Urfa’da yeni trend villa ve bağ evleri;

Urfa’da yeni trend villa ve bağ evleri

Şanlıurfa’da, pandeminin de etkisiyle son dönemlerde villa ve bağ evlerine rağbet arttı. Özellikle kalabalık alanlardan uzaklaşmak isteyenler sakin yerlerde villa ve bağ evleri inşa ediyor....

ŞANLIURFA –Şanlıurfa’da son zamanlarda yapılan konutların arasında villa tarzı evler ve bağ evleri dikkat çekiyor. Bu durum şüphesiz pandeminin olumsuz etkisiyle birlikte aileler, kalabalık alanlardan uzaklaşmak istiyor.

Şanlıurfa’nın önemli ve gösterişli projelerinde imzası bulunan İç Mimar Osman Fındık, artan konut maliyetlerine rağmen villa tarzı evler ve bağ evlerine ciddi bir yönelme olduğunu vurguladı.

İnşaat sektöründe malzeme fiyatlarının yükselmesinden dolayı konut fiyatlarında da yükselme olduğunu kaydeden Fındık,“Şu anki mevcut düzeyde ekonomi şartlarını göz önünde bulundurursak 1 metreküp ortalama betonunun fiyatı şu anda 900 bin TL’ye yakın.  Bunları göz önünde bulundurursak çimentosu, demiri, seramiği, dış cephesi… Bunların tamamında fiyat artışı olduğundan dolayı bu da otomatik olarak bağ evlerine, evlere, villalara yansıdı. Urfalıları bu durum etkilemiş oldu” dedi.

 

FINDIK: 2-3 MİLYONLUK BİR DAİRE ALMAK İMKANSIZ GİBİ!

Osman Fındık, şehirde yaşamak istemeyen ailelerin villa, bağ evi gibi evleri talep ettiğini ve ailelerin çoğunun evi satın almasının ticaret amaçlı olduğunu vurguladı. Bu durumda fırsatçıların da ortaya çıktığına değinen Fındık, “İşin fırsatçılık kısmında olanlar da var. Nasıl olsa satılıyor insanlar talep ediyor rağbet gösteriyor diye bunları fırsatçılığa çevirip yüksek fiyatlar isteyenler de var” dedi.

“Villalara aşırı derecede rağbet var, çünkü insanlar dört duvar arasında yaşamak istemiyor” diyen Osman Fındık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pandemiden sonra psikolojik baskı oluşunca insanlarda bundan dolayı değişim yaşandı. Önceden köyden şehre göçler vardı, şu anda tam tersi şehirden köye göçler var. İnsanlar bahçe istiyor, toprakla uğraşmak, bir şeyleri kendi ekmek istiyor, kendi özel havuzuna girmek istiyor. Komşuluk bağı da koptu artık kimse komşu istemiyor, müstakil evler tercih ediliyor. Talep çok olunca villa tarzlarında evlerin fiyatları da fırsatçılar tarafından arttırılıyor. Daireler şu anda satılıyor, bunların satılma sebebi de oturma için yaşamak için değil, ticaret amaçlı alıyorlar.”

 

“PROJELERE GÖRE FİYAT BELİRLENİYOR”

İç Mimar Fındık, villa veya bağ evi projesini ortalama 25 günü bulan bir sürede hazırladıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Buradaki maliyet tamamen müşterinin isteğine doğrultusunda ve müşterinin bütçesi doğrultusunda hazırlanıyor. Biz iç mimarız, hayal dünyamız çok geniş. Ucu bucağı yok, hayal dünyasında yaşıyoruz ve müşterilerimize bunu yansıtmaya çalışıyoruz. Gelen müşteri bize bütçesini açıklıyor, istediği şeyleri anlatıyor, biz de o doğrultuda kendisine aşağı yukarı bir maliyet çıkarıyoruz. Ön hazırlık yapıyoruz, sonra da detaylandırıp sözleşmemizi imzalıyoruz. Proje 20-25 gün sürüyor, uygulama olarak ortalama 4-5 ayda projelerimiz bitmiş oluyor.”

 

“TASARIM YERİNE ARTIK KULLANIŞA ÖNEM VERİLİYOR”

İç Mimar Osman Fındık, ev tasarımı için gelen müşterilerin gösterişten daha çok artık kullanışa önem verdiğini vurguladı.

“Evler genellikle tasarlanırken yüzde 99 kısmında kadınlar ile muhatabız” diyen Fındık, erkeklerin işin ödeme kısmında yer aldığını söyledi. Fındık, “Kadınlarında en dikkat ettiği nokta mutfak ile banyo, lavabo kısımları… buralara çok dikkat ediyorlar. Bu konuda Urfalı kadınlarımız daha bilinçliler, ne istediklerini biliyorlar, daha çok kullanıma önem veriyorlar, bu çok daha önemli. Geçen yıla kadar gösterişe önem veriyorlardı. Ev tasarımlarında da artık kullanıma önem veriyorlar. Son dönem de andezit dediğimiz renk biraz böyle koyu renkler ama son 1-2 aydır insanlar daha açık renk ferah ortam istedikleri için açık renkleri tercih ediyorlar. Koyu renkler lükslüğü gösteriyor şu anda talepler açık renkte” diye konuştu.

 

“BİR DAİRENİN TASARIMINA 3 MİLYON TL MASRAF YAPTIĞIMIZI BİLİYORUZ”

Ev tasarımlarının uçuk fiyatlara da mal olduğunu belirten Fındık, “Müşterilerin hassas olduğu konular oluyor. Çok uçuk şeyler var ama söyleyemiyoruz. Urfa bu konulara uzak diye biliyorduk ama biz iç mimar olarak işin içine girdiğimiz zaman şaşırdığımız noktalar dahi oluyor. Villaların metrajı büyük diye Urfa’da maliyet otomatik yüksek çıkıyor. Daire olarak konuşursak bir dairenin içine 3,5 milyon masraf ettiğimizi biliyorum” dedi.

ASUDE ARTAN – ÖZEL HABER / BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum