Özel okulların fiyatları cep değil can yakıyor!;

Özel okulların fiyatları cep değil can yakıyor!

Şanlıurfa’da özel okulların 2022-2023 eğitim-öğretim yılı fiyatları cep değil adeta can yakıyor. Özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ücretlerinin geçen yıla göre büyük artış gösterdiği kentte öğrenim ücretleri, yemek, kitap, kırtasiye, kıyafet, servis ücretleri gibi ekstralar hariç en az 30 bin lira. Bazı kolejlerin aylık ücreti, asgari ücreti ikiye katlayıp 10 bin liraya çıktı....

ŞANLIURFA -Milli Eğitim Bakanlığı, yönetmelik değişikliğiyle özel okullarda zam oranını yüzde 36 ile sınırlandırmıştı. Özel okullar ise yemek, kitap, kırtasiye, giysi gibi ücretlere yüksek oranda zamlar yaparak ekonomik krizi aşmaya çalışıyor. Şubat, mart ve nisan aylarında erken kayıtta 10 bin lirayı bulan indirim dönemi çoktan bitti. Şanlıurfa’da da hem pandemi koşulları hem de döviz krizi sonrası ekonomik sıkıntılar çeken özel okulların 2022-2023 eğitim yılı fiyatları büyük artışlar gösterdi.

BİHA olarak Şanlıurfa’daki özel okulların fiyatlarını araştırdık.

Şanlıurfa’da geçen yıl 20 bin lira düzeyinde olan bir okulun bu yılki fiyatı yıllık en az 30 bin liraya çıktı.

Kentte özel bir kreşin aylık ücreti en düşük 2 bin 500 liradan başlarken, eğitimin tamamen İngilizce verildiği özel kreşlerde bu rakam 5 bin liraya dayandı. Bu ücrete ilave olarak kırtasiye masrafı altında bir kereye mahsus 2-3 bin lira talep ediliyor.

YEMEK, KİTAP, SERVİS ÜCRETİ GİBİ ESKTRALAR FİYATI ARTTIRIYOR

Özel ilkokul, ortaokul ve liselerde ise eğitim-öğretim ücreti haricinde ilave masraflar ciddi bir yekun tutuyor. Yüzde 36’dan fazla zam yapamayan okulların, yemek, kitap, kıyafet, servis ve yardımcı ders kitabı gibi ekstralarla artış oranı yüzde 60-70'i geçti.

Şanlıurfa’da özel ilkokulların yıllık eğitim ücreti en az 30 bin lira. Yemek ücretleri yüzde 100 artmış durumda. Bazı okullarda yemek ücreti 9 bin lirayı buluyor. Yönetmelikte yemek zorunlu değil ama veliler yemek almazsa, okulun çocuğunu kaydetmediğine ilişkin bilgiler geliyor.

Kentte özel ortaokulların yıllık eğitim fiyatları da 35 bin liradan başlıyor. Bu rakam sadece eğitim ücreti. Bu rakamın üzerine gelen yemek, kitap, kıyafet, servis ve yardımcı ders kitabı masrafları fiyatı epey arttırıyor. Bazı okullarda 5 bin lira olan kitap ücretinin 10 bin liraya çıktığı yerler bulunuyor.

Şanlıurfa’da kolejlerin fiyatları da geçen yıla oranla ciddi şekilde yükseldi. Eğitim ücretinin 45 bin liradan başladığı özel kurumlardaki lise eğitimi, yemek, kitap, servis gibi diğer ekstralarla 80 bin liraya ulaşıyor. Bazı kolejlerde toplam rakam 100 bin lirayı aşmış durumda.

AİLELER ÖZELDEN DEVLET OKULUNA GEÇİRMEK İSTİYOR

Okul yöneticileri fiyat artışlarında enflasyon ve döviz kurunu işaret ederken, veliler özel okullardaki fahiş zamlara tepki gösteriyor. Yüksek fiyatları karşılayamayacak aileler, çocuğunu özelden, devlet okullarına geçirmek istiyor. Bu da devlet okullarında ciddi bir öğrenci yığılmasını beraberinde getirecek. Halihazırda kalabalık olan sınıfların mevcudu daha da yükselecek.

BİHA

 

 

 

 Z


Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum