Yüzyılın konut projesi derman olur mu?;

Yüzyılın konut projesi derman olur mu?

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olarak tanımlanan 'İlk Evim, İlk İşyerim' projesi geçtiğimiz günlerde kamuoyuna tanıtıldı. 5 yılda 500 bin konut üretilecek projenin, Türkiye'deki konut ihtiyacına ne oranda katkı sunacağı kadar son dönemde yükselen ev fiyatlarını ve kira artışlarını nasıl etkileyeceği de merak konusu....

Hükümet tarafından “Yüzyılın Konut Projesi” olarak lanse edilen sosyal konut projesi geçtiğimiz günlerde kamuoyuna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtıldı.

Projede 5 yılda 500 bin konut, 250 bin arsa ve 50 bin iş yeri üretilecek.

Projede, 14 Eylül’de başlayan başvurular ekim sonuna kadar sürecek. İnşaatlar ise yılbaşında başlayacak. Projede gerek konut fiyatları gerekse arsa fiyatları ve bunların aylık ödemeleri, piyasa fiyatlarının oldukça altında olmasıyla dikkat çekiyor. Bu da haliyle projenin, Türkiye’deki konut ihtiyacına ne oranda katkı sunacağı kadar son dönemde artan ev fiyatlarını ve kira artışlarını nasıl etkileyeceği de merak konusu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "yatırımın ülkenin tamamında ev ve kira fiyatlarını düşüreceği gibi vatandaşların konuta ulaşımını da kolaylaştıracağını" söylerken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise "ev ve kira fiyatları da zaten proje duyulur duyulmaz aşağı gelmeye başladı, düşürecektir" açıklaması yaptı.

BİHA’ya konuştuğu konut sektörü temsilcileri arasında fiyatların nasıl etkileneceği konusunda farklı görüşler bulunuyor.

Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası Başkanı (ŞUTEM) Selahattin Tokmak, sosyal konut projesinin Şanlıurfa’da konut fiyatlarında ve ev kiralarında herhangi bir fiyat değişikliğine sebep olmayacağını düşünüyor.

TOKMAK: SOSYAL KONUTLAR FİYATLARA ETKİ ETMEZ

Sosyal konutların yapılmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirten Tokmak, şunları söyledi:

“Sosyal konut projesine biz olumlu bakıyoruz. Bunların daha da arttırılmasını istiyoruz. Yapılacak konut sayısı şu anda iyi ama fazla olsaydı piyasaya daha olumlu etki ederdi. Şimdi çok fazla etki etmiyor. Kamuoyunda fiyatları düşürür diye bir algı oluştu. Ama bu yanlış. Çünkü 2-3 milyon liraya gayrimenkul alan vatandaş, gelip de TOKİ’den ev almaz. Burada hedef kitle dar gelirli vatandaşlar. Yapılacak sosyal konutlar, TOKİ’nin kendi içindeki fiyatları düşürebilir.”

“DAHA FAZLA KONUT YAPILMASINI TALEP ETTİK

Selahattin Tokmak, dar gelirli vatandaşların artan konut ve kira fiyatları nedeniyle çok fazla mağdur olduğunu ve bu mağduriyetin giderilmesi için daha fazla konut yapılması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sosyal konutlar dar gelirli vatandaşlar için yapılan bir proje. Dar gelirli vatandaşlar bu değişken fiyat politikaları nedeniyle çok mağdur oldu. Devletin de bu adımı atması olumlu. Biz yerelde Büyükşehir başta olmak üzere diğer belediyelere de bu konut projesine destek olup dar gelirli vatandaşlar için konut yapmalarını söyledik. Bunun içinde ara ara kamuoyu oluşturuyoruz. Yapılacak sosyal konut projesinde, şehrimize pozitif ayrımcılık yapılarak daha fazla konut yapılmasını talep ettik. Türkiye geneli 6 bin konut Şanlıurfa için iyi ama komşu şehir Gaziantep’e 10 bin konut yapılacak. Urfa’da da 10 bin konut olsaydı çok daha iyi olurdu.”

ÖNAL: BU KONUTLARIN ÖZEL SEKTÖRE HİÇBİR ŞEKİLDE ZARARI YOK

Şanlıurfa Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Önal ise konut projesini olumlu karşıladıklarını ama sosyal konutların geçici çözümler olduğunu kaydetti.

Önal, “Sosyal konutlar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de olması gereken konutlardır. Bu konutların özel sektöre hiçbir şekilde zararı yok. Bu konutlar dar gelirlilere hitap ediyor” ifadesini kullandı.

“KİRA VE KONUT FİYATLARINI ETKİLER”

“6 bin konutu Urfa için yetersiz buluyorum” diyen Önal, şunları belirtti:

“Çünkü Urfa’nın nüfusu 2 buçuk milyona dayanmış durumda. Sosyal konutlar, Şanlıurfa’da kira ve konut fiyatlarını da muhakkak etkiler. Ama bana göre bu konutlar fiyatların düşmesi için çözüm değil.  Devlet gerçekten konut fiyatını düşürmek istiyorsa müteahhide ucuz malzeme ve arsa tesis etmesi lazım. Bu şekilde fiyat düşer ve herkeste ev alabilir.”     

“İNŞAAT MALZEME FİYATLARININ ARTACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

İnşaat maliyetlerinde son yıllarda ciddi bir yükseliş olduğuna vurgu yapan Önal, sosyal konut projesinde 500 bin konut sayısını göz önünde bulundurduklarında inşaat yapı malzemelerinin fiyatlarında artışın yaşanacağını kaydetti. Önal, “Sosyal konut projesi ile inşaat malzemelerinin fiyatlarının artacağını düşünüyorum” dedi.

 

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum