İnternette reçetesiz tehlike;

İnternette reçetesiz tehlike

Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Süleyman Açar, bazı internet siteleri ve televizyonlarda satılan ilaçların insan hayatı için tehlike saçtığına dikkat çekerek, “Sağlığın fiyat olarak karşılığı yok. Vatandaşlarımız kesinlikle eczacı veya hekim denetimi olmadan bu tür ürünlere tevessül etmesinler” uyarısında bulundu....

Türkiye’de internetten reçetesiz satılan ilaçların pazarı gittikçe büyüyor. İnternetten satılan ilaçlar halk sağlığını tehdit edip ağır sağlık sorunlarına yol açarken bazen de ölümle sonuçlanan vakalara sebep olabiliyor.

Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Süleyman Açar, internetten satılan ilaçların insan hayatı için tehlike saçtığı uyarısında bulundu.

BİHA’ya özel açıklamalarda bulunan Açar, internetten ilaç satışında devletin denetim yetersizliği bulunduğuna ve yasal altyapı eksikliğine dikkati çekti. 

“Hiçbir denetim olmadan insanlar umut tacirliği yapıyor” diyen Açar, şunları söyledi:

“Bu ürünler genellikle kilo vermeye yönelik zayıflama ilaçları, cinsel sağlıkla ilgili veya saç dökülmesine yönelik ilaçlar oluyor. Bunların tamamı bitkisel olarak pazarlanıyor insanlara. Birincisi bir ürünün bitkisel olması demek tamamen sağlıklı olduğu, kullanılacağı anlamına gelmez. Bitkisel ürünlerin de ciddi anlamda yan etkileri olabiliyor. İkincisi bu ilaçların birçoğu aslında bitkisel değil denetimsizlikten dolayı bitkisel olduğu iddia edilerek, çoğu yasaklı maddeyi ilaç muhtevasında kullanarak insanların sağlığı ve ekonomisiyle oynuyorlar. Burada dikkat etmemiz gereken nokta insan sağlığı. Diyelim internetten bir saat veya ayakkabı aldınız. Aldığınız saat ya da ayakkabı sahte olursa kaybınız para olur fakat ilaç niyetine aldığınız ürün sahte çıkarsa paranın yanında sağlığınızı da kaybedersiniz.”

“ECZACI VEYA HEKİM DENETİMİ OLMADAN BU TÜR ÜRÜNLERE TEVESSÜL EDİLMESİN”

Daha önceleri eczanelerde satılan ancak dünya genelinde ölümlere yol açması nedeniyle sibutramin içeren ilaçların yasaklandığına vurgu yapan Açar, “Şu anda birçok bitkisel olduğu ifade edilen zayıflama ilacının içinde maalesef bu maddeye rastlandığını görmekteyiz. Bitkisel olduğunu zannederek kullandığı zayıflama ilaçlarından dolayı birçok vatandaşımız hayatını kaybediyor. Vatandaşlarımızın kesinlikle eczacı veya hekim denetimi olmadan bu tür ürünlere tevessül etmemesi hususunda dikkatlerini çekmek istiyorum” dedi.

“SAĞLIĞIN FİYAT OLARAK KARŞILIĞI YOK”

“Normal bir eşya alırken fiyat gözetilir ama sağlığın fiyat olarak karşılığı yok” diyen Süleyman Açar,  alınacak ürünün sahte olmasının riskini göze almanın makul bir şey olmadığını belirterek, “Yüzde 10 dahi olsa bu risk hayati bir risk, hayatınıza mal olacak” diye uyardı.

Açar, internetten ilaç satılan sitelerle ilgili şikayetlerini mütemadiyen Sağlık Bakanlığına ilettiklerini söyledi. Bu konuda yasal altyapı yetersizliğine dikkati çeken Açar, “Bu sitelere cüzi cezalar veriliyor, adamlar bu cezayı ödüyor. Bu sefer farklı isimle yeni site açıp aynı işi yapmaya devam ediyor. Halkın sağlığıyla oynamaya devam ediyorlar, bu konuda çok ivedilikle düzenleme yapılması gerekiyor bunun önüne geçmek adına” ifadelerini kullandı.

“ECZACI CAMİASI OLARAK EYLEMLİLİK SÜRECİNE GİRİYORUZ”

Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Süleyman Açar, eczacıların iş yerlerini ekonomik anlamda açık tutmalarının artık mümkün olmadığına vurgu yaptı.

Türk Eczacılar Birliği’nin önderliğinde, eczacı camiası olarak bir eylemlilik sürecine girdiklerini belirten Açar, “Neden eylemlilik sürecine giriyoruz çünkü gerçekten eczanelerimiz artık varlıklarını ekonomik olarak sürdüremez hale geldi. Birliğimiz, ‘iki eczaneden biri batıyor’ söylemiyle bu eylemlilik sürecini başlattı. Gerçekten bugün artan giderler, elektrik faturasından tutun personel giderine kadar eczanelerin giderleri kat be kat artmış durumda, buna mukabil gelirleri aynı oranda artmıyor. Halkta sanki ilaç zammı geldiği zaman eczacı bundan faydalanıyor gibi yanlış bir algı var, aslında tam tersi, ilaçlara zam geldikçe eczacının karlılık oranı düşüyor” dedi.

“İLAÇ FİRMALARINA GÖSTERİLEN İHTİMAM KENDİ ECZACISINA DA GÖSTERİLSİN”

İlaçta karlılığın belli baremlere endekslendiğini bilgisini veren Açar, bu baremlerin en son 2009 yılında belirlendiğini kaydetti. Açar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Örneğin 200 liranın üstü ilaçlarda eczacının karı çok çok düşük, yüzde 10’a kadar düşüyor. Zaten işletme gideriniz yüzde 15, dolayısıyla siz bu ilaçları zararına satıyorsunuz. 2009’dan bu yana bu baremler güncellenmedi. 2009 yılından beri Türkiye’de dövizden tutun da gıda fiyatlarına kadar her şey artmış durumda ama ilaç da karlılık baremleri artmamış. Devletimizin bir an önce ilaç firmalarına gösterdiği ihtimamı kendi eczacısına da göstereceğine inanıyoruz”.

MUSTAFA EKİNCİ – FADİME KILDI / ÖZEL HABER/ BİHA


Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum