Otizmde erken tanı hayati önem taşıyor;

Otizmde erken tanı hayati önem taşıyor

Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi çocuk ergen ve ruh hastalıkları Uzm. Dr. Buket kılıç, ebeveynlere, çocuklarının sosyal gelişimi ile ilgili yaşından veya gelişimsel düzeyinden beklenen becerileri gösteremediğinden şüphelendiklerinde, çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurmalarını önerdi....

Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi çocuk ergen ve ruh hastalıkları Uzm. Dr. Buket kılıç  otizm spektrum bozukluğunun sosyal etkileşim ve iletişimde gelişimsel düzeye göre eksiklikler, kısıtlı/tekrarlayıcı davranışlar ve duyusal aşırı veya düşük hassasiyetler ile seyreden nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu belirtti.

Tedavi için erken teşhisin önemine dikkat çeken Kılıç, şunları kaydetti:

"Tanı erken dönemde konulması, tedavide elde edilecek ilerleme ve iyileşmeler için çok önemlidir. Otizm Spektrum Bozukluğu, pek çok hastada farklı görünümlerde ve şiddette ortaya çıkabildiğinden tedavi de hastaya göre bireysel ihtiyaçlara göre şekillenir. Genel olarak sosyal etkileşim ve iletişim becerilerinin iyileşmesine yönelik olarak davranışsal, gelişimsel, sosyal-ilişkisel alanlarda bireysel eğitimler tedavinin temel basamağını oluşturur. Bunun yanında agresyon, kendine zarar verme davranışları gibi belirtiler olduğunda ilaç tedavilerinden de yararlanılır."

Kılıç, OSB'nin tedavisinde mutlidisipliner bir yaklaşımın önemine değinerek, "Tanı süreci ve sonrasında çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları hekimi, mutlidisipliner bir yaklaşım ile hastayı belirli periyotlarla takip eder, belirtileri izler, hastanın işlevselliğinin arttırılmasına yönelik müdahaleler planlar." dedi.

 


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum