Hem sıcaklık hem de akaryakıttaki indirim pazara yansıdı!;

Hem sıcaklık hem de akaryakıttaki indirim pazara yansıdı!

Şanlıurfa’da, sebze ve meyve fiyatları önceki haftaya nazaran düşüşe geçti. Sıcakların artması ürün bolluğunu, akaryakıttaki indirimler ise fiyatların düşmesini sağladı. Sebze ve meyve fiyatlarının düştüğünü kaydeden Hal Pazarı esnafından Yusuf Kılıç, “Halde mevsim meyvelerinden karpuz 2 lira, kavun 3 ile 5 lira arasında. Yerli domates 3,5 ile 4,5 lira arasında. Salatalık 3 ile 4 lira, Tarsus patlıcanı 5 lira, yeşilbiber 7 ile 8 lira arasında. Sıcaklık ve akaryakıttaki indirimin devam etmesi halinde ürünlerin fiyatları daha da düşecektir.” dedi....

Şanlıurfa’da sıcaklık ve akaryakıt fiyatlarının düşmesi pazardaki ürünlere olumlu yansıdı.

Akaryakıt zamlarının yanı sıra diğer maliyetlerde yaşanan artış, tüketiciyi pazar tezgâhlarının yanına yaklaşamaz hale getirmişti. Buna enflasyon ve iklim koşulları eklenince meyve ve sebze fiyatları alıp başını gitmişti. Kışın patlıcan 60, biber 40, domates ise 30 liradan satışa sunuluyordu. Ancak havaların ısınması ve akaryakıt fiyatlarında art arda indirim gelmesi pazarda bolluğu getirdi. Ürün fiyatları düşüşe geçerken, önümüzdeki günlerde fiyatların biraz daha düşeceği bekleniyor.

Fiyatlardaki düşüş hal ve semt pazarlarına hemen yansırken, bu durum tüketiciyi bir nebze de olsa rahatlattı. Yaşanan düşüş hem meyvelerde hem de sebzelerde kendisini gösterdi. Pazarda dün karpuz 2 lira, salatalık 3 lira, yabancı domates 4 lira, biber 7 lira, soğan 6 lira, patates ise kilogramı 8 liradan müşteri buldu.

 

KILIÇ: AKARYAKITIN DÜŞMESİ FİYATLARA YANSIDI

Hal pazarında meyve-sebze satışı yapan esnaf Yusuf Kılıç, sıcaklığı etkisi ve akaryakıttaki indirimler ürünlere daha da yansıyacağını aktaran Kılıç şöyle konuştu:

“Halde meyve sebze fiyatları mevsim normallerine göre biraz yüksek. Şu an salçalık domates sezonu olduğu için domates fiyatlarında artış var. Patlıcan da iki sezon arası yaşandığı için patlıcan fiyatlarında yükselme var ama bir hafta içerisinde patlıcanda düşüş bekleniyor. Mevsim meyveleri karpuzdur, kavundur. Karpuz 2 lira, kavun 3-5 lira arasında. Halde yerli domates 3 buçuk ile 4 buçuk TL arasında. Salatalık 3-4 lira, Tarsus patlıcanı 5 lira, Diyarbakır patlıcanı 9 lira, yeşilbiber 7-8 lira ama kalitelerine göre değişiyor.

Şeftali 7-10 lira, üzüm 5-7 lira arası şu an incir şampiyon yeni çıktığı için 20 lira kilosu en pahalı meyve şuan incir. Bir haftaya kadar da incirin fiyatı da düşer. Patates ve soğan fiyatları yükselişte. Soğanın haldeki fiyatı 6 lira patatesin ise 8 lira. Akaryakıta gelen indirimler mutlaka yansımıştır çünkü maliyet oranı düşerse fiyatlar düşecek. Akaryakıtın düşmesi yansıyor fiyatlara. Talep olup ürün az olduğunda fiyatlar yükselir. Talep az olup ürün çok olduğunda fiyatlar düşer orantılı bir dengesi vardır.”

DİKMEN: FİYATLAR DÜŞER

Esnaf Hüseyin Dikmen, pazardaki fiyatlarının mevsim normallerinin üstünde olduğunu, önümüzdeki hafta itibarıyla fiyatların düşebileceğini belirtti. Dikmen, “Pazarda şu an fiyatlar düşük çok normal bir seviyede seyrediyor. Mevsimine göre normaldir. 5 liraya domates, 5 liraya salatalık, 10 liraya biber. Daha önce 12-13 lira olan domates benzinin 5 lira düşmesiyle domatesin fiyatını düşürdü. Ama şu an da yine fiyatların yüksek olmasının nedeni mazot ve benzin fiyatlarından. Bu ayın sıcaklığı önümüzdeki günlerde malın çoğalması fiyatların daha düşmesine sebep olacaktır. Haldeki fiyatlar düşmüş durumda bir anormallik yok. 3,3 buçuk liraya aldığımız domatesi burada 5 liraya satıyoruz normal. Bir iki haftaya daha da düşecek fiyatlar. Urfa’nın salça biber dönemleri başlamak üzeredir fiyatlar düşer” diye konuştu.

İZOL: YERLİ MALLARLA FİYATLAR DÜŞER

Tezgahlardaki fiyatların uygun olduğunu söyleyen esnaf Mehmet Ali İzol, “Fiyatlar uygun gayet iyi patlıcan 7-8 lira, domates 5 lira, biber 10 lira, salatalık 5 lira, bu şartlara göre gayet iyi. Vatandaşlara 1 lira deseniz de memnun değil, bedava verseniz yine memnun olmaz. Şu anki fiyatlar bence gayet normal enflasyona göre. Mazot fiyatlarının inişli çıkışlı olması da fiyatlara ister istemez yansıyor. 15-20 güne kadar yerli mallar çıktığı gibi fiyatlar biraz daha iner” ifadesini kullandı.

ASUDE ARTAN- FADİME KILDI- BİHA – ÖZEL HABER


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum