Türkiye sandık başına gidiyor;

Türkiye sandık başına gidiyor

Türkiye, yeni yerel yöneticilerini seçmek için yarın sandık başına gidecek. Ülke genelinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da 1 milyon 219 bin 603 seçmen, büyükşehir belediyesinin ve 13 ilçe belediyesinin başkanını, belediye meclis üyelerini ve mahalle muhtarlarını belirlemek için sandık başına gidecek. Şanlıurfa’da oy verme saatleri 07.00’de başlaşacak ve 16.00’ya kadar sürecek. Seçmenler, şehirlerinin gelecek 5 yıllık kaderini tayin edecekler....

Türkiye, yeni yerel yöneticilerini belirlemek üzere 31 Mart Pazar günü sandık başına gidiyor. 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, aynı zamanda il genel meclisi üyeliği ve belediye meclis üyeliği seçimleri de yapılacak. Ayrıca muhtarlar da belirlenecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçimde kayıtlı seçmen sayısını 61 milyon 441 bin 882 olarak belirledi. Bu seçimde oy kullanacak olan 18 yaşını dolduran 1 milyon 32 bin 610 kişi bulunuyor. Seçimlerde toplamda 34 siyasi partinin adayları yarışacak ve ülke genelinde 206 binden fazla sandık kurulacak.

Şanlıurfa’da da 1 milyon 219 bin 603 seçmen oy kullanacak. Şanlıurfa’da bin 452 mahallede kurulacak 4 bin 96 sandıkta oy kullanılacak. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için toplam 23 aday yarışacak.

YSK, illerde oy kullanma saatlerini açıkladı. “Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde oy verme günü olan 31 Mart Pazar günü itibarıyla oy verme süresinin korunması kaydıyla bütün yurtta illere göre güneşin doğuş ve batış saatlerindeki farklılıklar dikkate alınarak…” görüşüne yer verilen YSK kararında, Şanlıurfa’da oy vere işlemi sabah saat 07.00'da başlayacak, 16.00'da sona erecek.

 

ŞANLIURFALILAR HANGİ SANDIKTA OY KULLANACAĞINI NASIL ÖĞRENECEK?

Şanlıurfalı seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını, YSK'nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulamasından veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecek.

Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kâğıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki herhangi bir belgeyle oy kullanabilecek.

 

GÖTÜNTÜLEME CİHAZLARI İLE OY KULLANMA KABİNİNE GİRMEK YASAK

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak ve bunun cezası bulunuyor. Bu tür cihazların oy verme işlemi bitene kadar sandık kuruluna bırakılması gerekiyor. Yeni evlenen ve henüz kimliğini değiştirmeyenler evlenme cüzdanı ile oy kullanabilecek.

 

SEÇMEN, NE İÇİN OY KULLANACAK. ZARFLAR NE RENKTE OLACAK?

Şanlıurfa’da seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak

Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak. Seçmenler tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacak.

 

ŞANLIURFA’DA HANGİ İLÇEDE KAÇ SEÇMEN OY KULLANACAK?

İşte Şanlıurfa ilçelerinin seçmen sayısı:

Akçakale: 58.134

Birecik: 56.766

Bozova: 33.077

Ceylanpınar: 51.456

Eyyübiye: 203,879

Halfeti: 26.728

Haliliye: 227.357

Harran: 43.621

Hilvan: 26.451

Karaköprü: 165.280

Siverek: 152.662

Suruç: 59.926

Viranşehir: 114.266.

 

ŞANLIURFA’DA CEZAEVİNDEKİ SEÇMENLER OY KULLANABİLECEK Mİ?

Anayasa'ya göre, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamıyor. Ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlüler için bu seçimde de cezaevlerinde sandık kurulacak.

 

OYLAR SAAT KAÇTA SAYILMAYA BAŞLAYACAK?

Şanlıurfaa’da saat 16.00'dan önce oylar sayılmaya başlanamayacak. Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olsalar bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılmayacak.

 

SEÇİM GÜNÜ ŞANLIURFA’DA NERELER KAPALI?

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan seçimde oy verme süresince, yasanın 79. maddesi gereğince her türlü içki satışı ve içilmesi yasak olacak. Bu kapsamda, seçim günü boyunca alkol satışı yapılamayacak ve içki tüketimi gerçekleştirilemeyecek. Oy verme gününde, bütün eğlence yerleri de oy verme süresince kapalı kalacak. Ancak eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yemek servisi yapılması mümkün olacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse silah taşıyamayacak.

 

ŞANLIURFA’DA SEÇİM YASAKLARI NE ZAMAN BİTECEK?

Seçim günü saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organlarının seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak, 18.00 ile 21.00 arasında yalnızca YSK'nin seçimle ilgili haber ve tebliğleri yayınlanabilecek. Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak ancak YSK bu süreyi öne alabilecek.


 

 

 


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum