Şanlıurfa’da yeşil zeytin tezgâha indi;

Şanlıurfa’da yeşil zeytin tezgâha indi

Şanlıurfa’da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi yeşil zeytin tezgâhlarda yerini aldı. Bu yıl kuraklık yüzünden zeytin rekoltesinin düşük olacağı tahmin ediliyor. Ürün azlığı ve girdi maliyetlerinden dolayı da zeytinin fiyatı önceki yıllara göre yükselmiş durumda. Geçen sene 10 liradan satılan yeşil zeytinin kilosu bu yıl çeşidine göre 15 liradan başlayıp 30 liraya kadar çıkıyor. Fiyatların ilerleyen zamanlarda daha da yükseleceği ifade ediliyor....

ŞANLIURFA -Şanlıurfa’da kahvaltı sofralarının vazgeçilmez ürünlerinden olan zeytin tezgâha indi. Sezonun sıcak geçmesi ve kuraklıktan dolayı zeytinde rekoltenin düşük olacağı tahmin ediliyor. Ürün azlığının yanı sıra girdi maliyetlerindeki artışlar bu yıl zeytin fiyatlarını artırmış durumda.

İriliğine, lezzetine, kalitesine ve türüne göre zeytinlerin kilosu 15 liradan başlayıp 30 liraya kadar çıkıyor. Vatandaşların artan fiyatlara rağmen zeytine ilgisi satıcıları memnun ediyor.

Şanlıurfa Zeytinciler Dernek Başkanı Mehmet Ölmez, BİHA’ya yaptığı açıklamada, zeytin satışlarının bu yıl iyi başladığını söyledi. Ölmez, geçen seneye göre fiyatların artmasına rağmen vatandaşın zeytinden vazgeçmediğini belirtti.

Sezonun sıcak geçmesi ve yağışların da olmamasının zeytini etkilediğine vurgu yapan Ölmez, “Bursa, Gemlik, Aydın, domat ve halhalı değimiz zeytin çeşitlerimiz var. Zeytin fiyatları epey arttı. Zeytinlerin bu yıl yüksek olmasının sebebi, akaryakıt fiyatlarına üst üste zam gelmesi ve maliyet giderlerinin artmasına bağlıdır. Zeytinler 15 liradan başlayıp 30 liraya kadar çıkıyor. Burada iklim sıcak olduğu için zeytinlerin çoğu yağ olarak kullanılmakta. Şanlıurfalılar en çok halhalı dediğimiz zeytinleri tercih ediyor, lezzetini seviyorlar” ifadelerini kullandı.

 

ÖLMEZ: FİYATA RAĞMEN VATANDAŞIN TALEBİ YÜKSEK

Zeytin fiyatlarının yüksek olmasına rağmen vatandaşların ilgili olduğunu dile getiren Ölmez, “Yeşil zeytinler dayanıklıdır. Zeytinlerde kırılma ve çizilme yapılır. Hazır olan zeytinler de var. Bizde her türlü zeytin çeşidi var. Kırma işlemi zaten makinemiz var, oradan zeytinlikler kırılıyor. Tokmakla da zeytinlikler kırılıyor. Sezona yeni başladık. Fiyatlar biraz yüksek olmasına rağmen vatandaşlarımızın talebi yüksek… Zeytin geçen sene 10 liradan satılmaya başladı, bu yıl da 15 ile 20 liradan başladı” dedi.

Ölmez, bu sene zeytin veriminin düşük olacağını tahmin ettiklerini belirterek, “Mevsimsel nedenlere bağlı olarak yağışların olmaması ve iklimin sıcak geçmesi bunda etkili” değerlendirmesinde bulundu.

 

TOPTAN: ZEYTİN KAVHALTIDA SÜPER OLUYOR

Zeytin alışverişi yapan vatandaşlardan Şefik Toptan, hazır zeytin almaktansa her sene kendi zeytinlerini kendilerinin yaptığını belirterek, “Biz her sene zeytin alırız. Zeytinler çok güzel, yağlı ve tadına da doyulmaz. Bugünkü ekonomik şartlara göre zeytin fiyatları yükselmiş ama yine de memnunuz” dedi.

Toptan, zeytini en çok kahvaltıda üzerine biraz kuru biber ve nar pekmezi dökerek tüketmeyi sevdiğini söyledi.

 

SİNAN ÖZDEMİR – FADİME KILDI – ÖZEL HABER /BİHA


Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum