Öztürkmen: Çiftçi masrafa rağmen kar edecek;

Öztürkmen: Çiftçi masrafa rağmen kar edecek

Türkiye'de tarımın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da bu yıl pamuktan yüksek rekolte bekleniyor. Ülke ekonomisi açısından önemli bir yere sahip olması nedeniyle "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk, başta tekstil olmak üzere daha birçok üründe kullanılmakta. . Pamuğun çiçekten kozalak evresine geçildiği bu hassas dönemde sulama, gübre, ilaçlama gibi doğru yöntemlerin kullanılması yönünde yetkililer uyarıyor....


ŞANLIURFA –Türkiye’deki pamuğun yaklaşık yüzde 50’sini Şanlıurfa üretiyor. Geçen yıl verimin iyi olması ve pamuğun yüksek fiyata satılmasından dolayı bu yıl çiftçiler tarlalarına daha da çok pamuk ekti. Ekonomide yaşanan dalgalanmalar pamuk maliyetlerine de yansıdı. Özellikle gübre ve yakıtta yaşanan büyük zamlar üreticilerin belini büküyor.

BİHA’ya konuşan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, özellikle bu dönemde çiftçileri, sulama, ilaçlama ve gübre konusunda doğru yöntemlerle uygulanması hususunda uyardı.

Pamukta bu yıl verimin yüksek olacağını söyleyen Öztürkmen, “Şanlıurfa, 1995 yılından beri sulamanın gelmesiyle beraber pamuk ekim alanı gittikçe arttı. Türkiye’deki pamuğun yüzde 50’ye yakınını Şanlıurfa üretiyor. Geçen yıllardaki fiyat artışının bir nebze etkin olması nedeniyle bu yıl oldukça fazla. Yüzde 50’ye yakın pamuk var. Ülkemizde tarımsal ilaç gübre mazot ve işçiliği artması nedeniyle büyük bir maliyet artışı oldu. Bu yıl pamuk fiyatları da böyle devam ederse bölge çiftçisi masrafa rağmen kar edecektir. Şu an yaygın bir hastalık ya da bir mücadele yok. Sulama konusunda da bir sıkıntı yaşanmadığından verimin iyi olacağını düşünüyorum. Rekolte yüksek olacak” dedi.

 

ÖZTÜRKMEN: ÇOK SU, ÇOK ÜRÜN YANLIŞ BİR ŞEY

Pamukta sulama periyodunu çok iyi kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Öztürkmen, “Çok su, çok ürün yanlış bir şey. Ne az vereceğiz bitkiye suyu nede çok. Bazı çiftçiler son günlerde paniğe kapılıyor. Az da olsa bir çiçekte dökülmeler oluyor ve bunu bazı çiftçiler panikle karşılıyor. Ziraat mühendislerinden yardım almalarını ve paniğe kapılamamaları gerektiğini söylemek isterim. Eğer bitki sağlıklıysa herhangi bir şekilde aşırı sararma yapraklarında delik olmadıysa siyah benekler olmamışsa sağlıklıysa yani bitki dökerse paniklememek lazım. Eğer tamamı dökülüyorsa bitkinin bilen bir kişiye müracaat etmeleri yeterli olacaktır. Az gübre az ilaç ve az suyla yüksek verimi hedeflemeliyiz ki az masrafla çok verim alalım ki karımız artısın” ifadesini kullandı.

 

 

“ARTAN MALİYETLERE RAĞMEN ÇİFTÇİLER PARA KAZANACAKTIR”

 

Pamukta şu ana kadar herhangi bir verime karşı zarar verici bir etken olmadığını belirten Öztürkmen, “Her şey yolunda gidiyor. Hem pamuk sağlıklı hem az masrafla çok ürün çıkaracağız hem de sulamayla da ilgili sıkıntımız olmayınca verim kesinlikle çok olur. Rekoltenin geçen yıldan biraz daha fazla olacağını söyleyebiliriz. Pamuklardaki maliyetler oldukça arttı. Ancak şansımız şu yönde var fiyatlarda biraz arttı. Önümüzdeki günlerde pamuğun daha da artacağını söylüyorlar. Eğer bu artış sağlanırsa çiftçiler kar edecektir. Gübre, yakıt 3 kat arttı. Dolayısıyla bu artışlar bizim bir anlamda şansımız oldu. Eğer geçmiş yıllarda yaşadığımız olumsuz şeyler gibi oldukça fazla böcek olsaydı hastalık fazla olsaydı daha çok para harcasaydık pamukta çok kar edemezdik. Artan maliyete rağmen biraz olsun para kazanacaktır çiftçinin yüzü gülecektir.

 

“İLAÇ VE GÜBRE ZAMANINDA UYGULANMALI”

Pamuk sıcağı seven bir bitki olduğunu dile getiren Öztürkmen, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Aşırı sıcaklıklar var. Çiftçilerimize bizim tavsiyemiz şöyle oluyor. Sulama periyotlarını geceye alsınlar. Çünkü gündüz yapılan sulamada hem buharlaşma fazla hem de bitki o suyu kaybetmemek için çok mücadele gösteriyor. İlaç ve gübre atımı gibi şeyleri de zamanında yapmalılar. Sulama ilaçlama periyodunu mutlaka serin zamanda yapmalılar. Akşam seriniyle sabaha karşı zamanları seçsinler. Çok sıcakta yapılan ilaçlama sulama gübreleme oldukça verimi düşürüyor.

Biz bitkilerde fazla suyun verim getirmediğini hep söylüyoruz. Çok su verdiğimizde bitki sararmaya geçip boğuluyor. Fazla sulama yerine vaktinde ve periyodunda sulamayı öneriyoruz. Pamukta Harran Ovası koşullarında 15 günlük periyodlarla sulama yapmamız yeterli. Çiftçimiz 5-6 suyla pamuğunu çok güzel yetiştirebilir. Tarım bölgemiz için çok önemli bir sektör. Tarım iyi olursa bölge iyi olur. Bu yüzden pamuk çıkma sürecinde çok dikkat etmemiz lazım. Elimizdeki kaynakları kaybetmemiz lazım”.

 

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum