oduna vereceğime her ay 2 bin TL’den 3 ay elektriğe versem 6 bin TL. Tozu, kiri ve pası bana kalmaz. Kömür dolara bağlı, sağ olsun dolar yükseldikçe kömür de yükseliyor. Şu an bir torba kömür 180 TL. Geçen yıl 30 TL’ydi sonra 60 TL oldu. Bu sene 180 TL. Daha da yükselmesi bekleniyor.”

“SON DEMİMİZİ SON GÜNLERİMİZİ YAŞIYORUZ”

Küçüksu, sezonun ortasında pazarda hareketliliğin olmadığını kaydetti.

Doğal gazın pazar esnafını bitirdiğini de belirten Küçüksu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İş yok. Ocak ayının ortasındayız, görüyorsunuz çok sakin. Şu zamanda buranın tıklım tıklım müşteri dolması lazımdı. Çünkü bizim iş zamanımız şu an, iş yok. Sabahtır buradayım 4 paket kömür, 1 torba tahta satmışım. Teknoloji ilerledikçe insanın gücünün önemi kalmıyor. Her tarafa doğal gaz geldi. Doğal gaz yayıldıkça bizim oduncu esnafı bitiyor. Bitti de sayılır, son demimizi son günlerimizi yaşıyoruz.  Sezon bittiğinde zaten birçok esnaf kapatacak. Günlerini bekliyorlar.”

CENGİZ: FİYATLARDA DA HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK

22 yıldır oduncular pazarında işçilik yapan Cebrail Cengiz ise sezon başından bu yana odun ve kömür fiyatlarının aynı kaldığını belirtti.

Eskiden bu zamanlarda siparişlere yetişemediklerini ancak şimdi iş olmaması nedeniyle sürekli oturduklarını söyleyen Cengiz,  şöyle konuştu:

“Fiyatlarda da herhangi bir değişiklik yok. Sezondan nasıl başladıysa öyle. 4 bin lira, 5 bin lira arasında değişiyor. Urfa’da 2 çeşit odun var. Biri meşe diğeri ise meyve odunu. Kömürde de büyük bir değişim yok. Kalitesine göre değişiyor, 180 liraya var, 170 liraya var. Odun satışları yok, yaz ile aynı. Eskiden akşam saat 10’a kadar çalışırdık. Siparişleri yetiştiremiyorduk. Şimdi akşama kadar ya 2 ton odun ya da 3 ton odun vuruyorum. Şimdi bol bol oturuyoruz, bol bol çay içiyoruz”.

 


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum