Büyükşehir Meclisinde üye dağılımı nasıl oldu?;

Büyükşehir Meclisinde üye dağılımı nasıl oldu?

Yeniden Refah Partisi adayı Mehmet Kasım Gülpınar’ın zaferle ayrıldığı Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ndeki seçimlerde Büyükşehir Meclis yapısı da belli oldu. Seçimleri Yeniden Refah Partisinin adayının kazanmasına rağmen meclisteki çoğunluk Cumhur İttifakı’nda. En fazla üyeye sahip parti ise DEM Parti. İşte Meclis’teki dağılım…...

31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı yarışı, Yeniden Refah Partisi adayı Mehmet Kasım Gülpınar’ın zaferiyle sonuçlandı. Gülpınar, AK Parti'nin adayı Zeynel Abidin Beyazgül’e yaklaşık 46 bin oy fark atarak resmi olmayan sonuçlara göre Şanlıurfa'nın yeni Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Ancak Büyükşehir Meclisindeki sandalye dağılımında Cumhur İttifakı çoğunluğu elde etti.

 

DEM PARTİ BİRİNCİ OLDU

86 sandalyeden oluşan Büyükşehir Meclisinde DEM Parti 33 sandalye ile birinci parti olurken, AK Parti 29 sandalye ile ikinci sırada yer aldı. Yeniden Refah Partisi ise 19 sandalye ile üçüncü parti konumunda. MHP ise 5 sandalye ile temsil edilecek.

ÇOĞUNLUK CUMHUR İTTİFAKI’NDA

Bu sonuçlara göre, Cumhur İttifakı'nı oluşturan AK Parti ve MHP'nin meclisteki sandalye sayısı 34'e ulaştı. Böylece, Yeniden Refah Partisi'nin belediye başkanlığını kazanmasına rağmen, meclisteki çoğunluk Cumhur İttifakı'nda kaldı.

Büyükşehir'in yerel yönetim karar alma organı durumunda olan Belediye Meclisinde çoğunluğun AK Parti'de olması yeni başkan Kasım Gülpınar'ı zorlayacağa benziyor.

 

 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ NEDİR, ÜYELERİ NASIL SEÇİLİYOR?

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin yetkileri arasında:

•      Büyükşehir bütçesinin kabulü,

•      İlçe belediyelerinin bütçelerinin kabul edilmesi ve gerektiği taktirde değiştirilerek kabul edilmesi,

•      İlçe belediye meclisleri tarafından alınan imara ilişkin kararların gelişinden itibaren 3 ay içinde nazım imar planına uygun olduğu hususunda incelemek veya değiştirerek kabul etmek

•      Büyükşehir belediyesi örgüt birimlerinin kurulması, kaldırılması ve birleştirilmesine karar vermek yer alıyor.

Büyükşehir Belediye Meclisi, büyükşehirlerdeki ilçelerin belediye başkanları ve bazı meclis üyelerinden belirleniyor.

Her bir ilçe belediye meclisi üye sayısının beşte biri kadar temsilciyi, Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gönderebiliyor. Beşe bölününce tam sayı çıkmadığı durumda bu sayı bir alt sayıya yuvarlanıyor.

İlçelerden büyükşehir belediye meclisine gönderilecek üyeler, ilçe belediye meclisine giriş sıralarına göre belirleniyor.


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum