Şanlıurfa’da taziye evi fiyatları cep yakıyor;

Şanlıurfa’da taziye evi fiyatları cep yakıyor

Şanlıurfa’da taziye süreci artık acıyla birlikte maddi yükü de beraberinde getiriyor. Herhangi bir yakınının ölümü sonrasında taziye evlerinin ücretleri üzerinde ciddi tartışmalar yaşanıyor. Taziye evlerindeki hizmetlerin maliyeti, 3 günlük süreç boyunca sunulan çay, su, kahve ikramı, personel ücretleri ve mevlit giderleriyle birlikte oldukça yüksek rakamlara ulaşıyor. Bu durum vatandaşların vatandaşların tepkisini çekerken, Aziz Topçu isimli vatandaş, 2 günlük taziye için 36 bin lira ücret ödediğini iddia ederek taziye evlerine denetim çağrısı yaptı....

Taziye kültürünün en çok yaşandığı illerin başında gelen Şanlıurfa'da, taziye evlerinin fiyatları tekrar gündemde. Son dönemde bu evlerin ücretleri önemli ölçüde yükseldi. Kentteki insanlar, yakınlarını kaybettikten sonra ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalıyorlar.

Herhangi bir yakını ölen  artık taziye evinin ücretini de düşünmek zorunda. 2-3 gün boyunca tutulan taziye evleri için personel de dahil fahiş fiyatlar talep ediliyor. Taziye yemeği, çay, su, kahve ikramı, personel parası, mevlit derken taziye sahibinin masrafı oldukça kabarıyor.

Taziye evlerinde ölü yakınlarının yasını tutamayıp lokanta düzeniyle gelenlere yemek ve ikramda bulunması yetmezmiş gibi bir de taziye evine fahiş bir fiyat ödemesi şu anda Şanlıurfa’da tartışılan konuların başında geliyor.

2 GÜN İÇİN 36 BİN LİRA ÖDEDİ

Aziz Topçu isimli vatandaş, bu tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı. Topçu, taziye evine 2 günlük çay, kahve, su ve personel ücreti olarak tam 36 bin lira ödediklerini iddia etti. Günlük kiralama bedelinin 2500 lira olduğunu belirten Topçu, taziye sürecinde geleneksel ikramların da taziye evi görevlileri tarafından sağlandığını ifade etti.

TAZİYE EVLERİ RANT EVLERİNE DÖNÜŞTÜ

Taziye evlerinin ‘rant evlerine’ dönüştüğünü iddia eden Aziz Topçu, taziye evler,ne ciddi bir denetim yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

 “Biz acımızla uğraşırken, taziye evlerin deki görevliler, özellikle durumu iyi olan taziye sahiplerine 1 kilo çay yerine 10 kilo çay, 1 koli su yerine 10 koli su gibi malzeme aldıklarının belirterek fiyatları şişiriyorlar. Bu masraflar yemek hariç 40-50 bin lirayı buluyor. Yine taziye evlerinde yemek ikram edilmesiyle bu masraflar daha da katlanarak 200-300 bin lirayı aşıyor. Bu durumda taziye sahipleri borçları kapatmak için kredi veya tefecilerin eline düşüyor. Biran önce bu yerlerin belediye ekiplerince denetilmesi veya belediyenin atıl durumundaki personellerin bu yerlerde görevlendirilmesi gerekiyor. Ya da taziye evleriyle ilgili ihbar hattı kurulması lazım” diye konuştu.

TAZİYE EVLERİNDE İHBAR HATTI ÖNERİSİ

Topçu, taziye evlerindeki fahiş fiyatlara karşı belediye ekiplerinin denetim yapmasını veya atıl durumdaki personellerin bu yerlerde görevlendirilmesini talep etti. Ayrıca taziye evleriyle ilgili ihbar hattı kurulmasını da önerdi.

MEZARLIKTA DA MASRAFLAR VAR

Taziye evlerindeki fahiş fiyatlar yetmezmiş gibi, Şanlıurfa'da mezarlıklarda da defin işlemleri için yüksek ücretler talep ediliyor. Kent merkezindeki yeni mezarlıklarda yer bulmanın zor olması nedeniyle taziye sahipleri mezarlık ücretlerini de gözden çıkarmak zorunda kalıyor.

MADDİ DURUMU OLMAYANLAR ZORLANIYOR

Maddi durumu iyi olmayan ve yakınları tarafından da desteklenmeyen taziye sahipleri için 3 gün boyunca verilen taziye yemekleri de ayrı bir sorun oluşturuyor. Taziye sahipleri, ya kendi imkanlarıyla ya da hazır yemek firmalarından taziye yemeği temin etmek için yüklü bir miktar ödemek zorunda kalıyor.

TAZİYE KÜLTÜRÜ PAHALIYA MAL OLUYOR

Şanlıurfa'da yaygın olan taziye kültürü, fahiş fiyatlar nedeniyle maddi yük haline geliyor. Taziye sahipleri, yaslarını tutarken bir yandan da borç batağına sürükleniyor. Yetkililerden fahiş fiyatlara karşı denetim yapmaları ve taziye sahiplerini korumak için gerekli adımları atmaları isteniyor.


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum