Sanat aşkı için TV’den vazgeçti;

Sanat aşkı için TV’den vazgeçti

Şanlıurfa’da yerel televizyon kanalı sahibiyken katıldığı bir sergiden etkilenerek hat sanatıyla ilgilenmeye başlayan Abdulvahap Yoltay, çeyrek asırdır sürdürdüğü mesleğin ustası oldu. Bugüne kadar sayısız ayet ve sureyi, besmeleyi ve motifleri ahşaba ince ince işleyen Yoltay, eserlerini yurt içi ve yurt dışındaki müşterilerine gönderiyor....

ŞANLIURFA -Türkiye'nin ilk yerel kanalı olan Şanlıurfa Radyo Televizyonu’nu (ŞRT) 1990 yılında kuran Abdulvahap Yoltay’ın hat sanatına merakı bir sergiye katılmasıyla başlamış. Şanlıurfa Güzel Sanatlar Galerisi’ndeki sergideki eserleri görünce derinden etkilenen 65 yaşındaki Yoltay, hobi olarak başladığı hat sanatını çok sevmiş. 26 yıldır hat sanatıyla uğraşan Yoltay, önce kağıda yazdığı sureleri, besmeleyi ve motifleri daha sonra ahşaba işliyor.

Yoltay, Balıklıgöl Platosu’nda küçük bir atölyede uzun yıllardır icra ettiği mesleğini ve eserlerini BİHA’ya anlattı.

Abdulvahap Yoltay, hat sanatının sabır gerektiren bir zanaat olduğunu söyledi.


SERGİDE GÖRDÜĞÜ ÜRÜNLER HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

Hat sanatı mesleğini severek yaptığını belirten Yoltay, bu işe nasıl başladığını şöyle anlattı:

“Ben 1990’da Şanlıurfa Radyo Televizyonu’nu (ŞRT) kurdum. Türkiye’nin ilk yerel televizyonudur. Televizyonculuk dönemimizde Şanlıurfa Güzel Sanatlar Galerisi’nde bir sergiye katıldım. Sergideki ürünleri görünce etkilendim. 1996’dan bugüne hobi olarak yapmaya da devam ediyorum. Bu sanatın ismi hat sanatıdır. Hat sanatı Osmanlı döneminden bugüne kadar gelen bir sanattır. Sanatı çok sevdim, çok da meraklısıyım. Hocamdan teknik kısımları öğrendikten sonra kendi kendime çalışmaya başladım ve geliştirdim.

Şimdi isteğim şekilde, isteğim ebatta, istediğim ayeti, isteğim figürü ve resmi yapabilirim. Bu ürünleri tablo haline getiriyorum. Ürünlerime ilgi alaka da var. Yurt dışından da talep var. Ürünleri hazırlayıp gönderiyoruz yurt dışına. Yurt içinde de talep var. Gelen vatandaşlar ve turistler de ilgi gösteriyor. İşimi severek yapmaya devam ediyorum.”

Yoltay, mesleğin inceliğini görenlerin hat sanatına daha fazla ilgi duymaya başladığını belirterek, “Bu sanat çok sabır gerektiren bir iş” dedi.

Kağıda yazdığı ayetleri, sureleri, duaları ve motifleri daha sonra özel testeresiyle yavaş yavaş ahşaba işleyen Yoltay, bazen günler süren kesme, zımparalama ve vernikleme işleminin ardından eserlerini ortaya çıkardığı ifade etti.


“İNSAN SABRI BU MESLEKTE ÖĞRENİR”

Oltay, sabırsız bir insanın hat sanatını icra edemeyeceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir insan ben sanatı icra edeceğim dediği zaman yüzde 50 yapmıştır. Yapmaya başladığı zaman yüzde 25 el becerisi, yüzde 25 ise kendisinin yapacağı hükümdür. İnsan istediği zaman her şeyi yapabilir. İnsan sabrı bu işlerde öğrenir. Bir parçayı kesip, biçip, harfleri tek tek zımparalamak ve bu harfleri tek tek işlemek sabır gerektiriyor. Bir ürünü yapınca daha iyisini yaparım düşüncesi oluşuyor ve yapıyorum”.

SİNAN ÖZDEMİR –MUSTAFA EKİNCİ /ÖZEL HABER –BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum