Uzmanından yaz aylarında sağlıklı beslenme önerileri;

Uzmanından yaz aylarında sağlıklı beslenme önerileri

Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi Diyetisyeni Birsen Yılmazer, yaz aylarında sıcak havalardan korunmak ve sağlıklı kalmak için beslenme ve sıvı alımının önemine dikkat çekiyor. Artan sıcaklıkların beraberinde getirdiği sıvı ve elektrolit kaybının, baş ağrısı, bulantı, halsizlik gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Yılmazer, yaz aylarında sağlıklı kalmak için şu önerilerde bulundu....

Yaz aylarının artan sıcaklıkları ile birlikte sıvı ve elektrolit kaybı da artmaktadır. Yeterli su tüketilmediğinde baş ağrısı, bulantı, halsizlik ve baygınlık gibi sağlık problemleri yaşanabilir. Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi Diyetisyeni Birsen Yılmazer, yaz aylarında sağlıklı kalmak için şu önerilerde bulundu.

 Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi Diyetisyen Birsen Yılmazer şunları söyledi:

Yılmazer, yaz aylarında sağlıklı kalmak için şu önerilerde bulundu:

“Günlük en az 2-2,5 litre su tüketimine özen göstermek gerekiyor. Egzersiz yapıldığında ise bu miktarın artması gerekiyor. Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınılmalı, gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durulmalı.

Gün içinde sade maden suyu, ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suları ve soğuk bitki çayları tercih edilmeli. Susamadan mutlaka düzenli su içilmeli.

Günlük beslenmede meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, protein kaynakları ve sağlıklı yağlar gibi çeşitli yiyecekler tercih edilmeli. Günde en az 6 porsiyon sebze-meyve tüketimi bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Yaz aylarında ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı, hafif ve ferahlatıcı yiyecekler tercih edilmeli.

Et tüketimi haftada 2-3 kezle sınırlandırılmalı, tatlı ihtiyacı taze meyve, donmuş yoğurt, meyve salataları ve meyveli smoothie gibi sağlıklı alternatiflerle karşılanmalı.”

Yaz tatilinin açılmasıyla birlikte, açık büfelerde kontrollü porsiyon tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yılmazer, salata ve sebzelerin önemine vurgu yaptı. Mayonez, krema gibi yağlı sosların eklenmiş yiyeceklerin miktarının sınırlı tutulması da önerileri arasında yer aldı.

Ayrıca, yaz aylarında gıda zehirlenmelerinden korunmak için hijyenin önemine değinen Yılmazer, dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesi, çabuk bozulan besinlerin açıkta bekletilmemesi gerektiğini belirtiyor. Besinlerin alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasında hijyen kurallarına dikkat edilmesinin önemine işaret ediyor.

Son olarak, dengeli ve sağlıklı bir beslenme planı izlemek, yeterli su tüketmek, hafif yiyecekleri tercih etmek ve düzenli fiziksel aktivite yapmanın kilo kontrolüne yardımcı olacağını vurgulayan Yılmazer, bu önerilerin sevdikleriniz için faydalı olabileceğini belirtiyor.


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum