Urfa’da öğrenci evi düzmenin maliyeti 8 bin lira;

Urfa’da öğrenci evi düzmenin maliyeti 8 bin lira

ÖZEL HABER | Üniversitelerde yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı. Bu yıl 5 binden fazla yeni lisans ve ön lisans öğrencisinin eğitim göreceği Şanlıurfa’da ikinci el ve spot eşya satan esnaflar, iş yerlerine malzemeleri doldurarak öğrencileri beklemeye başladı. Eşya fiyatlarının geçtiğimiz yıllara göre hayli arttığına dikkati çeken spotçular, bir öğrenci evinin en az 8 bin liraya döşenebileceğini söylüyor....

ŞANLIURFA – Bu yıl üniversitelerin birçoğunda akademik takvim 19 Eylül’de başlayacak. Yerleştirme sonuçlarına göre, yaklaşık 30 bin öğrencisi bulunan Harran Üniversitesi’nin lisans ve ön lisans programlarına 5 bin yeni öğrenci yerleşti. Binlerce öğrenciyi barındıran Şanlıurfa’da spotçular, dört gözle müşterisi olacak öğrencileri bekliyor.

İkinci el ev eşyalarının merkezi olan bu mağazalar, uygun maliyetle ev döşemek isteyen öğrenciler için vazgeçilmez bir uğrak yeri konumunda. Ancak artan maliyetler ev eşyalarına da yansımış durumda. Geçen yıllarda 3 bin lira ile çamaşır makinesi, buzdolabı, ütü, ocak, yatak, kanepe, halı, masa, sandalye, perde, mutfak araç gereçlerini alınabiliyorken, şimdi en az 8 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor.

Şanlıurfa’da eğitim görmek için ayak basan öğrencilerin ilk adresi olan spot piyasasını Bizim Haber Ajansı olarak sizin için araştırdık.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine yer alan Eyyüp Spot Çarşısı’nda ikinci el ürün alışverişi yapan esnaflardan Mehmet Aslan, yeni sezondan umutlu olduklarını söyledi.

ASLAN: ZAMLAR BİZDEKİ FİYATLARI DA ETKİLEDİ

Aslan, üniversitelerin eğitime başlama tarihiyle hareketliliğin artmasını beklediklerini belirterek, şunları söyledi:

“Öğrenciler sıfır eşyaların fiyatları yüksek olduğu için ikinci eli tercih ediyorlar. Öğrenciler genelde mini buzdolabı, çamaşır makinesi, çekyat gibi temel ihtiyaçları alıyorlar. Şimdi bir ev düzmek her şeyiyle birlikte 8 bin liraya mal oluyor. Geçen yıl bir ev dizmenin maliyeti ortama 2-3 bin lira arasında değişiyordu. Her şeye gelen zamlar ikinci el fiyatlarını etkiledi. Nakliyesi, hamallığı, kirası, faturaları derken ikinci el fiyatları da yükseliyor. Biz öğrencileri ve öğretmenleri çarşıya bekliyoruz. Gelsinler, fiyatları araştırsınlar ona göre alışverişlerini yapsınlar.”

 

ÇOLAKOĞLU: SIFIRA GÖRE FİYATLAR UYGUN

İkinci el spot dükkanı işleten Cuma Çolakoğlu, öğrencileri dört gözle beklediklerini kaydetti. Çolakoğlu, “İkinci el olarak öğrencilere lazım olacak ürünler, buzdolabı, çekyat, baza ve çamaşır makinesi gibi ürünlerdir. Geçen yıl bu ürünlerle ev düzmek ortalama 3 bin liraydı. Şimdi gelen zamlarla birlikte nereden baksanız 7-8 bin lirayı buldu. Ama sıfıra göre yine uygun fiyatlar. Bu sezondan umutluyuz. Öğrencilerimizi çarşımıza bekliyoruz. İnşallah çarşımız için esnaflarımız için güzel bir sezon olur” ifadelerini kullandı.

YAVUZ: HER BÜTÇEYE UYGUN ÜRÜN VAR

Spotçuluk yapan Salih Yavuz da öğretmen ve öğrencilerin güvenilir yerlerden fiyat araştırması yapmalarını istedi. Yavuz, “Şehir dışından gelen öğrenci ve öğretmenlere tavsiyem alışveriş yapmadan önce bir fiyat araştırması yapsınlar. Güvenilir yerlerden, spot pazarlarından alışveriş yapsınlar. Çok ucuza kaçmasınlar, sonra ürünler erkenden arızalanabilir. Bir buzdolabı 2 bin TL, çamaşır makinesi bin TL, çekyat 400 TL, baza 700 TL diğer ürünleriyle bir ev düzmek en az 8 bin TL’yi buluyor” dedi.

Geçen yıllara göre fiyatların katlandığını vurgulayan Yavuz, “Her şeye gelen zamlar ikinci el ürünlere de geldi. Bu sezondan spot esnafı olarak umutluyuz.  Hemen hemen her bütçeye uygun ürün var” diye konuştu.

SİNAN ÖZDEMİR-MUSTAFA EKİNCİ-ÖZEL HABER/BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum