Ramazan kolilerinin maliyeti arttı;

Ramazan kolilerinin maliyeti arttı

Müslümanların dört gözle beklediği Ramazan-ı Şerif evlerimize misafir oluyor. Yardım ve dayanışmanın en çok yapıldığı bu ayda her sene olduğu gibi bu yıl da yardımsever vatandaşlar ve dernekler tarafından ihtiyaç sahiplerine gıda kolileri dağıtılacak. Bu yıl bir aileye orta kalitede bir gıda kolisi hazırlamanın maliyeti önceki yıllara göre bir hayli artmış durumda. Şanlıurfa’da ihtiyaç sahibi ailelere verilecek orta kalitedeki ürünlerden oluşan kolilerin fiyatı 750 TL’den başlıyor....

Müslümanların dört gözle beklediği ‘11 ayın sultanı’ ramazana kısa bir süre kaldı.

Yardım ve dayanışmanın en üst seviyeye çıktığı kutsal ay bu yıl 11 Mart’ta başlıyor. Ramazan ayının yaklaşmasıyla şirketlerin çalışanları için, hayırsever ve derneklerin de ihtiyaç sahipleri için hazırlıkları da hız kazandı. Ramazan yardımı denince de ilk akla gelenlerin başında Ramazan kolisi yer alıyor.

Şanlıurfa’da, her yıl olduğu gibi bu yıl da yardımsever vatandaşlar ve dernekler tarafından ihtiyaç sahibi ailelere gıda kolileri dağıtımı yapılacak.

Ramazan kolisinin içerisinde genellikle mercimek, kuru fasulye, nohut, bulgur ve pirinç gibi bakliyatlar konuluyor. Ayrıca makarna, salça, un, şeker, tuz ve yağ gibi gıdalar da koliye eklenebiliyor. Bir ailenin 1 aylık gıda ve içecek ihtiyacını karşılayabilen bütün temel ürünler ramazan kolisi içerisinde yer alıyor.

 

RAMAZAN ÖNCESİ FIRSATÇILAR HAREKETE GEÇTİ

İhtiyaç sahibi ailelere destek olmak ve iftar sofralarını zenginleştirmek amacıyla hazırlanan gıda kolilerinin bu yılki maliyeti yüksek enflasyonun etkisiyle artmış durumda. Ramazan öncesi fırsatçılar harekete geçerken, yardım kolisinde yer alacak temel ürünlere yüzde 30’lara varan zamlar yapıldı. Haliyle Şanlıurfa’da ihtiyaç sahibi ailelere verilecek kolilerin fiyatı 750 TL’den başlıyor. Üstelik bu fiyata et, süt, yumurta, peynir dahil değil.

Şanlıurfa’da ihtiyaç sahiplerine gıda kolisi hazırlayan derneklerden biri de Şanlıurfa Rahmet Derneği.

Dernek Başkanı Mehmet Doğan, bu yıl belirledikleri 850 aileye gıda kolisi dağıtacaklarını söyledi.

“Ramazan ayı paylaşma ayı, bereket ayıdır” diyen Doğan, ramazan kolileriyle ilgili şunları aktardı:

“Bu ayda bizler her ramazan olduğu gibi bu ramazan da farklı derneklerle iş birliği içinde ve hayırseverlerin gönderdiği desteklerle Şanlıurfa’da belirlediğimiz 850 aileye gıda kolilerini dağıtacağız. Hazırlanan koliler 5 kişilik bir ailenin yaklaşık 40-45 günlük bir ihtiyacını karşılıyor.

Bir ramazan kolisi, kuru gıdaları 2,5 kilodan hesaplarsak, fiyat olarak 750 TL tutuyor. Bunun yanına kahvaltılıkları da ekleyince bu rakam bin 250 TL’ye kadar çıkabiliyor.”

 

KOLİLERİN İÇİNDE NELER VAR?

Gıda kolilerinin içine genellikle temel ihtiyaçlar konulduğunu belirten Doğan, “Hazırlanan koliler orta seviyede, orta kalitede. Kolilerde daha çok yerel ürünler kullanıyoruz.  Kolilerin içinde 2,5 kiloluk pilavlık bulgur, köftelik bulgur, pirinç, nohut, fasulye ve kırmızı mercimeğin yanı sıra 1 kilogramlık şeker, salça, un, tuz ve 2 litrelik yağ bulunuyor. Vatandaşlar yardım kolileri hazırlatmak isterlerse, bildikleri ve güvendikleri markalardan şaşmamalıdırlar. Bu konuda biz ve bizim gibi olan derneklerden yardım alabilirler” dedi.

 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Mehmet Doğan, kolilerin hazırlanışında ve ihtiyaç sahiplerine verilmesinde dikkat edilmesi gereken noktaları ise şöyle anlattı:

“Ramazan kolisi hazırlarken dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri, kolilere konulan gıda ürünlerinin kaliteli, taze ve son kullanma tarihi geçmemiş olmasıdır. Koliler şimdiden hazırlanıyor. Bu kolileri gıdaların saklanabileceği uygun bir depoda muhafaza etmek de çok önemlidir”. 

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum