Uzmanından sıcaklara karşı serinleten tavsiyeler;

Uzmanından sıcaklara karşı serinleten tavsiyeler

Şanlıurfa’da bunaltıcı yaz sıcakları vatandaşların gündelik yaşamını birçok yönde olumsuz yönde etkilemekte. Özellikle sıcaklığın belirgin olduğu bu günlerde sağlıklı beslenmek, insan hayatında oldukça önemli bir yer tutmakta. Vatandaşların sıcaklıklara karşı doğru beslenme noktasında önemli tavsiyelerde bulunan Yiyecek ve İçecek Uzmanı Abdullatif Yılmaz, vatandaşların sıcaklıklara karşı korunması ve sağlıklı beslenmeleri noktasında önemli bilgiler verdi....

Şanlıurfa’da mevsimsel sıcaklıklar nedeniyle vatandaşlar gündelik hayatta birçok yönde zorluk çekiyor. Sıcaklıklara karşı serinlemek için farklı yöntemler deneniyor. Kentte 45 dereceyi aşan sıcaklıklar özellikle bu günlerde vatandaşları bunaltıyor. Sıcaklıklara karşı doğru ve dengeli beslenme oldukça önemli. Yiyecek ve İçecek Uzmanı Abdullatif Yılmaz, vatandaşların sıcaklıklardan korunması için önemli tavsiyelerde bulundu.

BİHA’ya önemli ve sağlıklı açıklamalarda bulunan Yılmaz, Şanlıurfa’nın sıcak bir coğrafyada olduğunu özellikle temmuz- ağustos aylarında sıcak havanın etkisini iyice hissettirdiğine ve bu zamanlarda vatandaşların doğru beslenmeleri hususunda önemli püf noktalara değindi. Yılmaz, sıcaklıklara karşı mevsimsel sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerektiğini, vatandaşların bol bol sıvı tüketilmeleri gerektiğini söyledi.


“YAĞLI YEMEKLER SICAKLARDA VÜCUDU DAHA FAZLA YORAR“

Şanlıurfa’nın sıcak bir coğrafyada yer aldığını, özellikle temmuz-ağustos aylarında sıcaklıklarında daha da yoğunlaştığı bu dönemlerde vatandaşların sağlıklı ve dengeli beslenmeleri gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Bu aylarda özellikle güneş ışınları dik olarak gelir. Son günlerde aşırı bir sıcakla karşı karşıya kaldık. Bundan korunmanın püf noktaları var. Vatandaşların kendinsin sıcaklardan koruması için kişisel olarak karar vermeleri gerekiyor. Beslenme konusu burada çok önemli, yağlı yemeklerde kaçınmalılar. Yağlı yemekler sıcaklarda vücudu daha fazla yorar. Sindirim sisteminde bir baskı yapar ve bu vücudun hepsini etkiler.

Mevsimin sebze ve meyvelerini tüketerek bu sıcaktan ağırlıktan kurtulup baş edebilirler. Kesinlikle etli, yağlı ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak kalmalılar. Alışkanlığımız veya yemek kültüründen dolayı yapamazlar diye düşünmesinler. Bu sıcak iklimde bu tür ağır yemeklerden kaçınmaları gerekiyor. Sıvı tüketimi de çok önemli. Vatandaşlar, bu günlerde özellikle 2-3 litre arası su tüketmeliler. Kıyafet konusundan da dikkat etmeleri ve koyu renklerden kaçınmalılar. Açık renkler tercih edilmeli, gözlük şapka gibi ürünler takılmalı. Özellikle güneş ışınlarına maruz kalan vatandaşlarda bol su, şapka gibi şeylerle kendilerini koruyabilirler” dedi.

 

 “MEVSİMİN SEBZE VE MEYVELERİ TÜKETİLMELİ”

Sıcak havalara karşı serinlemek için özellikle karpuz ve kavunu bol bol tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “Gündüz saatlerinde saat10.00 ile saat 17.00 arasında dışarı çıkılmamasını tavsiye ediyoruz. Mevsimin meyve ve sebzelerini oluşturan bir menüyü yemelerini tavsiye ederiz. Meyvenin hem suyunu hem de kendisini tüketmelerini tavsiye ederiz. Zaten onun içerisinde yeterince vitamin var bu vücuda yeterli olacaktır. Vücudun susuz kalmasıyla meydana gelecek mineral ve vitamin eksikliklerini su, ayran, meyve suyu ve meyvelerin kendisini tüketerek kavun, karpuz, erik gibi meyveleri tüketerek bütün vitamin ihtiyacını karşılayabilirler. Gazlı içecekleri tüketmek yerine kendi içeceklerini kendileri evde yapıp tüketebilirler. Serinletecek bir limonata, portakal suyu, erik suyu, karpuz şerbeti, sebze suları gibi olabilecek şerbetleri serinletici olarak tüketebilirler” diye konuşu.

 

GÜNEŞİN ALTINDA ÇALIŞAN SICAKTAN NASIL KORUNMALI?

 

Özellikle sıcakta çalışan vatandaşlar yoğun çalışıyor diye yağlı yemekleri tercih etmelerinin büyü hata olduğunu aktaran Yılmaz, “Tepsi yemeklerinden uzak durulmalı. Onun yerine yağsız ya da daha az yağlı yemekleri hazırlayıp tüketmeleri lazım. Vücudu yoracak yemeklerden kaçınmaları lazım özellikle. Özellikle güneş altında çalışan vatandaşların kavun ve karpuz tüketmelerini öneriyorum. Bu sıvı ürünler su ihtiyacı ve mineral ihtiyacını birebir karşılayabilir” ifadesini kullandı.

 

“TERLEYİP KLİMA ÖNÜNR GEÇİP SERİNLEMEK VÜCUT SAĞLIĞI İÇİN TEHLİKLELİ”

 Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Çok sıcaktan bunaldığımızda hemen kaçtığımız klimalı odalardan uzak durulmalı, biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor. Terlediğimiz zaman klimanın önüne geçip serinlemek çok yanlış. Bu da vücudun sağlığını tehlikeye koyan bir davranış. Öncelikle terimizin soğumasını beklemeliyiz, daha sonra belki klimalı odaya geçebiliriz” dedi.

SİNAN ÖZDEMİR-ASUDE ARTAN / ÖZEL HABER- BİHA

 


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum