Fıstık ağaçlarında görülen hastalıklara dikkat!;

Fıstık ağaçlarında görülen hastalıklara dikkat!

Bozova’da fıstık ağaçlarında görülen kuruma üzerine Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bölgeye uzmanlar gönderdi....

Türkiye'nin en büyük fıstık üreticisi olan Şanlıurfa’da fıstık bahçelerinde görülen dip kurdu ve larvalar ekonomik anlamda zarar yapan türler arasında bulunuyor.

Fıstık tarlalarının yoğun olduğu Şanlıurfa’nın Bozova ilçesine bağlı Çakmaklı Mahallesi’nde 60 yaşındaki fıstık ağaçlarında yaşanan olumsuz durum Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ‘Alo Ziraat Doktorum’ a iletildi.

15-20 CİVARINDA BÜYÜK AĞACIN KURUMUŞ

Köye giden ekipler, fıstık ağaçlarında yaptıkları incelemede, Fıstık ağaçların aşırı sulamadan dolayı 15-20 civarında büyük ağacın kuruduğu ve kurumaya devam eden ağaçların olduğu tespit etti.

Karazenk mücadelesi yapılmasına rağmen çok yoğun karazenk görüldüğü ifade edildi. Bu yıl yağışların birinci bahar ilaçlamasına denk gelmesi sebebi ile meyve iç kurdu ve karazenk mücadelesini ikinci defa tekrar etmeyen üreticilerde bu durumların yaşanmakta olduğu kaydedildi.

AŞIRI SULAM ÖLÜMLER YOL AÇIYOR

Yapılan incelemede ayrıca aşırı sulamanın yanlışlığı anlatıldı. Suyun verim üzerinde olumlu etkisi olsa da; yanlış ve zamansız yapılan aşırı sulamanın ölümlere yol açtığı üreticilere aktarıldı.

Kök bölgesinin havalandırılması gerektiği ve tamamen temizlenmesi gerektiği, temizlenen yerlerin fungal etmenli bir ürünle yıkanıp aşı macunu ile kapatılması gerektiği ifade edildi.

BESİN TAKVİYESİ ÖNERİLDİ

Ayrıca iletim demetlerindeki tıkanıklık, gelişim geriliği ve Capnodis (dip kurdu) için kimyasal mücadele önerildi. Karagöz kurdu ve dip kurdu için kültürel mücadele yöntemleri anlatıldı ve gösterildi. (tuzak kurma yöntemleri). Meyveler iç dolum dönemine girdiği için besin takviyesi önerildi.

BİHA



Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum