Şanlıurfa Barosu’ndan avukata saldırı olayına ilişkin basın açıklaması;

Şanlıurfa Barosu’ndan avukata saldırı olayına ilişkin basın açıklaması

Şanlıurfa Barosu üyesi Avukat Enes Kaya, sabah saatlerinde müdafi olarak bulunduğu bir dava sonrasında, fiziki saldırıya uğramıştı. Saldırıyı yapan şahsın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasının ardından Şanlıurfa Barosu adliye binası önünde basın açıklaması düzenledi....

Bugün sabah saatlerinde Şanlıurfa Barosu üyesi Avukat Enes Kaya, müdafi olarak bulunduğu bir dava dosyasının duruşmasının ardından Şanlıurfa Adliyesi Baro odasında fiziki saldırıya uğradı.

Kaya saldırıya uğradıktan sonra darp raporu alarak saldırgandan şikayetçi oldu. Emniiyet ekipleri tarafından gözaltına alına saldırganın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasının ardından Şanlıurfa Barosu Basın açıklaması düzenledi.

Şanlıurfa Adliyesi binası önünde düzenlenen basın açıklamasına çok sayıda avukat katıldı.

Basın açıklamasını baro adına Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel okudu.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacağını belirten Öncel’in okuduğu basın metninde şu ifadeler yer aldı:

“Uzun bir süreçten bu yana devam eden mesleğimize yönelik saldırılardan bir yenisi ile daha karşılaştık. Avukatın yaptığı işi bilmeyen, işini yapan avukata salt bu nedenle saldıran,ilkel zihniyetin sonucu olan şiddet bu kez de Şanlıurfa’da Baromuz üyesi meslektaşımız Av.Enes KAYA’ya yönelik müdafii olarak görev aldığı dava dosyasının duruşmasından sonra Şanlıurfa Adliyesi içerisinde karşı tarafın fiziki saldırısı ile gerçekleşmiştir.

Meslektaşımız yüzüne ve vücuduna aldığı darbeler nedeniyle yaralanmış, darp raporu alarak şüpheliden şikâyetçi olmuştur.

Yaşadıklarımız, böyle başlayan süreçlerin çok ağır sonuçlar doğurabileceğini bize öğretmiştir. Özünde bir toplumsal yara niteliği taşıyan bu sorunun çözümü, yine toplumun tepkisi  ve şiddet faillerinin cezalandırılması ile sağlanabilecektir. Çok defa tekrar ettiğimiz gibi, AVUKATLAR DOSYANIN TARAFI DEĞİLDİR. AVUKAT MÜVEKKİLLERİ İLE ÖZDEŞLEŞTİRİLEMEZ.

Bilinmelidir ki; Bu ülkede demokrasi için, hukukun üstünlüğü için en çok çaba sarf eden meslek gruplarından biri olarak bu menfur saldırılarla savunma mesleğini sindirme, yok etme, şekli unsur olarak görme zihniyetine asla geçit vermeyeceğiz.

Avukatlık Kanunu 57. Madde hükmü gereğince, “Görev Sırasında veya yaptığı görevden dolayı avukata karşı işlenen suçlar hakkında, bu suçların hakimlere karşı işlenmesine ilişkin hükümler uygulanır.” Hususu belirtilmiştir.

Adil bir yargılamanın güvencesi olan avukatların yargılama sürecindeki rollerinin öneminin yargıçlar nezdinde kabul görmesi avukatlar için bir haktır. Avukatlar mesleklerini müdahale veya kısıtlamaya maruz bırakılmadan tam bir mesleki dokunulmazlık içinde icra etme hakkına sahiptirler.

Avukatların rolünün hem toplum hem de yasama, yürütme ve yargı organları tarafından kabul görmesi avukatlar için bir haktır; zira adaletin tecelli ettirilmesinde ve toplumun hayatının düzenlenmesinde bir araç olarak avukatın rolü elzemdir.

Müşteki meslektaşımızın vekillik görevini icra etmesinden kaynaklı olarak, şüpheliler tarafından saldırıya maruz bırakılması nedeniyle kamu görevi kapsamında yer alan hakim ve savcılara ilişkin hükümler uygulanmak suretiyle nitelikli haller ile birlikte, söz konusu eylem için uygun suç nitelendirilmesinin yapılması gerekirken fail adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır.

Meslektaşımıza yapılan bu saldırı sadece meslektaşımızın şahsına değil aynı zamanda avukatlık mesleğine de yapılmış bir saldırıdır. Avukatlık mesleğine yapılan her saldırı; toplumun hak arama özgürlüğüne ve hukuki güvenlik hakkına karşı yapılmış demektir.

Avukatlar takip ettikleri dosyanın tarafı değildir. Avukatları dosyanın tarafı gören bu çağdışı anlayışı şiddetle kınıyoruz.

Bizler hukukun üstünlüğü ve insan haklarını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Kendi hakkını kendi alma gafletinde bulunan şiddeti kendine hak gören saldırganın eylemini Yargının sadece basit bir hakaret, tehdit ve darp girişimi gibi görmemesini gücü bağımsız ,tarafsız adil kullanmasını birkez  daha talep ediyor ve Şanlıurfa Barosu olarak Sayın Meslektaşımız, Değerli Arkadaşımız Av. ENES KAYA’ya geçmiş  olsun dileklerimizi sunarken olayı takip edeceğimizi, Meslektaşımızın sonuna kadar yanında olduğumuzu ve olacağımızı meslektaşımız ile her zaman dayanışma içerisinde olacağımızı ve Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacağını kamuoyuna saygılarımızla bildiriyoruz.

BİHA



Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum